Το γυαλόχαρτο είναι ένα υλικό που βοηθάει στις οικοδομικές εργασίες. Η βασική του χρήση είναι να λειαίνει τις επιφάνειες πριν βαφτούν και να εξομαλύνει τυχόν άνισα σημεία σε επιφάνειες. Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν αν μάθαινες και για άλλες χρήσεις του γυαλόχαρτου που δε φανταζόσουν καν;

 

Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις πιο απίστευτες χρήσεις του γυαλόχαρτου που δε θα μπορούσες να σκεφτείς. Διάβασε περισσότερα για να μείνεις και εσύ με το στόμα ανοιχτό και να υιοθετήσεις το γυαλόχαρτο στην καθημερινότητα σου!

 

1. Ακόνισμα ψαλιδιού

Τα ψαλίδια είναι τα εργαλεία που δε χαλάνε εύκολα και τα χρησιμοποιούμε αρκετά. Από χρήσει στην κουζίνα μέχρι να κόψεις κάτι απλό, σίγουρα έχουν μια θέση μέσα στο σπίτι. Όταν ένα ψαλίδι παύει να κόβει καλά θεωρείται άχρηστο και πρέπει να πεταχτεί.

Με το γυαλόχαρτο όμως μπορείς να ακονίσεις το ψαλίδι και να το κάνεις κόβει πάλι. Απλά πάρε ένα φύλο γυαλόχαρτου και κόψε το αρκετές φορές με το χαλασμένο σου ψαλίδι για να το επαναφέρεις στη ζωή.

 

 

2. Παπούτσια που γλιστράνε

Τα παπούτσια που γλιστράνε είναι από άχρηστα έως και επικίνδυνα. Μπορείς να τα διορθώσεις επιτυχώς με ένα γυαλόχαρτο. Ο τρόπος; Απλός!

  Ένα απλό και οικονομικό tip για να μην ξεβάφουν οι χρωματιστές σας πετσέτες

Με ένα κομμάτι γυαλόχαρτο τρίψε τη σόλα του παπουτσιού έτσι ώστε να δημιουργήσεις μια πιο τραχιά υφή. Έτσι θα μειώσεις το ολισθηρότητα του παπουτσιού κατά πολύ.

 

3. Βάζα που δεν ανοίγουν

Πολλές φορές τα βάζα είναι αρκετά δύσκολο να ανοίξουν. Μπορεί να προσπαθείς αλλά μάταια. Πάρε ένα κομμάτι γυαλόχαρτο και προσπάθησε να ανοίξεις το βάζο.

Θα δεις ότι θα ανοίξει πολύ εύκολα αφού με το γυαλόχαρτο θα μειωθεί η τριβή και θα αυξηθεί η αντίσταση που θα κάνει το βάζο να ανοίξει.

 

4. Αφαίρεσε χνούδια από τα πουλόβερ

Τα πουλόβερ μετά από κάποιο καιρό αποκτούν ενοχλητικά και αντιαισθητικά χνουδάκια. Μια κλασική μέθοδος είναι αυτή με ο ξυραφάκι.

Το ξυραφάκι όμως μπορεί να τραυματίσει το ρούχο και να δημιουργήσει τρύπες. Τρίψε ελαφρά με ένα γυαλόχαρτο τα πουλόβερ σου και δες τα χνούδια να εξαφανίζονται.

 

5. Αφαίρεσε κόλλες από τα έπιπλα

Είτε από κατασκευές που κάνεις είτε από τις δημιουργίες των παιδιών, τα έπιπλα μπορεί να αποκτήσουν κόλλες που είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν. Ακόμα και αν τρίψεις με σαπούνι ή μουλιάσεις με νερό, είναι ένα πολύ επίμονο σημάδι.

  5 έξυπνα tips για να οργανώσεις τον χώρο κάτω από τον νεροχύτη

Με λίγο γυαλόχαρτο και ελάχιστο τρίψιμο θα απαλλαγείς από τις κόλλες μια και καλή. Προσοχή! Μην τρίψεις πολύ επίμονα και χαλάσεις την επιφάνεια και δοκίμασε πρώτα αυτή τη μέθοδο σε σημείου που δε φαίνεται. Με αυτό το τρόπο θα δεις πως αντιδρά το έπιπλο στο γυαλόχαρτο.

 

6. Κράτησε τις επιφάνειες κοπής καθαρές

Πάνω στις επιφάνειες κοπής που κόβεις τα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα σου μπορεί να μένουν μικρόβια ακόμα και αν τις ξεπλένεις καλά. Ο λόγος είναι αυτές οι εσοχές ή οι χαρακιές που δημιουργούνται από το μαχαίρι.

Αυτή η λύση αφορά κυρίως τις ξύλινες επιφάνειες. Μετά το πλύσιμο, τρίψε ελαφρά με ένα γυαλόχαρτο την επιφάνεια κοπής. Έτσι τυχόν υπολείμματα θα φύγουν και θα καθαριστεί σε βάθος.

 

7. Ακόνισε τις βελόνες ραψίματος

Όπως και τα ψαλίδια έτσι και οι βελόνες άμα στομώσουν, είναι άχρηστες. Κράτησε τες στη ζωή χαράζοντας τες πάνω σε ένα γυαλόχαρτο.

Έτσι θα τις ακονίσεις και θα τις κάνεις πάλι σαν καινούργιες.

 

8. Καθάρισε τους αρμούς

Οι αρμοί είναι μπελάς στο καθάρισμα. Ακόμα και αν σφουγγαρίζεις συχνά και σχολαστικά, δύσκολα καθαρίζουν εντελώς. Δημιούργησε μια λεπτή επιφάνεια με ένα φύλο από γυαλόχαρτο και τρίψε τους αρμούς.

  Ένα απλό και οικονομικό tip για να μην ξεβάφουν οι χρωματιστές σας πετσέτες

 

Με αυτό το τρόπο υπολείμματα από σαπούνια, σκόνες, τροφές ή οτιδήποτε άλλο θα φύγουν πανεύκολα και οι αρμοί θα γυαλίσουν και πάλι.

 

9. Καθάρισε τα υπολείμματα καμένων τροφών από τα σκεύη

Είναι ανθρώπινο να γίνονται λάθη και να ξεχνάς το φαγητό στην κατσαρόλα και αυτό με τη σειρά του να καίγεται. Ακόμα και αν μουλιάσεις τα σκεύη ή τα τρίψεις δεν αλλάζει κάτι. Η πιο δραστική αλλά και αποτελεσματική λύση είναι το γυαλόχαρτο.

Τρίψε στα σημεία που το καμένο επιμένει αφού έχεις αφήσει λίγο ζεστό νερό με σαπούνι να το μαλακώσει. Μην επιμείνεις πολύ και τραυματίσεις τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σου!

 

10. Αφαίρεσε τη σκουριά

Η σκουριά είναι ένας μπελάς που μπορεί να επιμείνει και να χαλάσει πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι όπως τα εργαλεία σου ή τα κάγκελα του σπιτιού.

Πριν πετάξεις τα σκουριασμένα αντικείμενα δοκίμασε να τα καθαρίσεις με ένα γυαλόχαρτο. Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα!

 

ΠΗΓΗ