Μην χασετε

«Ό,τι χρειαστείς, είμαι εδώ»: 5 πράγματα που χρειάζεται κάποιος που πενθεί

Όταν ένας κοντινός σου συγγενής ή φίλος πενθεί για την απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου, δεν έχει ανάγκη μόνο να ακούσει λόγια συμπαράστασης. Χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια που θα τον διευκολύνει στην καθημερινότητά του. Το σοκ και η θλίψη, ως επακόλουθα ενός τόσο δυσάρεστου γεγονότος, μπορεί να τον επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό το άτομο που πενθεί που δεν τον αφήνουν να λειτουργήσει όπως πριν. Γι’ αυτό και η δική μας έμπρακτη βοήθεια είναι τόσο σημαντική.

Advertisements

 

Βοήθεια στο φαγητό και το σπίτι

Αν πρόκειται για κάποιο κοντινό σας άτομο με το οποίο έχετε αρκετή οικειότητα μην διστάσετε, να τον βοηθήσετε στο σπίτι. Τα ταπεράκια με φαγητό είναι ένας τρόπος να του δείξετε ότι νοιάζεστε και να του υπενθυμίσετε ότι πρέπει να προσέχει τον εαυτό του, ακόμα και σε μια τόσο δύσκολη και επίπονη ψυχικά κατάσταση. Σκεφτείτε ότι στην αρχή είναι αναμενόμενο να μην έχει όρεξη να μαγειρέψει και να φάει. Επομένως, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τον βοηθήσετε στην πράξη.

Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε και με τις δουλειές του σπιτιού. Προσφερθείτε με διακριτικότητα  να τακτοποιήσετε και να καθαρίσετε το σπίτι για να απαλλαγεί εκείνος από αυτό το βάρος. Ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι σίγουρα δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, όμως, ενδεχομένως να βοηθήσει το άτομο που πενθεί να νιώσει λίγο καλύτερα.

Βοήθεια στα γραφειοκρατικά

Όταν χάνεις ένα δικό σου πρόσωπο, δεν έχεις να αντιμετωπίσεις μόνο τα συναισθήματά σου αλλά και τις δεκάδες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούν. Σε αυτές μπορούμε να βοηθήσουμε έμπρακτα και εμείς. Το να συστήσουμε έναν καλό συμβολαιογράφο, να τρέξουμε εμείς σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες και να αναλάβουμε μέρος των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων εφόσον δεν απαιτείται η παρουσία του ίδιου του συγγενή, είναι κάποιες από τις πρακτικές λύσεις που θα απαλλάξουν τον δικό μας άνθρωπο από αυτή την ταλαιπωρία.

Να είστε πραγματικά εκεί

Αντί να πάρετε τηλέφωνο τον δικό σας άνθρωπο, προτιμήστε να πάτε στο σπίτι του και να του κάνετε παρέα- μια αγκαλιά και μια συζήτηση μπορεί να μας απαλύνουν τον πόνο σε τέτοιες περιπτώσεις. Η παρουσία σας πρέπει να είναι ειλικρινής και διακριτική.  Αποφύγετε «βαριές» κουβέντες που μπορεί να τον επιβαρύνουν ψυχικά όπως αναλύσεις για το τι είναι ο άνθρωπος και γιατί οι καλοί φεύγουν από τη ζωή νωρίς. Αυτό που πραγματικά μετράει εκείνη τη στιγμή είναι να είστε πραγματικά εκεί.

Μην μένετε στα λόγια, προχωρήστε στις πράξεις

Τα λόγια συμπαράστασης από μόνα τους δεν αρκούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ένας άνθρωπος που πενθεί και που προσπαθεί να ξεπεράσει μόνος του μια τόσο δύσκολη κατάσταση, δεν θα σας πει ακριβώς πώς θέλει να τον βοηθήσετε. Προσφέρετε από μόνοι σας βοήθεια προσπαθώντας να σεβαστείτε ταυτόχρονα και τα όρια του άλλου. Ακόμα κι αν στην αρχή δεν είναι δεκτικός, στη συνέχεια θα το εκτιμήσει.

Προστατεύστε τον από ανθρώπους και καταστάσεις

Advertisements

Όταν μέσα στη θλίψη σου πρέπει να ειδοποιήσεις φίλους και συγγενείς για την κηδεία,  δεν είναι ό,τι πιο εύκολο μπορείς να κάνεις. Εδώ έρχεστε εσείς. Εφόσον έχετε οικειότητα με το άτομο που πενθεί, πηγαίνετε σπίτι, σηκώστε εσείς το τηλέφωνο, απαντήστε στους συγγενείς και δώστε λεπτομέρειες για την κηδεία. Αν κάποιος επιμένει να του μιλήσει ή να τον επισκεφθεί στο σπίτι εξηγήστε του ότι δεν είναι σε θέση να δεχτεί ακόμα κόσμο. Λειτουργήστε προστατευτικά έτσι ώστε ο δικός σας άνθρωπος να ξέρει ότι μπορεί να στηριχτεί πάνω σας και να σας εμπιστευθεί.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα