Μην χασετε

Χαλί στο Μπαλκόνι: Η δημοφιλής τάση στην διακόσμηση εξωτερικών χώρων

Η τοποθέτηση χαλιών σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως στο μπαλκόνι είναι μια όλο και πιο δημοφιλής τάση και όπως κάθε διακοσμητική καινοτομία – μόδα έχει αποκτήσει και αυτή τόσο φανατικούς οπαδούς όσο και σφοδρούς επικριτές

Advertisements

Η πρώτη, λογική, σκέψη είναι το χαλί σε ένα μπαλκόνι θα είναι μόνιμα σκονισμένο, βρώμικο κλπ. σε κάποιους άλλους φαίνεται ως μια περιττή “πολυτέλεια”, που κάπως αλλοιώνει οπτικά την “ανέμελη” όψη ενός εξωτερικού χώρου και τον κάνει να μοιάζει με κλειστό δωμάτιο.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση και είναι πρωτίστως, όπως και τα πάντα όταν μιλάμε για Διακόσμηση, θέμα προσωπικής επιλογής και γούστου.

Αντικειμενικά πάντως σε μπαλκόνια τα οποία έχουν διαμορφωθεί στο σύνολό τους επιμελημένα, χρησιμοποιούνται καθημερινά πολλές ώρες, είναι προστατευμένα από ήλιο – βροχή κλπ. το χαλί προσθέτει διακοσμητικούς “πόντους” και οριοθετεί όμορφα το σημείο που έχει οργανωθεί ένα καθιστικό ή το τραπέζι του μπαλκονιού, ενώ ταυτόχρονα αν είναι κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους και λειτουργικά έχει την χρησιμότητα ότι ένα μέρος της σκόνης του μπαλκονιού δεν μεταφέρεται με τα παπούτσια μας στο εσωτερικό του σπιτιού και λειτουργεί περίπου σαν ένα μεγάλων διαστάσεων “πατάκι”.

Αισθητικά αλλά και λειτουργικά τα ψάθινα χαλιά είναι από τα καταλληλότερα για αυτή την χρήση, όπως και τα αντίστοιχης όψης – υφής DIY χαλιά που μπορείτε να φτιάξετε από σκοινί σιζάλ. 

Advertisements

Τα μικρά ή μεγαλύτερα χαλιά τύπου κουρελούς είναι επίσης πρακτικά αλλά και όμορφα, λόγω των πολλών χρωμάτων τους, για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.


Η συγκεκριμένη μόδα, όπως ήταν φυσικό, “επέβαλε” και στην αντίστοιχη βιομηχανία την δημιουργία ειδικών χαλιών για εξωτερικούς χώρους.

Πρόκειται επί της ουσίας για πλαστικά χαλιά, πολυπροπυλενίου, με όψη ψάθας. Σκουπίζονται, πλένονται και γενικά καθαρίζονται εύκολα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, ενώ και η ποικιλία σχεδίων – αποχρώσεων στην οποία διατίθενται τα κάνει επίσης από τις πρακτικές επιλογές για χρήση στο μπαλκόνι.

Μια εναλλακτική λύση για να …στρώσετε το μπαλκόνι σας αντί για χαλί είναι ο τεχνητός χλοοτάπητας που διατίθεται στην αγορά και σε μορφή “μοκέτας”.

Είναι μια πρακτική επιλογή τόσο για να “κρύψετε” ένα φθαρμένο ή αντιαισθητικό δάπεδο, ενώ ταυτόχρονα σε σπίτια με παιδιά λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό και προστατευτικά σε σχέση με το γυμνό-σκληρό δάπεδο από πλακάκι, μάρμαρο κλπ.

Advertisements

Πάντως αν ακόμη δυσκολεύεστε να αποφασίσετε πόσο λειτουργικό θα είναι ένα χαλί στο μπαλκόνι σας, απλά κάντε μια …δοκιμή.

Χρησιμοποιείστε αρχικά ένα κατάλληλο και μικρού μεγέθους χαλί και αν τελικά το βολευτείτε εκμεταλλευθείτε τους ορίζοντες που σίγουρα θα σας ανοίξει η χρήση του για την γενική διακόσμηση – διαμόρφωση του χώρου

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα