Είναι έξυπνο. Γιατί είναι παιδί σου. “Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει” δε σου λένε τόσα χρόνια; Μπορεί να στο λένε, προτού καν γεννηθείς. Τότε που ήσουν απλά ιδέα. Αλλά, αφού είναι παιδί σου (θα) είναι έξυπνο. Από σένα θα πάρει. Καλά, αν πάρει και από τους δύο γονείς ακόμα καλύτερα, έτσι;

Η ευφυΐα είναι κάτι μοναδικό και άκρως σαγηνευτικό. Ποιος μπορεί να αντισταθεί ή να μην κάνει τα χατίρια σε ένα γοητευτικό μυαλό, με ακόμα ομορφότερο τρόπο σκέψης; Κακά τα ψέματα, η ευφυΐα είναι αρετή.

Είναι τυχαίο, άραγε, που όλες οι μαμάδες (και εσύ) θέλουν το παιδί τους να γίνει όσο το δυνατόν εξυπνότερο; Μία πρόσφατη έρευνα, έρχεται, για να σου λύσει τα χέρια και να σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν το παιδί σου θα γίνει πολύ έξυπνο.

Υπάρχουν σημάδια. Και εμφανίζονται από νωρίς, από πολύ νωρίς.

Έχει μνήμη ελέφαντα. Μπορεί να θυμάται καλύτερα και από εσένα. Δοκίμασε ένα άκρως παιχνιδιάρικο πείραμα: πάρε ένα παιχνίδι του, παίξτε για λίγη ώρα και μετά αφήστε το μαζί κάτω από ένα έπιπλο, όπως παραδείγματος χάρη, τον καναπέ. Κινηθείτε μέσα στο σπίτι, κάν΄ τε τις βόλτες σας στο πλησιέστερο πάρκο και μετά βάλ’ το για ύπνο. Αν την επόμενη ημέρα, ξυπνήσει και θυμάται πού ακριβώς είχατε κρύψει το παιχνίδι του, τότε η ευφυΐα του είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.

  Τι φοβάται το παιδί σε κάθε ηλικιακή φάση και πως μπορείτε να το βοηθήσετε

Απορροφά τις πληροφορίες σα σφουγγάρι. Μπορεί να νομίζεις ότι το παιδί σου δεν ακούει, και ακόμα περισσότερο, δε συγκρατεί όλα όσα ακούει, όμως, η πραγματικότητα έρχεται για μία ακόμη φορά να ανατρέψει όσα θεωρούσες δεδομένα. Κάθε φορά που εσύ συνομιλείς με το αδερφάκι του, τον μπαμπά του, τη μαμά σου, ο εγκέφαλος ενός wannabe ευφυούς παιδιού απορροφά ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια. Μη σου κάνει, λοιπόν, εντύπωση, αν ξαφνικά πει κάτι από εκείνα που νόμιζες ότι από το ένα αυτό μπαίνουν, από το άλλο βγαίνουν.

Κάνει παρέα με μεγαλύτερους. Ίσως να το θεωρείς αρνητικό. Αν σου, όπως, ότι είναι ένα από τα σημάδια που πρέπει να σε κάνουν να υποπτευτείς ότι το παιδάκι σου θα γίνει διάνοια, θα έχεις ακόμα την ίδια άποψη; Ναι, αν το δεις να προτιμά την παρέα του αδερφού ή να περνά χρόνο με τους παππούδες του, να είσαι χαρούμενη, γιατί, έτσι, θα καταλάβεις ότι το παιδί σου είναι ahead of its time, χαρισματικό και με μυαλό κοφτερό.

  Πως να πειθαρχήσετε δίκαια τα αδέρφια όταν χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση

Ξεκινούν πρώτοι την κουβέντα. Τι και αν ξέρουν λίγες λέξεις (τις οποίες, αν τις ενώσεις σε μία πρόταση, μπορεί να μη βγάζουν καν ολοκληρωμένο νόημα; Αυτό, δεν τα φοβίζει και το σημαντικότερο δε διστάζουν να ανοίξουν τα ίδια το διάλογο. Πέρα από στοιχείο κοινωνικότητας είναι και στοιχείο ευφυίας. Με έναν σπάρο, δύο τρυγόνια.

Δεν κοιμάται πολύ. Πρόσεχε πολύ, όχι καλά, νωρίς ή αργά. Μία τελευταία έρευνα του Ένωσης Νεογέννητων Μαμάδων Αμερικής έδειξε ότι το παιδάκι που κοιμάται λίγες ώρες μέσα στην ημέρα ή το βράδυ, έχει την τάση να γίνει έξυπνο.

Είναι ευαίσθητο. Μπορεί να εκλαμβάνεις την ευαισθησία ως αδυναμία, αλλά πίσω από το συναίσθημα ίσως να κρύβεται και κάτι άλλο. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, διευθυντής της Mensa, αποκάλυψε ότι τα έξυπνα παιδιά είναι πιο ευάλωτα συναισθηματικά σε σχέση με τους συνομηλίκους σου. Είδες τελικά που για όλα υπάρχει μία δεύτερη οπτική για κάθε ζήτημα;

Είναι ταλαντούχο. Και ας είναι μικρό. Του αρέσει να τραγουδάει και έχει ωραία φωνή; Ζωγραφίζει εκπληκτικά σχέδια; Έχει υποκριτικές ικανότητες; Και δεν έχει φθάσει ακόμη το πέμπτο έτος της ηλικίας του;  Tότε, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του (σου). Μόλις διακρίνεις ένα χάρισμα του, βοήθησε το να το καλλιεργήσει και μην το απογοητεύσεις. Γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες: ταλέντο = ευφυΐα.

  Τι φοβάται το παιδί σε κάθε ηλικιακή φάση και πως μπορείτε να το βοηθήσετε

Σε βοηθάει στις δουλειές. Και το κάνει επειδή θέλει και επειδή ξέρει. Κράτα το δεύτερο, γιατί, αν συνειδητοποιήσεις ότι το μικρό σου σε μπορεί να βάλει τα ποτήρια στο τραπέζι, χωρίς να του το δείξεις και χωρίς να συμβεί κάποιο ατύχημα, τότε το μέλλον προμηνύεται λαμπρό.

Είναι βιβλιοφάγος. Και δεν κοιμάται αν δε φθάσει στο φινάλε. Τελικά, η κλασσική εικόνα του παιδιού με τα γυαλάκια να διαβάζει ένα βιβλίο μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού είναι στοιχείο κοφτερού μυαλού.

Είναι υπερκινητικό. Ίσως να μη σημαίνει ότι βαριέται, αλλά ότι διψά για νέα ερεθίσματα και νέες προκλήσεις.

πηγή