Μην χασετε

Χήνα σώζει κουταβάκι από το κρύο ζεσταίνοντάς το κάτω από τα φτερά της

Η ενσυναίσθηση είναι η επέκταση της αίσθησης του ατόμου, πέρα από τον εαυτό του. Είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που μας κάνει να κατανοούμε τον πόνο των άλλων, υποκινώντας μας, έτσι, να σπεύσουμε να τους βοηθήσουμε και να τους φροντίσουμε.

Advertisements

Για να επιτευχθεί ενσυναίσθηση, δεν είναι απαραίτητη η προφορική επικοινωνία. Μπορεί να έρθει μέσω του συνδυασμού της οπτικής και ηχητικής παρατήρησης ενός ατόμου, από την παρουσία εκφράσεων ή αντιδράσεων και γενικότερα της γλώσσας του σώματος.

Ωστόσο, παρά την ικανότητά μας να συνειδητοποιούμε, εμείς οι άνθρωποι, πολύ συχνά, κλείνουμε τα μάτια μας και επιλέγουμε να μην βοηθήσουμε.

Είναι όμως η ενσυναίσθηση, μόνο ανθρώπινο χαρακτηριστικό;

Η απάντηση είναι «όχι».

Τα ζώα μπορούν και αυτά να αισθάνονται ενσυναίσθηση, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Νιώθουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους αλλά και με τους ανθρώπους και άλλα είδη ζώων. Είναι αθώα και αγνά.

Τα παραδείγματα ζώων που βοήθησαν ανθρώπους ή άλλα ζώα λόγω ενσυναίσθησης είναι πολυάριθμα. Πολλά βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που κάνουν, εμάς τους ανθρώπους, να βρισκόμαστε σε αμηχανία, κάθε φορά που βλέπουμε ζώα, να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο ή να φροντίζουν με τέτοια στοργή άλλα πλάσματα, επειδή αισθάνονται ενσυναίσθηση.

Η χήνα που έσωσε ένα κουτάβι από την παγωνιά είναι ένα τέλειο παράδειγμα ενσυναίσθησης μεταξύ διαφορετικών ειδών.

Το κουταβάκι, που καθώς φαίνεται έχασε με κάποιο τρόπο τη μητέρα του, ήταν κουρασμένο και αδύναμο και η παγωνιά θα το οδηγούσε σε βέβαιο θάνατο.

Η χήνα, βρίσκοντας το κουτάβι, το έβαλε κάτω από τα φτερά της, το τύλιξε προστατευτικά και μάλιστα, κάθισε με τέτοιο τρόπο ώστε, το κουταβάκι να μπορεί να κοιμηθεί άνετα.
Οι φωτογραφίες αυτές, θα πρέπει να μας θυμίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επιλέγουμε να βοηθάμε τους άλλους και να μην ξεχνάμε ότι όλα τα αισθανόμενα πλάσματα του κόσμου μας, μπορούν να νιώθουν ενσυναίσθηση.

Advertisements

πηγη

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα