Μην χασετε

Φτιάξε λαχταριστές κυπριακές ταχινόπιτες -Υπέροχο γλυκό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας

Σαρακοστή έχουμε και πολύς κόσμος ήδη νηστεύει.

Advertisements

Όμως κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκόΑπολαυστικό, λαχταριστό και… ένοχο!

Κι όμως, δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές από νηστίσιμα και σαρακοστιανά, όπως τα λέμε, γλυκά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα άλλα.

Μάλιστα, είναι πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες!

Ψάξαμε και βρήκαμε την ιδανική συνταγή για τις λιγούρες και πέσαμε πάνω στην συνταγή της Αργυρώς για τις κυπριακές ταχινόπιτες.

Δεν έχουν βούτυρο, λάδι και αυγά!

Το ταχίνι είναι ένα ιδιαίτερο και παραδοσιακό υλικό, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ.
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1½ κουτάλι της σούπας κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

Advertisements
  • 400 γ. ταχίνι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1½ κουτάλι της σούπας κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα διαλύουμε την μαγιά σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε για δέκα λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Όταν αφρίσει η επιφάνεια την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Βάζουμε τα δύο αλεύρια σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Τα ανακατεύουμε και κάνουμε στη μέση μια λακκούβα. Ρίχνουμε την μαγιά και λίγο-λίγο το νερό. Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μία μπάλα.

Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι γίνει μαλακή και εύπλαστη. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά σε ένα ζεστό σημείο.

Ξεκινάμε τη γέμιση. Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 7 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με χοντρό πλάστη ένα μακρόστενο φύλλο, περίπου 30×12 εκ. Με ένα κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κουταλιές της σούπας γέμιση και το απλώνουμε. Αλείφουμε αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο. Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω με το 1/3 του φύλλου. Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό. Τεντώνουμε το φύλλο μισή φορά το μέγεθός του. Το διπλώνουμε στη μέση. Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ

Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε. Στρίβουμε την πίτα σαν σαλιγκάρι και το ακουμπάμε σε αλευρωμένο πάγκο. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε όλες τις ελαφρά αλευρωμένες ταχινόπιτες. Μόλις τις πλάσουμε όλες, τις πατάμε λίγο με τον πλάστη στην επιφάνεια για να πλατύνουν. Τις βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Τις ψήνουμε στους 150°C, στον αέρα, για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Πριν τις ψήσουμε, μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με κανέλα και ζάχαρη.

Τις βγάζουμε και σερβίρουμε!

Advertisements

Καλή απόλαυση!

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα