Μην χασετε

Αυτά ειναι τα 8 τοξικά είδη της «φίλης-φίδι»

Καμία κρυστάλλινη σφαίρα δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σε βάθος χρόνου, αν μια φιλία θα αποδειχτεί κάλπικη λίρα ή σχέση ζωής.

 

Υπάρχουν φίλες που θα σε προδώσουν εξ αρχής. Υπάρχουν όμως κι άλλες που θα σε πληγώσουν εν καιρώ, αναλόγως των γεγονότων που διαδραματίζονται στη ζωή τους. Ιδού τα οκτώ τοξικά είδη της φίλης-φίδι! Μάθε πώς θα την αναγνωρίσεις, πώς θα την αντιμετωπίσεις και εντέλει πώς θα την εξολοθρεύσεις. Προσοχή όμως: ίσως να αναγνωρίσεις και τον εαυτό σου ανάμεσα τους.

Φίλη-φίδι Νούμερο 1: η ασυνεπής

Advertisements

Σε απογοητεύει συνεχώς. Ποτέ δεν κρατάει τις υποσχέσεις που σου δίνει και δεν κάνει καμία προσπάθεια για να αλλάξει. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια τέτοια συμπεριφορά θα αλλάξει μόνο με ψυχολογική υποστήριξη. Αν η φίλη σου δεν ήταν έτσι εξαρχής, σημαίνει πως οι συνθήκες ζωής της, την έχουν μεταβάλλει σε άτομο ανάξιο εμπιστοσύνης. Οπότε, θα χρειαστεί αρκετή βοήθεια και συγχώρεση. Αν πάλι έτσι ήταν από το ξεκίνημα της φιλίας σας, μην προσβλέπεις σε θαύματα.

Το αντίδοτο: αρχικά, θα πρέπει να δώσεις στη φίλη σου να καταλάβει πόσο άσχημα σε κάνει να αισθάνεσαι. Είναι πολύ πιθανόν να νομίζει πως θα της συγχωρείς τα όσα κάνει, μια ζωή. Έπειτα προστάτευσε τον εαυτό σου με το να χαμηλώσεις τις προσδοκίες που έχεις από το συγκεκριμένο άτομο. Όταν κανονίσεις να βγείτε για καφέ, έχε στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου πως μπορεί να σε στήσει πάλι. Πριν ξεκινήσεις για το ραντεβού σας, κάλεσέ την στο κινητό. Αν τσαντιστεί που διπλοτσεκάρεις τα πράγματα, εξήγησέ της πως η προηγούμενη κακή συμπεριφορά σε έκανε δύσπιστη. Αν σου ακυρώσει και πάλι την συνάντηση, επειδή είναι κουρασμένη, πες της ευγενικά: ” Ναι, σε καταλαβαίνω, αλλά είναι η τέταρτη φορά μέσα σε ένα μήνα που ακυρώνεις, ό,τι μου υποσχέθηκες. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ ξανά”.

 

Φίλη-φίδι Νούμερο 2: η διπρόσωπη

Advertisements

Θα σε προδώσει σε όλα τα επίπεδα. Ίσως να σε πληγώσει διαδίδοντας μια ψευδή φήμη για σένα. Η διπροσωπία μπορεί να είναι και συναισθηματική. Για παράδειγμα, εκεί που ήσασταν κολλητές, αρχίζει να απομακρύνεται ώσπου σταματάει να σου μιλάει. Συνήθως, δεν δίνει καμία εξήγηση γι΄αυτή της την συμπεριφορά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, υπεύθυνο της προδοσίας είναι κάποιο αρσενικό που μπαίνει πάνω απ΄όλα και όλους. Είναι πολύ πιθανόν, η διπρόσωπη φίλη σου να αντιμετωπίζει και κάποια σοβαρά συναισθηματικά θέματα. Ίσως να πληγώθηκε και η ίδια από κάποιο δήθεν φίλο ή συγγενή και τώρα ξεσπάει επάνω σου. Πολλές φορές, τέτοια άτομα είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, συνήθως συναισθηματικής αλλά ακόμα και σωματικής.

Το αντίδοτο: αν δεν θέλεις να χάσεις την φιλία σας, ζήτα της να σου εξομολογηθεί το πρόβλημά της. Βέβαια, μπορεί αυτός να είναι ο πραγματικός της χαρακτήρας και να πρέπει να τον ανεχτείς, ρισκάροντας να πετύχει με τα βέλη της κι εσένα. Αν δεν αντέχεις την διπροσωπία, κόψε τις επαφές μαζί της σε ήρεμους τόνους. Άλλωστε, δεν θέλεις να γίνεις εσύ το επόμενο θύμα, στις φήμες που θα σπείρει.

Φίλη-φίδι Νούμερο 3: ο παρτάκιας

Ροκανίζει σιγά, σιγά την αυτοπεποίθησή σου. Ακούει αυτά που λες, μόνο για να έχει την χαρά να σου απαντήσει. Νομίζει πως όλο το σύμπαν γυρίζει γύρω απ’ την ίδια. Κάποιοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως μιλούν ασταμάτητα μόνο για τον εαυτό τους. Κάποιοι άλλοι το γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά προτιμούν να συνεχίσουν, έχοντας δίπλα τους φίλους που ανέχονται αυτή την συμπεριφορά.

Το αντίδοτο: μίλα της ανοιχτά. Ρώτησέ την:” Καταλαβαίνεις πως τον τελευταίο καιρό δεν προλαβαίνω να σου πω τι συμβαίνει στη ζωή μου; Όλο μιλάς για σένα. Αν δεν μπορείς να διαθέσεις λίγο χρόνο και σε εμένα, δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε παρέα”. Αν δεν θέλεις να χάσεις την φιλία της, απόφυγε τα μακρινά ταξίδια μαζί της. Προτίμησε δραστηριότητες όπως το τένις, ή το σινεμά, στις οποίες δεν θα μπορεί να μιλήσει καθόλου.

Advertisements

Φίλη-φίδι Νούμερο 4: το μεγάλο καρφί

Είναι να μην της πεις να κρατήσει μυστικό. Άπαξ και το έκανες, το έχει μάθει όλη η γειτονιά σε χρόνο μηδέν. Παρόλο που μία φιλία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη, το άτομο αυτό νιώθει πως το βάρος ενός μυστικού είναι ασήκωτο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ”καρφί” δεν θα αρκεστεί να πει τα μυστικά σου. Θα τα παραφουσκώσει κι από πάνω.

Το αντίδοτο: μην της εμπιστευτείς κανένα από τα μεγάλα μυστικά που κουβαλάς. Αν υποψιάζεσαι πως η φίλη σου είναι ανάξια εμπιστοσύνης, μοιράσου μαζί της μόνο ασήμαντα γεγονότα, δικά σου ή της υπόλοιπης παρέας. Οι πιο δεμένες συντροφιές της ιστορίας διαλύθηκαν, επειδή ένα από τα μέλη της δεν μπορούσε να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Φίλη-φίδι Νούμερο 5: η ανταγωνιστική

Ένας υγιής συναγωνισμός μεταξύ των φιλενάδων είναι ευπρόσδεκτος και εποικοδομητικός. Όμως, ο υπερβολικός ανταγωνισμός, μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα μια φιλία. Ο ανταγωνισμός μοιάζει με αγώνα. Και στους αγώνες υπάρχουν πάντα νικητές και ηττημένοι. Στις φιλίες δεν υπάρχει χώρος για νικητές και ηττημένους. Τα ανταγωνιστικά άτομα συμπεριφέρονται έτσι σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Όταν της εξομολογείσαι μια επιτυχία σου, προσωπική ή επαγγελματική, αμέσως το αντικλαμβάνεται αρνητικά.

Το αντίδοτο: θα πρέπει να της εξηγήσεις πως είστε και οι δύο στο ίδιο στρατόπεδο. Μια δικιά σου επιτυχία δεν συνεπάγεται πως δική της αποτυχία. Αν θες να διατηρήσεις την φιλία σας, θα πρέπει να ανέχεσαι τον κομπασμό και την καυχησιολογία της. Έχε υπόψη, πως όταν τα πράγματα πάνε καλά για σένα, αλλά όχι και για εκείνην, θα απομακρυνθεί από μόνη της. Τα συγκεκριμένα άτομα δεν μπορούν να ανεχθούν την ανωτερότητα των άλλων, ούτε καν των φίλων τους.

 

Φίλη-φίδι Νούμερο 6 : η Μις Τιμογιαννάκης

Τίποτα από όσα λες, κάνεις ή φοράς δεν είναι αρκετά καλό γι’ αυτήν. Η φίλη-κριτικός των πάντων μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που την περνούσε από λεπτό κόσκινο. Γι΄αυτό μπορεί να θεωρεί την συμπεριφορά της φυσιολογική και να μην βλέπει τους καπνούς που βγαίνουν από τα αυτιά σου κάθε φορά που σε κρίνει.

Το αντίδοτο: πες της καθαρά: ”Ξέρω ότι δεν θες να γίνεσαι κακιά. Όμως, δεν είναι φυσιολογικό να μην σου αρέσει τίποτα πάνω μου. Δεν θέλω να μου χαϊδεύεις τα αυτιά, αλλά αυτή τη φορά το παρακάνεις”. Αν υπερασπιστεί τον εαυτό της και πει πως είναι δικό σου πρόβλημα το πως νιώθεις, κάνε ό,τι κάνει. Βρες πάνω της, όσα περισσότερα λάθη μπορείς. Κάνε της την πιο σκληρή κριτική. Ίσως συνειδητοποιήσει το λάθος της. Ίσως όμως, να διακόψει για πάντα τη φιλία σας. Τέτοια άτομα δεν αντέχουν την κριτική (που τόσο αγαπούν να κάνουν στους άλλους). Άσε που δεν θα καταλάβει ποτέ πως είχες σκοπό να την αφυπνίσεις.

Φίλη -φίδι Νούμερο 7: η αντροκλέφτρα

Σαν άλλη Κέλι από τα ”Χτυποκάρδια στο Μπέρβερλι”, σου τρώει τον αγαπημένο. Δεν υπάρχει άντρας που να σου αρέσει και να μην τρέξει να του τα ρίξει. Μπορεί να μην το κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία. Όμως σίγουρα η συμπεριφορά της αυτή, παραλύει το νευρικό σου σύστημα.

Το αντίδοτο: μην την εμπιστευτείς για κανένα ”γκομενiκό” θέμα. Αν ενδιαφέρεσαι για κάποιον, δείξτο γρήγορα, πριν σε προλάβει. Στην περίπτωση που έχεις μόνιμο σύντροφο δεν θα κάνεις ποτέ το λαθος να τον αφήσεις μόνο μαζί της. Οι πιο μεγάλες γυναικείες φιλίες διαλύθηκαν ένα μοιραίο βράδυ, που εσύ η αφελής έστειλες τον καλό σου να βοηθήσει την κολλητή, που ξέμεινε με το αμάξι. Αν δεν μπορείς να αμφιβάλεις διαρκώς για τη φίλη σου, άστο καλύτερα. Το όφελος θα είναι διπλο: δεν θα φυτρώσουν κερατάκια στο μέτωπο και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Φίλη -φίδι Νούμερο 8: η πριγκίπισσα

Εσύ αποτελείς τον δουλοπάροικο ή καλύτερα το δουλάκi της. Κάθε της προσταγή, πρέπει να γίνεται πραγματικότητα. Μπορεί να σου διαθέσει μόνο δέκα λεπτά σπίτι της, αλλά ποτέ δεν έχει χρόνο για να βγείτε για ένα ποτό το βράδυ. Θα χρειαστεί το εξοχικό σου για να τα ξαναβρεί με τον πρώην, αλλά ποτέ δεν θα ακούσει το πρόβλημά σου. Είσαι καλή μόνο όταν παίρνεις το αυτοκίνητό της από το συνεργείο και όταν της πληρώνεις ττη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τους λοιπούς λογαριασμούς.

Το αντίδοτο: δεν υπάρχει αντίδοτο. Αν σ’ αρέσει ο ρόλος του σκλάβου, κράτα την. Αν όχι, την επόμενη φορά που θα σου ζητήσει κάποια χάρη πες της: ”Χρυσό μου, και ότι θα σου ζητούσα να μου καθαρίσεις τα τζάμια. Δυστυχώς, δεν έχω ούτε ένα λεπτό ελεύθερο. Πνίγομαι αγαπούλα μου, πνίγομαι”! Μην περιμένεις να σε ξαναπάρει, αλλά και τέτοια που είναι τι να την κάνεις;

 

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα