Μην χασετε

Χαρούπι: γιατί πρέπει να το βάλετε στη διατροφή σας

Για όσους δεν γνωρίζουν, το χαρούπι είναι ο καρπός που προέρχεται από το αειθαλές δέντρο της χαρουπιάς, η οποία εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου. Φαίνεται να εμπεριέχει έναν μεγάλο αριθμό βιοδραστικών συστατικών συμπεριλαμβανομένων τόσο των φυτικών ινών όσο και πολυφαινολών, αμινοξέων και ιχνοστοιχείων.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες είναι οι ευεργετικές δράσεις του:

Αντικαρκινική δράση: 

Ο καρκίνος στο παχύ έντερο είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στις δυτικές κοινωνίες και φαίνεται να συσχετίζεται θετικά με μία διατροφή με υψηλά επίπεδα λίπους και πρωτεΐνης και αρνητικά με ένα πλάνο διατροφής που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων και ινών.

Στα πλαίσια διαφόρων μελετών που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί λοιπόν, φαίνεται ότι οι φαινολικές ενώσεις που εμπεριέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τους σπόρους και υπάρχουν και στο χαρούπι, είναι ιδιαίτερα ευεργετικές (η προστατευτική τους δράση έχει να κάνει με τη μείωση του οξειδωτικού στρες, αλλά και την αναστολή πολλαπλασιασμού καρκινικών κυττάρων βάσει ορισμένων μελετών). Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του χαρουπιού σε ίνες ενισχύει την αντικαρκινική του δράση.

Advertisements

Βελτίωση λιπιδαιμικού προφίλ:

Η υψηλή περιεκτικότητα του χαρουπιού σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και πολυφαινόλες είναι ο λόγος για τον οποίο φαίνεται η κατανάλωσή του να σχετίζεται αντίστροφα με τη δυσλιπιδαιμία.

Αντιδιαβητική δράση: 

Μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση χαρουπιού με τη γλυκαιμική ρύθμιση. Πώς όμως συμβαίνει αυτό; Με την κατανάλωσή του μειώνεται ή και καθυστερεί η απορρόφηση της γλυκόζης στον εντερικό αυλό με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο κορεσμός και να μειώνεται η πείνα.

Bελτίωση συμπτωμάτων παλινδρόμησης:

Η κατανάλωση χαρουπιού έχει συσχετιστεί με μείωση των επεισοδίων παλινδρόμησης ειδικά στα παιδιά.

Advertisements

Πρόκειται λοιπόν για ένα φυσικό προϊόν που κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων. Περισσότερες μελέτες που πιθανόν πραγματοποιηθούν στο μέλλον, να αποσαφηνίσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο και τις δράσεις του.

Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc Κλινικής Διατροφής, Εξειδίκευση στη Διαχείριση του Στρες

clickatlife.gr

 

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα