Μην χασετε

Φωτότυπος δέρματος: Τι είναι και πως επηρεάζει την αντηλιακή μας προστασία

Φορέσαμε αντηλιακό και ετοιμαστήκαμε για την καλοκαιρινή μας εξόρμηση. Ή για την  βόλτα μας στην πόλη. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι είναι αρκετό για να μας προστατεύσει;

Ανεξάρτητα από το πόσο καλή σύνθεση επιλέγουμε, πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δικού μας δέρματος, ειδικά στις ανάγκες του δικού μας φωτότυπου. Επομένως, σύμφωνα με το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος, υπάρχουν κυρίως πέντε διαφορετικοί τύποι που συναντάμε συχνότερα στη χώρα μας. Ανακαλύπτουμε ποιος είναι ο δικός μας και επιλέγουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας.

 

Φωτότυπος 1

Έχουμε κόκκινα ή πολύ ξανθά μαλλιά,  και πολύ ανοιχτή επιδερμίδα, ενίοτε με φακίδες, που κοκκινίζει από τον ήλιο και δεν μαυρίζει ποτέ. Το αντηλιακό μας πρέπει να έχει SPF 50+.

Advertisements

Φωτότυπος 2

Έχουμε ανοιχτόχρωμα μαλλιά και πολύ λευκή επιδερμίδα, που καίγεται εύκολα και παίρνει χρώμα πολύ δύσκολα. Το ιδανικό SPF και σε αυτήν την περίπτωση είναι 50.

Φωτότυπος 3

Έχουμε μέτρια ανοιχτή επιδερμίδα με φυσικό χρώμα των μαλλιών καστανόξανθο ή ανοιχτό καστανό. Δε μαυρίζουμε εύκολα αλλά όταν συμβαίνει αυτό αποκτάμε μπρονζέ χρώμα. Το ιδανικό SPF είναι τουλάχιστον 30.

Φωτότυπος 4

Είναι ο πιο κοινός φωτότυπος της Μεσογείου. Έχουμε σταρένια επιδερμίδα, σκουρόχρωμα μαλλιά και μάτια. Το κατάλληλο SPF είναι 20 με 30.

Φωτότυπος 5

Έχουμε μελαψή επιδερμίδα,  και καστανά σκούρα μαλλιά, που μαυρίζει πολύ εύκολα και σπανίως καίγεται. Ωστόσο, το αντηλιακό και σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο, έστω και με SPF 15.

Advertisements

*Στις κατηγορίες φωτότυπων δεν έχουμε συμπεριλάβει τον τύπο 0 (μηδέν) που αφορά την albinο επιδερμίδα, με λευκά μαλλιά, φρύδια και βλεφαρίδες. Επιπλέον υπάρχει και ο Φωτότυπος 6, που αφορά τη μαύρη επιδερμίδα και το φυσικό μαύρο χρώμα μαλλιών, τύπου αφρικάνικο. Το SPF που ενδείκνυται για αυτήν την κατηγορία είναι το μικρότερο από κάθε άλλο τύπο, από 4-15.

 

Τι άλλο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας

– Αν έχουμε φωτότυπο 1 ή 2, δεν πρέπει να καθόμαστε πάνω από μισή ώρα στον ήλιο.

-Κανένα αντηλιακό δε μας προστατεύει 100% από τον ήλιο. Ετσι αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση, ιδίως τις ώρες 12μ.μ. – 16.00 μ.μ.

-Βάζουμε αντηλιακό ακόμα και όταν είμαστε κάτω από την ομπρέλα ή ψάθα, γιατί η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έγκαυμα, αφού τη διαπερνάει.

Advertisements

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα