Μην χασετε

Φυλλικό οξύ: Η σημασία του στην εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες, αλλά και εκείνες που εύχονται μια μέρα να αποκτήσουν παιδί, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου τους: Φροντίζουν την διατροφή τους, ασκούνται όσο μπορούν και αποφεύγουν τις βαριές σωματικές εργασίες και το στρες. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, προκειμένου να λάβει το έμβρυο, μέσω της διατροφής, ακόμα περισσότερα ωφέλιμα για την ανάπτυξή του στοιχεία, οι γυναικολόγοι συνιστούν στις εγκύους να λαμβάνουν βιταμίνες, όσο ισορροπημένη διατροφή κι αν ακολουθούν. Το φυλλικό οξύ αποτελεί τη σημαντικότερη.

Τι είναι το φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β και είναι μία ουσία που θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά, μέσω της διατροφής όλων μας. Περιλαμβάνεται στον χυμό πορτοκαλιού, στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φιστίκια, τα φασόλια, τα όσπρια και τα εντόσθια. Ο άνθρωπος χρειάζεται φυλλικό οξύ, καθώς πρόκειται για ένα στοιχείο απαραίτητο στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής.

Συνεπώς, πρόκειται για μία πολύ σημαντική ουσία για την παραγωγή και συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη.

Advertisements

Φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο κ. Αλέξανδρο Αρμενιάκο το φυλλικό οξύ είναι μία βιταμίνη που συνιστάται να λαμβάνεται τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στον θηλασμό. Πρόκειται για το νούμερο ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο υπάρχει σε μικρές ποσότητες στα φρέσκα λαχανικά, οι οποίες, ωστόσο συνήθως δεν επαρκούν μέσω της διατροφής της εγκύου, οπότε είναι προτιμότερο να το λαμβάνει ως συμπλήρωμα σε μορφή χαπιού.

Το συμπλήρωμα αυτό, λέει ο κ. Αρμενιάκος, «βοηθά όλους τους βιοχημικούς κύκλους που αναζωογονών και προστατεύουν τα κύτταρα, ενώ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για γυναίκες με ανοσοβιολογικό πρόβλημα, καθώς, σε συνδυασμό και με άλλη θεραπεία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των αποβολών».

Επιπλέον, το φυλλικό οξύ βοηθά ώστε να μη γίνονται λάθη στα χρωμοσώματα, οπότε μπορεί να παίζει ρόλο στην προστασία του εμβρύου από καρκίνο αλλά και συγγενείς ανωμαλίες κατά τη γέννηση.

Advertisements

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 85.176 παιδιά και τις μητέρες τους, έδειξε ότι γυναίκες που λάμβαναν το συμπλήρωμα αυτό πριν την εγκυμοσύνη και κατά το πρώτο τρίμηνο αυτής είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό. Η ίδια έρευνα, ωστόσο, κατέληξε και στο συμπέρασμα ότι αν η έγκυος ξεκινήσει να λαμβάνει φυλλικό οξύ μετά τις 8 εβδομάδες εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος του αυτισμού δεν μειώνεται.

Αναφορικά με τη λήψη του φυλλικού οξέος, ο κ. Αρμενιάκος λέει ότι συνιστάται στις εγκύους σε καθημερινή βάση, είτε ως μεμονωμένο συμπλήρωμα είτε ως ένα εκ των συστατικών κάποιου πολυβιταμινούχου σκευάσματος αποκλειστικά για εγκύους (όχι οποιουδήποτε πολυβιταμινούχου).

mama365.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα