Μην χασετε

10 πράγματα που πρέπει να καθαρίζεις κάθε εβδομάδα στο σπίτι σου

Η καθαριότητα του σπιτιού και όλες οι δουλειές που έχεις να κάνεις είναι μια διαδικασία στο μυαλό σου που έχει ένα πρόγραμμα. Παρακάτω θα δεις μια λίστα με συμβουλές για το τι πρέπει να καθαρίσεις κάθε εβδομάδα στο σπίτι. Είναι κάποια πράγματα που χρειάζεται να καθαρίζονται καθημερινά, κάποια μια δυο φορές τη βδομάδα και άλλα μόνο μια φορά το μήνα να είναι αρκετή.

Advertisements

Το να ξεχωρίσεις όλα αυτά θα σε γλιτώσει από περιττό κόπο και χρόνο που θα σπαταλήσεις όταν είναι να καθαρίσεις στο σπίτι αλλά και θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς που κρύβονται τα περισσότερα μικρόβια. Επίσης, είναι μια διαδικασία που θα σε βάλει σε πρόγραμμα για να διαχωρίσεις κάθε φορά τι θα κάνεις και τι όχι.

1. Ρούχα!

Τα ρούχα που φοράμε καθημερινά εννοείτε λόγω του ότι ερχόμαστε σε επαφή με μικρόβια και είναι πιθανόν να μυρίσουν σίγουρα τα βάζουμε στο καλάθι με τα άπλυτα. Η μπουγάδα είναι όντως απαραίτητη να γίνεται εφόσον είναι θέμα υγιεινής τα ρούχα που φοράμε να είναι καθαρά αλλά και να μυρίζουν όμορφα. Τα ρούχα πρέπει να πλένονται ανάλογα με τις φορές που τα φοράμε. Τα τζινς κατά μέσο όρο, στις τρεις φορές που τα φοράς χρειάζονται και πλύσιμο. Οι θήκες για τα μαξιλάρια, τα σεντόνια και οι πετσέτες του μπάνιου πρέπει να πλένονται μια φορά την εβδομάδα.

 

2. Εβδομαδιαίος καθαρισμός στις επιφάνειες του μπάνιου!

Στο μπάνιο λόγω της χρήσης του, μπορεί να συσσωρεύονται μικρόβια χωρίς να το καταλάβουμε. Ο λόγος είναι απλός, όταν για παράδειγμα τραβάμε το καζανάκι το σωστό είναι να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας διότι είναι πιθανόν να ξεφύγουν μικρόβια. Γι αυτό συνιστάται να χρησιμοποιείς ένα σπρέι με το οποίο μπορείς να ψεκάζεις γύρω, γύρω. Γενικώς είναι ένας χώρος που έχει μικρόβια, γι αυτό η καθαριότητα στο μπάνιο πρέπει να είναι πιο συχνή από ότι στα υπόλοιπα δωμάτια.

 

3. Τα χαλιά πρέπει να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα!

Advertisements

Τα χαλιά έχουν την τάση να μαζεύουν πολλή σκόνη και κυρίως όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Γι αυτό είναι απαραίτητη η χρήση ηλεκτρικής σκούπας κάθε εβδομάδα για να καθαρίζεις αποτελεσματικά τα χαλιά σου και γενικά το χώρο.

4. Η σκόνη από τα έπιπλα και τα ράφια!

Η σκόνη στα ράφια και στα έπιπλα είναι δεδομένο. Κάθε εβδομάδα είναι καλό να ξεσκονίζεις καλά τα ράφια και τα έπιπλα σου. Όχι, μόνο για λόγους υγιεινής αλλά η σκόνη μπορεί επίσης να φθείρει τα έπιπλα.

 

5. Μια φορά την εβδομάδα να πλένεις τα σεντόνια σου!

Κοιμόμαστε περίπου το ένα τρίτο της ημέρας, επομένως δεν είναι και λίγος ο χρόνος που θα ξαπλώσεις επάνω στα σεντόνια. Ο ιδρώτας, τα μικρόβια και τα έλαια που εκκρίνει το σώμα μας όταν ξαπλώνουμε συσσωρεύονται πολύ γρήγορα και αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται να πλένεις κάθε εβδομάδα τα σεντόνια σου.

6. Ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα!

Ο φούρνος, το microwave το ψυγείο ακόμη και να φαίνονται καθαρά, υπάρχουν μικρόβια που δεν είναι ορατά στο μάτι. Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιείς στην κουζίνα πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά από τα αποτυπώματα από τα χέρια μας και από υπολείμματα φαγητού για να παραμένουν καθαρά.

Advertisements

7. Η μπανιέρα και τα ύπουλα σημεία που πρέπει να καθαρίσεις!

Όσον αφορά την μπανιέρα, πρέπει να απολυμαίνεται τουλάχιστον κάθε βδομάδα. Το  τηλέφωνο – ντους στο μπάνιο, το χαλάκι, οι κρεμάστρες για τις πετσέτες είναι γενικώς τα ύπουλα σημεία που μαζεύονται μικρόβια, από την υγρασία και τους υδρατμούς.

 

8.  Η τουαλέτα!

Εννοείται η τουαλέτα είναι από τα κύρια σημεία που πρέπει συχνά να απολυμαίνουμε. Ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίσεις την τουαλέτα είναι να χρησιμοποιήσεις χλωρίνη την οποία θα αφήσεις για 5 λεπτά και θα τρίψεις στη συνέχεια με σκουπάκι και σε κάθε σημείο.

9. Το πάτωμα της κουζίνας!

Η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο που θα λερωθεί πιο εύκολα, από υπολείμματα τροφίμων αλλά και από άλλα μικρόβια που μπορεί να μεταφέρεις. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζεται πολύ καλά το πάτωμα στην κουζίνα για να απωθήσεις πιθανά υπολείμματα από φαγητό που ίσως να μην προσέξεις.

 

10. Καθαροί καθρέφτες!

Είναι πολύ εύκολο ένας καθρέφτης να μαζέψει βρωμιά. Όπως για παράδειγμα από το μακιγιάζ, η σκόνη, από τα αποτυπώματα από τα δάχτυλα μας αλλά και από την υγρασία. Είναι καλό να έχεις ένα μαλακό πανί να παίρνεις τις ακαθαρσίες και ακολούθως να χρησιμοποιήσεις σπρέι για ολοκληρωτικό καθαρισμό.

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα