Μην χασετε

Όλοι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι υποφέρουν ακριβώς για τον ίδιο λόγο

Η ευτυχία από την απόλυτη δυστυχία απέχει μόλις μερικές στιγμές. Μερικά δευτερόλεπτα ίσως.

Advertisements

Η κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος νιώθει πλημμυρισμένος από αρνητικά συναισθήματα τα οποία τον εμποδίζουν να δει την παραμικρή αχτίδα ελπίδας στη ζωή του δεν είναι άγνωστη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τι είναι, όμως, αυτό που συνδέεται άμεσα με τη δυστυχία μας;

Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που δεν δηλώνουν ευτυχισμένοι; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του San Diego η οποία βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων ενός εκατομμυρίου εφήβων και η οποία δημοσιεύτηκε στο PshychNET, όσοι θεωρούν πως είναι δυστυχισμένοι, ομολογούν πως περνούν την περισσότερη ώρα της ημέρας τους μπροστά από μία οθόνη.

Συγκεκριμένα, οι μονίμως online σε εφαρμογές των smartphones, social media ακόμα και οι εθισμένοι σε video games, δηλώνουν διόλου ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε αντίθεση με εκείνους που ξοδεύουν ελάχιστες ώρες σε τέτοιου είδους εφαρμογές.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Jean Twenge, λέει χαρακτηριστικά: «Κάθε χρόνο, έφηβοι εθελοντές ερωτώνται πόσο ευτυχισμένοι είναι γενικά, και επιπροσθέτως πώς περνούν τον χρόνο τους. Διαπιστώσαμε πως εκείνοι που περνούν περισσότερες ώρες με φίλους, γυμνάζονται, κάνουν αθλήματα, εκκλησιάζονται, διαβάζουν ή απλά κάνουν τα μαθήματά τους στο σπίτι, είναι πιο ευτυχισμένοι.

Αντιθέτως, έφηβοι που περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, παίζουν video games, παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανταλλάσσουν μηνύματα, κάνουν video chat ή παρακολουθούν τηλεόραση, ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι».

Τα πράγματα, όμως, δεν διαφέρουν και πολύ για τους ενήλικες:

«Μια παρόμοια τάση παρατηρούμε και στους ενήλικες. Οι συνάδελφοι μου συγγραφείς της μελέτης και εγώ διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες άνω των 30 ετών ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια και ότι έκαναν σ∈ξ λιγότερο συχνά.

Μπορεί να υπάρξουν πολλοί λόγοι και εξηγήσεις για αυτή την τάση που υπάρχει αλλά και οι ενήλικες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες από ό, τι παλιότερα. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε περιορισμό της άμεσης άμεσες με άλλους ανθρώπους, ακόμη και με τους ερwτικούς τους συντρόφους. Και το αποτέλεσμα είναι: λιγότερο σ∈ξ, λιγότερη ευτυχία».

Advertisements

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα δυστυχίας στους νέους ξεκίνησαν να αυξάνονται δραματικά το 2012, τη χρονιά που τα smartphones και οι εφαρμογές τους γνώρισαν την απόλυτη «άνθιση».φ

Όπως τονίζεται πάντως, όσο αρνητικά επιδρά στην ψυχολογία μας η κατάχρηση των ηλεκτρικών συσκευών, άλλο τόσο κακό μας κάνει η πλήρης αποχή. Βάσει των αποτελεσμάτων της εν λόγω μελέτης, πιο ευτυχισμένοι και με παντελή έλλειψη συμπτωμάτων κατάθλιψης, εμφανίζονται όσοι φροντίζουν να πορεύονται με σύμμαχό τους στο μέτρο.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι τουλάχιστον…

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα