Μην χασετε

Φλαούνες: Η πιο χαρακτηριστική παραδοσιακή Πασχαλινή συνταγή της Κύπρου

Οι φλαούνες παρασκευάζονται στην Κύπρο τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση φτιάχνονταν κατά το Μεγάλο Σάββατο και στη συνέχεια μεταφέρονταν στις εκκλησίες και καταναλώνονταν μετά την Ανάσταση.

Advertisements

Επίσης προσφέρονταν σε ξένους επισκέπτες αλλά και σε άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα παρασκευάσουν οι ίδιοι (ηλικιωμένοι, άποροι κλπ). Οι φλαούνες είναι τρόφιμο που στις παλιότερες εποχές χρησιμοποιούταν για τη μετάβαση των πιστών από τη νηστεία στην κατανάλωση μη νηστίσιμων τροφών χωρίς να δημιουργούνται στομαχικές διαταραχές.

 

Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

 

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. νερό
  • 1/2 κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 350 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. γραβιέρα, γλυκιά
  • 100 γρ. χαλούμι, τριμμένο
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 κ.σ. δυόσμο, αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 80 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 αβγό, μεγάλο
  • 100 γρ. σταφίδες

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Advertisements
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο για 5-8 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη γραβιέρα και το χαλούμι.
  • Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον δυόσμο και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρουμε στο μπολ με τα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε στο μπολ την κανέλα, το ξύσμα από το λεμόνι, το σιμιγδάλι, το αβγό, τις σταφίδες, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να δέσει το μείγμα.

 

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη και τη γέμιση σε 10 κομμάτια.
  • Ανοίγουμε το ένα κομμάτι της ζύμης με τον πλάστη σε τριγωνικό ή κυκλικό σχήμα 10 εκ. Τοποθετούμε στο κέντρο ένα κομμάτι από τη γέμιση και διπλώνουμε τις γωνίες προς το κέντρο αφήνοντας άνοιγμα στο κέντρο.
  • Πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά το κάθε ταψί ξεχωριστά.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

 

 

akispetretzikis.com

Advertisements

el.wikipedia.org

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα