15 υπέροχες ιδέες φωτισμού για το σαλόνι σας

Σήμερα θα καταπιαστούμε με τα είδη του φωτισμού για το σαλόνι. Επίσης παρακάτω θα αναλύσουμε τον λόγο που τοποθετήθηκαν σε κάθε μια από τις 15 περιπτώσεις!

Advertisements

Κάθε σαλόνι ή μεγάλος χώρος χρειάζεται 3 είδη φωτισμού: Φωτισμό εργασίας, φωτισμό περιβάλλοντος και φωτισμό τονισμού.

  • Ο φωτισμός εργασίας επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ώστε αυτή να γίνει υπό ευνοϊκές συνθήκες (π.χ. διάβασμα)
  • Ο φωτισμός περιβάλλοντος δίνει διάχυτο φωτισμό σε όλο τον χώρο
  • Ο φωτισμός τονισμού, στοχεύει κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα (πίνακες και άλλα).
Εδώ βλέπουμε δυνατό φωτισμό περιβάλλοντος και 3 επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά. Αν δε ο φωτισμός οροφής είναι ρυθμιζόμενος dimmable μιλάμε για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε φωτισμό.

Η επομένη σημαντική απόφαση είναι να επιλέξουμε το είδος του φωτισμού που μας είναι πιο χρήσιμο, αν δηλαδή θα είναι θερμός ή ψυχρός. Φυσικά προτείνουμε τον φωτισμό που ρυθμίζεται με διακόπτη dimmer, ώστε ο φωτισμός περιβάλλοντος να ανταποκρίνεται σε όλες μας τις ανάγκες!

Άλλη μια μίξη διαφορετικών ειδών φωτισμού που προσφέρει κεντρικό και περιφερειακό φως. Ταυτόχρονα το ένα σποτ πέφτει πάνω στον πίνακα χαρίζοντας τον επιθυμητό φωτισμό τονισμού. Το μεγάλο κέρδος είναι ο στιβαρός διάχυτος φωτισμός χωρίς ανεπιθύμητες σκιάσεις.

Advertisements

Ο φωτισμός περιβάλλοντος, καλό είναι να μην μένει σε μια συσκευή ειδικά αν πρόκειται για χώρο πολλών τετραγωνικών. Εδώ, υπάρχει το κρεμαστό φωτιστικό, τα σποτάκια και ο πολυέλαιος, για φωτισμό στο σημείο που χρειαζόμαστε περισσότερο. Το γεγονός ότι ο φωτισμός είναι θερμός, επιτρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερα από ένα φώτα όταν παραστεί ανάγκη.

Όλα για το Σπίτι | Δείτε τις πιο όμορφες ιδέες διακόσμησης για το σπίτι σας

Μοιάζει με την άνω φωτογραφία, απλά πρόκειται για την ίδια ιδέα στο ταβάνι που υλοποιήθηκε από διαφορετικούς σχεδιαστές. Εδώ τοποθετήθηκαν σε απόλυτη συμμετρία 4 όμοιοι κρεμαστοί πολυέλαιοι για κάθε ανάγκη.

Φωτισμός οροφής που χαρίζει στυλ και τονίζει τα όμορφα χαρακτηριστικά του ταβανιού, φωτισμός τονισμού στον πίνακα και τέλος, επιδαπέδιο και επιτραπέζιο φωτιστικό για διαφορετικές χρήσεις όπως το διάβασμα (φωτισμός εργασίας). Έτσι το δωμάτιο καλύφθηκε απόλυτα!

Όλα για το Σπίτι | Δείτε τις πιο όμορφες ιδέες διακόσμησης για το σπίτι σας

Στοχευμένος φωτισμός από το επιδαπέδιο τοξωτό φωτιστικό. Εϊναι απολύτως της μόδας και λόγω του έντονου χρυσού χρώματος κλέβει την παράσταση στο δωμάτιο. *Οι βιτρίνες έχουν σποτάκια, αλλά είναι σβηστά.

Advertisements

Πέρα από τα πολλά σποτάκια, η απλίκα με τα δύο φωτιστικά δίνει μια νότα υψηλού σχεδιασμού στο σπίτι, χαρίζοντας στοχευμένο φως στο καθιστικό. Τα σποτάκια της πίσω σειράς φωτίζουν τον τοίχο και τους πίνακες. Όλα υπολογισμένα!

Δεν έχουμε καμία εικόνα από το ταβάνι (ας θεωρήσουμε ότι διαθέτει σποτάκια), αλλά τα 6 χτιστά ράφια φέρουν φωτισμό τονισμού, κάτι που θα φαίνεται εξαιρετικό το βράδυ. Φυσικά, δύο όμοια φωτιστικά αριστερά και δεξιά του καναπέ συμπληρώνουν τις ανάγκες σε φωτισμό.

Φωτισμός τονισμού και εργασίας από τα δύο επιδαπέδια φωτιστικά, όπου ο αφηρημένος πίνακας είναι το επίκεντρο της προσοχής.

Σε πλήρη συμμετρία τα επιτοίχια και τα επιτραπέζια φωτιστικά, συμπληρώνουν την όψη πολυτέλειας που επιθυμούσε ο κάτοχος. Σε συνδυασμό με τον πολυέλαιο έχουμε πλήρη κάλυψη σε ανάγκες φωτισμού.

Advertisements

Όλα για το Σπίτι | Δείτε τις πιο όμορφες ιδέες διακόσμησης για το σπίτι σας

Δύο επιτραπέζια και ένα κρεμαστό εκλεκτικό πολύφωτο τύπου Sputnik, καλύπτουν τις ανάγκες του εκλεκτικού καθιστικού με έμφαση στην τέχνη.

Όλα για το Σπίτι | Δείτε τις πιο όμορφες ιδέες διακόσμησης για το σπίτι σας

Σε σαλόνι με πλούσιο φυσικό φως, το βράδυ συνδράμουν δύο ανεμιστήρες οροφής με φωτισμό, ένα επιτραπέζιο φωτιστικό και δύο σποτ οροφής. Ο λευκός φωτισμός κολακεύει αυτό το δωμάτιο. Σε περίπτωση που χργσιμποποιούσαν θερμό φωτισμό στο σαλόνι, το βράδυ θα επαίρνε μια σομόν -όχι πάντα επιθυμητή- όψη.

Φωτισμός οροφής και 3 κομψά επιτραπέζια φωτιστικά με την υποψία ότι υπάρχουν και άλλες πηγές φωτισμού (πέρα από την βιτρίνα δεξιά) που δεν φαίνονται στην φωτογραφία. Ένας LED φωτισμός οροφής σου παρέχει όμορφο διάχυτο φωτισμό με μικρή κατανάλωση και επιπλεόν έχεις την επιλογή τηλεχειρισμού και dimmer έντασης.

Φωτισμός περιβάλλοντος στην οροφή, φωτισμός εργασίας από την industrial επιδαπέδιο φωτιστικό  στα δεξιά (σημειώνουμε ότι τα επιδαπέδια φωτιστικά είναι εξαιρετικά και για φωτισμό τονισμού) και φωτισμός πάνω από τις σκάλες – που εκεί λειτουργεί ως overhead φωτισμός (για να μην «μετρήσεις» τα σκαλιά) και στο υπόλοιπο καθιστικό ως περιφερειακός, πίσω-από-την-πλάτη φωτισμός. Τα 5 κρεμαστά φωτιστικά μας διδάσκουν λειτουργικότητα και έξυπνη διακόσμηση.

Advertisements

Οι δύο διακοσμητικές εκλεκτικές απλίκες, λειτουργούν ως φωτισμός τονισμού του πίνακα, με άκρως διακοσμητικό πρόσημο. Έχουμε όμως μια σαφή αδυναμία να διαχωρίσουμε το επίκεντρο της προσοχής του δωματίου. Ο πίνακας; Ο εκπληκτικός πολυέλαιος; Ο καναπές; Το βάζο με τα λουλούδια ή όλα τα παραπάνω;

Είναι μια από τις περιπτώσεις που ναι μεν αντιλαμβάνεσαι ότι ένα στυλ διακόσμησης μπορεί να μην σε εκφράζει ή να μην λειτουργούσε για σένα, όμως ως δουλειά και ως διακοσμητική προσέγγιση, εμπνέει με το αψεγάδιαστο ύφος της. Όλα εκπληκτικά!

Πηγή

Όλα για το Σπίτι | Δείτε τις πιο όμορφες ιδέες διακόσμησης για το σπίτι σας

 

Advertisements
Advertisements