Αυτά που έφτασαν έως τα χέρια σας από την μαμά ή την γιαγιά, από δώρα ή και όσα παλιά επάργυραμπρούτζινα ή και ανοξείδωτα κομμάτια κάθε είδους αγοράσατε από κάποιο παλιατζίδικο, στα οποία αυτά τα είδη διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία.

Όλα μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο διακοσμητικά αλλά και χρηστικά και ανήκουν στα αντικείμενα ιδιαίτερης αισθητικής που θα ομορφύνουν όποιο χώρο και αν τα τοποθετήσετε.

Πολλοί αποφεύγουν τη χρήση αυτών των αντικειμένων  θεωρώντας δύσκολο το καθάρισμά τους, αφού τα αυθεντικά επάργυρα αλλά και τα μπρούτζινα οξειδώνονται και με τον χρόνο “μαυρίζουν”. Όμως το πλύσιμο με χλιαρό νερό και σόδα ή μια ειδική κρέμα που θα βρείτε σε όλα τα super markets και ένα μαλακό πανί αρκούν για να αποκτήσουν ξανά την λάμψη τους.

Αν διαθέτετε πολλά τέτοια κομμάτια βρείτε το κατάλληλο σημείο για να  συγκεντρώσετε κάποια από αυτά, σε έναν μπουφέ, τραπέζι κλπ. και στον ίδιο τοίχο τοποθετείστε όσα έχουν το κατάλληλο σχήμα για να τα κρεμάστε.

Γενικά, όσα πιο πολλά τέτοιου είδους αντικείμενα διαθέτετε τόσο πιο πολύ ομαδοποιείστε τα σε 1-2 σημεία του σπιτιού, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχθούν, αντί να τα “σκορπίσετε” σε πολλές διαφορετικές θέσεις.

Μπορείτε να συνδυάσετε κάθε τύπου παλιό μεταλλικό αντικείμενο και με αντίκες από άλλα υλικά όπως γυάλινα-πορσελάνινα αντικείμενα, παλιούς  καθρέφτες κλπ.
Για ασημένιες κορνίζες επιλέξετε ασπρόμαυρες παλιές φωτογραφίες, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.

  11 εντυπωσιακές κατασκευές με κουκουνάρια για να διακοσμήσετε το σπίτι σας

Αυθεντικούς ασημένιους δίσκους, πιατέλες κλπ. ασφαλώς και δεν θα τα καταστρέψετε αλλάζοντας την όψη τους. Όμως ανοιξείδωτα κομμάτια που μπορεί να διαθέτουν σκαλίσματα, ιδιαίτερο σχήμα κλπ. μπορείτε να τα επεξεργαστείτε με κάθε είδους τεχνική, να τα ζωγραφίσετε, να εφαρμόσετε Decoupage, τεχνικές παλαίωσης, μικτές τεχνικές κλπ. και στην συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε σαν διακοσμητικά τοίχου.

Με μαγνητάκια πάνω σε έναν τέτοιο δίσκο μπορείτε να  “καρφιτσώσετε” παλιές φωτογραφίες, κάρτες κλπ. Για να δημιουργήσετε μαγνητάκια αντικέ ύφους, απλώς κολλήστε μικρούς μαγνήτες με πιστόλι σιλικόνης πάνω σε κάθε είδους vintage μικροαντικείμενα π.χ faux κοσμήματα, παλιά κλειδιά, αντικέ πομολάκια επίπλων κλπ.

Για να κρεμάσετε κάθε είδους μεταλλικό αντικείμενο, χωρίς αυτό να υποστεί την παραμικρή φθορά, χρησιμοποιείστε τα ειδικά αυτοκόλλητα άγκιστρα για κάδρα ή απλώς κολλήστε τα στον τοίχο σαν κανονικά κάδρα με αντίστοιχου τύπου αυτοκόλλητα.

Οι γυάλινες διακοσμητικές “καμπάνες“, που θα βρείτε σε καταστήματα και eshops με είδη διακόσμησης,  είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να δημιουργήσετε μια μικρή συλλογή από παλιά αντικείμενα που μπορεί να τοποθετηθεί σε μπουφέ, τραπέζι κονσόλα, στο τζάκι σας, σε μια βιτρίνα ή σε μια ραφιέρα-βιβλιοθήκη.

Παλιά κλασσικά επάργυρα ή ανοξείδωτα κηροπήγια μπορούν να μετατραπούν σε επιτραπέζια φωτιστικά ή χωρίς καμία απολύτως μετατροπή σε μια εξαιρετικής αισθητικής κοσμηματοθήκη.  Ο σχεδιασμός των κηροπήγιων αυτών είναι συνήθως τέτοιος που σας επιτρέπει να τακτοποιήσετε μεγάλο αριθμό από κολιέ, βραχιόλια και σκουλαρίκια, ενώ ταυτόχρονα να διακοσμήσετε την κρεβατοκάμαρά σας με έναν πραγματικά πολύ ξεχωριστό τρόπο, ειδικά αν πρόκειται για παλιό κηροπήγιο που έχει για εσάς κάποια προσωπική-συναισθηματική αξία.

  11 εντυπωσιακές κατασκευές με κουκουνάρια για να διακοσμήσετε το σπίτι σας

Γενικά για αυτού του τύπου τα κομμάτια που έχουν για εσάς συναισθηματική αξία επιλέξτε χρήσεις που θα σας επιτρέψουν να τα χαίρεστε καθημερινά, αντί για μια αποκλειστικά διακοσμητική αξιοποίηση.

Σε κάθε τύπου μπωλ, βάζο, μικρό πιάτο κλπ. μπορείτε να τακτοποιήσετε καλλυντικά, κοσμήματα και κάθε είδους καθημερινής χρήσης προσωπικά σας αντικείμενα, να τα χρησιμοποιήσετε για την οργάνωση του γραφείου σας κλπ.

Μετατρέψτε σε κηροπήγια όποια παλιά αντικείμενα βοηθά ο σχεδιασμός τους για αυτή την χρήση, ενώ τα κλασσικά επάργυρα ποτηράκια είναι ιδανικά για να δημιουργήσετε απευθείας εκεί τα δικά σας χειροποίητα κεριά. Τα υπολείμματα του κεριού όταν αυτό καεί πλήρως αφαιρούνται πολύ εύκολα με ζεστό νερό κι έτσι το σκεύος δεν θα υποστεί την παραμικρή φθορά.

Ασημένιες τσαγιέρες, επάργυρες κανάτες κλπ. μπορούν να μετατραπούν σε πολύ ιδιαίτερα ανθοδοχεία. Τα κομμάτια αυτά είναι συνήθως τόσο εντυπωσιακά από μόνα τους έτσι δεν σας χρειάζονται ούτε πολλά ούτε ιδιαίτερα λουλούδια, θα δείξουν εξαιρετικά ακόμη και μόνο με μερικά πράσινα κλαδάκια.

Μικρού μεγέθους τέτοια βαζάκια, μπωλ κλπ. συγκεντρώστε τα όλα μαζί στο ίδιο σημείο ή σε έναν δίσκο, αφού βάλετε από 1-2 λουλούδια στο καθένα, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν θαυμάσια να χρησιμοποιηθούν ως κασπώ για κάθε είδους φυτό εσωτερικού χώρου.

  11 εντυπωσιακές κατασκευές με κουκουνάρια για να διακοσμήσετε το σπίτι σας

Κανάτες, τσαγέρες και αντίστοιχου ύψους-σχήματος αντικείμενα μπορούν να μετατραπούν σε πολύ εντυπωσιακά επιτραπέζια φωτιστικά-λάμπες.

Η γενική διαδικασία δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή για να μετατρέψετε σε επιτραπέζιο φωτιστικό ένα γυάλινο μπουκάλι.

Ένας επάργυρος, μπρούτζινος ή και παλιός ανοιξείδωτος δίσκος με ιδιαίτερο σχέδιο μπορεί πανεύκολα να μετατραπεί σε …βοηθητικό τραπεζάκι αρκεί να επιλέξετε την κατάλληλη βάση-πόδια για να τον στηρίξετε, που θα πρέπει να είναι ταιριαστή με το σύνολο των επίπλων στο σημείο που θα τον τοποθετήσετε. Για να τον κολλήσετε θα χρησιμοποιήσετε σιλικόνη.

Εναλλακτικά μπορείτε απλώς να τον ακουμπήσετε σε ένα μικρό τραπεζάκι με αντίστοιχο μέγεθος – σχήμα χωρίς να τον κολλήσετε και να είναι αυτός που θα αποτελεί την κεντρική επιφάνεια του τραπεζιού.

Με δίσκους, πιατέλες και κηροπήγια από το ίδιο υλικό ή και συνδυασμένα με γυάλινα κομμάτια, αφού τα κολλήσετε μεταξύ τους με πιστόλι σιλικόνης, θα φτιάξετε πολύ ιδιαίτερα σταντ-πολυόροφες “πιατέλες” που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για σερβίρισμα όσο και για καθαρά διακοσμητική χρήση πχ για να τοποθετήσετε κεράκια, μικρά βαζάκια με λουλούδια, εποχιακές διακοσμήσεις κλπ ή και σαν σταντ οργάνωσης-αποθήκευσης κάθε είδους μικροαντικειμένων.

Πηγή