Μην χασετε

Φαινόμενο Yo-Yo: Τι είναι και γιατί είναι επικίνδυνο για την καρδιά

Μήπως έχετε τη συνήθεια να ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα, να χάνετε κιλά, να σταματάτε και μετά να τα ξαναπαίρνετε; Και μετά ξανακάνετε δίαιτα και ξαναχάνετε τα κιλά αλλά στη συνέχεια τα ξαναπαίρνετε και πάει λέγοντας.

Advertisements

Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ συχνό στις ημέρες μας και ονομάζετε yo-yo. Το φαινόμενο yo-yo είναι λοιπόν μια διαδικασία ανακύκλωσης του σωματικού βάρους, που χαρακτηρίζεται από τις  συνεχείς αυξομειώσεις του βάρους, συνήθως λόγω εφαρμογής, πολλών διαιτών που είναι υπερβολικά υποθερμιδικές και μη σωστά σχεδιασμένες και βέβαια λόγω της επιστροφής στον προηγούμενο τρόπο ζωής.

Το εν λόγω φαινόμενο εκτός ότι είναι κουραστικό για την ψυχολογία, είναι επίσης επικίνδυνο για την υγεία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έχασαν τουλάχιστον 10 κιλά, αλλά στη συνέχεια έβαλαν αυτό το βάρος πίσω μέσα σε ένα χρόνο, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 500 γυναίκες στη Νέας Υόρκη. Η μέση ηλικία τους ήταν 37 ετών. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των γυναικών ήταν 26 – ελαφρώς υπέρβαρος. Ένας φυσιολογικός ΔΜΣ είναι μεταξύ 18,5 και 24,9, σύμφωνα με το U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute. Ενώ τα παραπάνω κιλά είναι μεταξύ 25 και 29,9 ετών και πάνω από 30 το άτομο θεωρείται παχύσαρκο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών ανέφεραν τουλάχιστον μία φορά το φαινόμενο yo-yo.

Οι ερευνητές έλεγξαν την υγεία της καρδιάς των γυναικών χρησιμοποιώντας το Life’s Simple 7 (7 παράγοντες) της American Life Heart Association. Αυτοί οι «7παράγοντες» θεωρούνται ότι αποτελούν ένα μέτρο για το πόσο καλά οι άνθρωποι ελέγχουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Τα επτά μέτρα περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, την τακτική άσκηση, την απώλεια βάρους, τη διακοπή του καπνίσματος και τη διαχείριση της πίεσης του αίματος, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Οι γυναίκες  που ανακύκλωναν το βάρος τους ήταν 51% λιγότερο πιθανό να έχουν μέτρια βαθμολογία στο Life’s Simple 7. Όσο πιο πολλές φορές είχαν την επαναλαμβανόμενη απώλεια και επαναπρόσληψη του σωματικού βάρους, τόσο πιο πιθανό ήταν να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το φαινόμενο yo-yo είναι επικίνδυνο για την υγείας της καρδιάς, γιατί όταν χάνουμε βάρος, τείνουμε να χάνουμε και μυϊκό ιστό, και όταν ξαναπαίρνουμε τα κιλά, συνήθως αυξάνεται το σπλαχνικό λίπος, το οποίο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το σώμα μας δεν καταλαβαίνει γιατί σταματάμε ξαφνικά να τρώμε. Αυτό που ξέρει είναι πως έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά για να επιβιώσει. Εάν ακολουθείτε μια περιορισμένη διατροφή και όταν μετά αρχίσετε να τρώτε πάλι, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να αποθηκεύει ό, τι μπορεί, γιατί απλά προσπαθεί να σας κρατήσει ζωντανούς.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε το καλύτερο για την υγεία σας αν είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η είναι να φτάσετε σε ένα φυσιολογικό βάρος και να το διατηρήσετε. Και αυτό θα το πετύχετε μόνο εάν υιοθετήσετε ένα υγιές πρότυπο διατροφής που μπορείτε να διατηρήσετε για πάντα. Και μέχρι σήμερα το πιο ισορροπημένο πρότυπο είναι η Μεσογειακή Διατροφή.

Advertisements

πηγή

Δίαιτα | Πατήστε εδώ και δείτε όλα τα νέα άρθρα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά – Σωστή απώλεια βάρους

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα