Πότε μια δίαιτα δεν είναι αποτελεσματική και γιατί; Αυτό το ερώτημα απασχολεί αρκετούς ανθρώπους που παλεύουν να χάσουν κάποια κιλά χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Advertisements

Μετά την ικανοποίηση των πρώτων εβδομάδων που τα 2-3 κιλά φεύγουν εύκολα, έρχεται η απογοήτευση καθώς η ζυγαριά αρχίζει να …κολλάει.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων από κορυφαία πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, μόνο το 20% των ανθρώπων καταφέρνουν να χάσουν αποτελεσματικά το υπερβολικό βάρος τους.

Ένας από τους λόγους που καθιστά την απώλεια βάρους τόσο δύσκολη είναι το plateau effect ( επίδραση οροπέδιο). Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όσους ενώ τηρούν κατά γράμμα μια δίαιτα ή ένα πρόγραμμα διατροφής, το βάρος τους δεν μειώνεται. Αυτό συμβαίνει για πολλούς και διάφορους λόγους ( ψυχολογικούς παράγοντες, λάθος δίαιτα, κ.ο.κ.) .

Ως φυσικό επακόλουθο, οι άνθρωποι απογοητεύονται και ή σταματούν την προσπάθεια ή κάνουν παρασπονδίες.

Advertisements

Αν κι εσείς είστε σε παρόμοιο στάδιο ή βρίσκεστε στη φάση του plateau effect μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ειδικότερα, για να επιταχύνετε τη διαδικασία απώλειας βάρους, μπορείτε να μειώσετε τους υδατάνθρακες και να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πολύ αποτελεσματικές εάν θέλετε να απαλλαγείτε από το υπερβολικό βάρος.

Προσπαθήστε να αλλάξετε το πρόγραμμα γυμναστικής μία φορά το μήνα. Εναλλακτική γιόγκα με πιλάτες, πιλάτες με αερόμπικ βημάτων και αερόμπικ σταδίου με προπόνηση αντίστασης είναι μερικά από τα προγράμματα γυμναστικής που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Αποφύγετε τις στερητικές ή απανωτές δίαιτες γιατί ο εγκέφαλος αρχίζει να στέλνει ισχυρές παροτρύνσεις να γευτείτε κάτι νόστιμο και πλούσιο σε θερμίδες συνήθως.

Δείτε ποιες άλλες εναλλακτικές έχετε για να χάσετε βάρος στο βίντεο που ακολουθεί:

Advertisements

Ωστόσο, εάν η ζυγαριά σας εξακολουθεί να δείχνει τα ίδια κιλά ακόμα και μετά από αρκετές εβδομάδες σκληρής προπόνησης – δοκιμάστε μια μεζούρα! Είναι πιθανόν να έχετε αυξήσει τους μυς και να χάνετε λίπος όλο αυτό το διάστημα. Επίσης, ελέγξτε αν χωράτε σε ρούχα που πριν μερικούς μήνες δεν τολμούσατε να φορέσετε. Αν μη τι άλλο θα είναι η πιο απτή απόδειξη ότι το σώμα σας έχει σφίξει…

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements
Advertisements