Μην χασετε

Φτιάξτε την πιο λαχταριστή Τούρτα Σεράνο για όλες τις περιστάσεις

Μια συνταγή για μια υπέροχη τούρτα Σεράνο. Η αγαπημένη τούρτα των παλαιών ζαχαροπλαστείων, η αγαπημένη τούρτα όλων μας.

Υλικά συνταγής

Για το παντεσπάνι:

  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2ο γρ. κακάο
  • 5 αυγά
  • 125 γρ. ζάχαρη

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ. νερό
  • 15ο γρ. ζάχαρη

Για την (ιταλική) μαρέγκα:

Advertisements
  • 3 ασπράδια αυγών
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. νερό

Για τη κρέμα:

  • 180 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά)
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε πηχτή σαντιγί

Εκτέλεση συνταγής

Για το πεντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 24 εκ.

Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια λευκή κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και κακάο, χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το αδειάζουμε στο βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά για να το κόψουμε εύκολα.

Για το σιρόπι

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Advertisements

Για τη μαρέγκα

Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τη τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να κάνουν “αφρούς σαν σαπουνάδα”. Μόλις το σιρόπι έλθει σε σημείο βρασμού, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε με αργή ροή και σε πολύ μικρή ποσότητα [σαν κλωστή] μέσα στα χτυπημένα ασπράδια χτυπώντας το συνεχώς έως ότου η μαρέγκα σφίξει και γίνει πολύ γυαλιστερή και σφιχτή.

Για τη κρέμα

Λιώνουμε τη κουβερτούρα μπεν μαρί. Την αποσύρουμε, ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να χλιαρύνει. Προσθέτουμε έπειτα την ιταλική μαρέγκα και ανακατεύουμε κυκλικά με μια κουτάλα ή μαρίζ, έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τη ρευστή κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και τέλος ενσωματώνουμε αργά και απαλά και τη χτυπημένη σε σαντιγί.

Συναρμολόγηση

Κόβουμε το παντεσπάνι οριζοντίως σε 2 ισόπαχους δίσκους. Σε ένα τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ., τοποθετούμε τον ένα δίσκο, τον βρέχουμε με το σιρόπι και τον καλύπτουμε με ένα μέρος της κρέμας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο παντεσπάνι και κρέμα. [Βάζουμε περίπου τα 3/4 της κρέμας. Κρατάμε την υπόλοιπη ποσότητα στο ψυγείο για γαρνίρισμα]. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί.  Όταν κρυώσει τη ξεφορμάρουμε,* βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε μια σακούλα κορνέ με οδοντωτή μύτη και γαρνίρουμε τα πλαϊνά της τούρτας και την επιφάνεια.

* Αν χρησιμοποιήσετε τσέρκι, ξεφορμάρετε με ζεσταίνοντάς τη εξωτερικά με ένα πιστολάκι. Διαφορετικά χρησιμοποιήστε ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ. με επένδυση μεμβράνης ή λαδόχαρτου για να ξεφορμάρετε εύκολα.

Μια συνταγή του Στ. Παρλιάρου από το “Γλυκές Ιστορίες”

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα