Μην χασετε

Υποφέρεις από πονοκεφάλους στην περίοδο; Αυτοί είναι οι τρόποι για να τους αντιμετωπίσεις

Δεν είσαι η μόνη και δεν είσαι μόνη!

Advertisements

Δεν αποκαλείται τυχαία «δύσκολες μέρες», ο κύκλος της περιόδου. Κράμπες, πόνοι στο σώμα, φούσκωμα, λιγούρα και, βεβαίως, αιμορραγία, είναι μερικά από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες μια φορά τον μήνα. Και εκτός από όλα αυτά υπάρχει και ο πονοκέφαλος που, σε κάποιες περιπτώσεις εκείνες τις μέρες, έρχεται να προστεθεί στα συμπτώματα της περιόδου.

«Πράγματι, πολλές γυναίκες υποφέρουν από τις προεμμηνορροϊκές ημικρανίες», λέει στο Women’s Health, η Mary Jane Minkin, κλινική καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών στη σχολή ιατρικής του Yale.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν μια ημικρανία σχετίζεται ορμονικά ή όχι, μόνο από τα συμπτώματα, αλλά είναι η χρονική στιγμή που είναι η συνήθης ένδειξη», λέει η Δρ Minkin. «Πολλές γυναίκες έχουν αυτούς τους πονοκεφάλους την προηγούμενη ημέρα ή και την πρώτη μέρα της περιόδου τους».

Η καλή είδηση είναι ότι την δεύτερη ή την τρίτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως, οι πονοκέφαλοι συνήθως τελειώνουν, λέει η Δρ Minkin. Αλλά μέχρι τότε (και μέχρι τον επόμενο μήνα), βοηθάει να ξέρεις εάν πρόκειται για πονοκέφαλο που σχετίζεται με την περίοδο καθώς και το πώς να ανακουφιστείς από αυτόν.

Διάβασε παρακάτω, όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους προεμμηνορροϊκούς πονοκεφάλους και τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς.

Γιατί μερικές γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους περιόδου;

Η αιτία είναι τα οιστρογόνα, λέει η Sheeva Talebian, ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής στο CCRM της Νέας Υόρκης. «Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την εμμηνόρροια οφείλονται στην ταχεία πτώση των οιστρογόνων πριν από την έναρξη της περιόδου», εξηγεί.

Advertisements

Άλλοι πιθανοί παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο σε πονοκεφάλους περιόδου είναι η αφυδάτωση, η απώλεια αίματος (ειδικά αν είσαι αναιμική) και ο κακός ύπνος, σημειώνει η Δρ Talebian. Αν είσαι ήδη επιρρεπής σε ημικρανίες, υπάρχει 60% πιθανότητα να υποφέρεις και από εμμηνορροϊκές ημικρανίες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας (NHF). Και αν παίρνεις αντισυλληπτικά, αυτό μπορεί να φέρει περισσότερους πονοκεφάλους.

Μοιάζει σαν απλός πονοκέφαλος ή όχι;

Μπορεί να παρουσιαστούν λίγο διαφορετικά από έναν τυπικό πονοκέφαλο ή ημικρανία. Οι πονοκέφαλοι της εμμηνόρροιας μπορεί να κυμαίνονται από ήπιοι έως δυνατοί όσον αφορά στον πόνο, λέει η Δρ Talebian και τείνουν να ξεκινούν από τη μία πλευρά του κεφαλιού πριν εξαπλωθούν (οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, όπως λέει).

Κλασικά συμπτώματα ημικρανίας θα μπορούσαν επίσης να εμφανιστούν. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσεις υπεραισθησία στο φως ή να πονέσει το στομάχι σου.

Πώς, λοιπόν, θα μπορέσεις να απαλλαγείς από έναν τέτοιον πονοκέφαλο;

Το πρώτο βήμα είναι η πρόληψη. Μείνε ενυδατωμένη, ξεκουράσου και σιγουρέψου ότι κοιμάσαι αρκετά. Εάν γνωρίζεις ότι ένας πονοκέφαλος τείνει να έρθει μαζί με την περίοδό σου, η Δρ Talebian συμβουλεύει λίγες ημέρες πριν (προϋπόθεση είναι να ξέρεις καλά τον κύκλο σου), να πάρεις φάρμακα για τον πόνο, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη. Αυτά τα φάρμακα θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλεί τον πόνο στο κεφάλι σου. Πάρε τα όπως απαιτείται μετά το φαγητό (για να αποφύγεις την αναστάτωση του στομαχιού σου και τυχόν ανάπτυξη ελκών) και ακολούθησε τη συνιστώμενη δόση του κουτιού του φαρμάκου.

Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται και από ναυτία είναι καλύτερο να δεις τον γιατρό σου. Μπορεί να χρειαστεί ιατρική συνταγή για τη θεραπεία πιο σοβαρών συμπτωμάτων ημικρανίας.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Advertisements

Μια άλλη επιλογή αν ταλαιπωρείσαι πολύ από πονοκεφάλους κατά την εμμηνόρροια, είναι να ρωτήσεις το γιατρό σου για το χάπι οιστραδιόλης, όπως προτείνει η Δρ Minkin. Με απλά λόγια, είναι σαν μια ώθηση των οιστρογόνων με ένα χάπι που βάζεις κάτω από τη γλώσσα σου και μπορεί να σου δώσει γλυκιά ανακούφιση σε μόλις 30 λεπτά, καθώς τα οιστρογόνα απορροφώνται απευθείας στο αίμα σου, όπως εξηγεί η γιατρός.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα