Μην χασετε

10 καvόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε όταν χρησιμοποιούμε αντικολλητικά σκεύη

Αργά η γρήγορα καταφέρνουμε και γεμίζουμε γρατσουνιές το αντικολλητικό μας σκεύος. Μήπως δεν το καθαρίζουμε σωστά; Για να δούμε τους 10 χρυσούς κανόνες προστασίας :

Advertisements

1. Δε χρησιμοποιούμε μέταλλο στα αντικολλητικά σκεύη.

Τι εννοούμε;

– Δεν κόβουμε το φαγητό με το μαχαίρι μέσα στο σκεύος
– Δεν κόβουμε την πίτσα με το ειδική ρόδα-μαχαίρι μέσα στο ταψί
– Δεν τρίβουμε με συρματάκι τα αντικολλητικά σκεύη, όταν τα καθαρίζουμε/πλένουμε

Αντιθέτως, χρησιμοποιούμε ειδικά εργαλεία φτιαγμένα από : καοτσούκ, σιλικόνη, λάστιχο, πλαστικό και άλλα

2. Αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας στο αντικολλητικό σκεύος

Η αλλαγές αυτές στραβώνουν τη μεταλλική του επιφάνεια. Μην εκπλαγείτε αν δείτε το τηγάνι σας να μην κάθεται καλά πάνω στην εστία της κουζίνας. Πολύ πιθανόν να είχε βραχεί ενώ ήταν ακόμα καυτό.

3. Χρησιμοποιούμε μόνο ειδικά σφουγγαράκια για τον καθαρισμό των αντικολλητικών σκευών

Αφήνουμε στην άκρη τα κοινά σφουγγαράκια καθαρισμού πιάτων. Χρησιμοποιούμε ειδικά για καθαρισμό των αντικολλητικών σκευών. Ανανεώνουμε συχνά τα σφουγγαράκια μας και για λόγους υγιεινής, αλλά επίσης γιατί μπορεί να έχει φυλακιστεί ένα σκληρό υπόλειμμα τροφής, και με αυτό να γρατσουνίσουμε το σκεύος μας.

4. Τα αποθηκεύουμε σωστά.

Προσοχή στην αποθήκευση! Δεν είναι λίγες οι φορές, που στοιβάζουμε τα σκεύη μας, το ένα πάνω στο άλλο με αποτέλεσμα να έχουμε ανεπιθύμητες τριβές και συγκρούσεις με άλλα σκεύη.

5. Πλένουμε και στεγνώνουμε το σκεύος μετά το μαγείρεμα

Το ιδανικό είναι να περιμένουμε λίγη ώρα για να κρυώσει το σκεύος. Με τίποτα όμως δεν πρέπει να μείνει άπλυτο να κρυώσει τελείως. Εκεί κάνουμε ζημιά σε αυτό, αφού τα λίπη θα στεγνώσουν πάνω στην επιφάνειά του και μετά δε φεύγουν εύκολα. Οι σκούροι λεκέδες που βλέπετε συνήθως, είναι ξεραμένα λίπη που δύσκολα φεύγουν. Πλύντε το σκεύος, όσο είναι ακόμα χλιαρό. Στεγνώστε αμέσως με καθαρή πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να αποφύγετε τη σκουριά!

6. Δεν αποθηκεύω φαγητό σε αντικολλητικά σκεύη

Για το λόγο που αναφέραμε στο σημείο 5, απαγορεύεται να αποθηκεύω περίσσιο φαγητό στα σκεύη αυτά. Τυχόν περίσσεμα, το βάζω απευθείας σε πιάτο ή κάποιο τάπερ.

Advertisements

7. Δε μαγειρεύω σε υψηλές θερμοκρασίες

Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι φτιαγμένα για μαγείρεμα σε χαμηλή και μέτρια θερμοκρασία. Εάν συνηθίζετε να μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά, τότε θα πρέπει να περιμένετε πιθανό στράβωμα του σκεύους, αλλά και “σκάσιμο” της αντικολλητικής επιφάνειας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

8. Χρησιμοποιώ μόνο απλά απορρυπαντικά καθαρισμού πιάτων

Αποφεύγουμε τη χρήση ισχυρών απορρυπαντικών πιάτων. Είναι υπαίτια στην καταστροφή της αντικολλητικής ουσίας που καλύπτει την επιφάνεια του σκεύους. Ένα απλό συμπυκνωμένο απορρυπαντικό πιάτων, αρκεί για να καθαρίσει το σκεύος.

9. Δε τα χρησιμοποιώ πάνω σε ψησταριά

Έκθεση και μαγείρεμα σε θερμοκρασίες πάνω από 450 βαθμούς Κελσίου θα καταστρέψουν την επιφάνεια του σκεύους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης είναι πολύ πιθανόν να χάσετε και την εγγύηση του κατασκευαστή. Ελέγξτε πρώτα τις προδιαγραφές πριν δοκιμάσετε τέτοιου είδους μαγείρεμα!

10. Κρατήστε τις αντικολλητικές φόρμες ψησίματος μόνο για παρασκευή αρτοποιημάτων

Οι αντικολλητικές φόρμες ψησίματος, φτιάχτηκαν γι’ αυτό το σκοπό. Για παρασκευή ψωμιού και κέικ. Μην ψήνετε κρέας ή άλλα φαγητά σε τέτοια σκεύη γιατί είναι δεδομένο ότι θα φθαρούν πολύ γρήγορα.

Τηρείστε αυτούς τους 10 απλούς κανόνες και δώστε επιπλέον χρόνο ζωής στα αντικολλητικά σας σκεύη!

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα