Μην χασετε

Υπάρχουν 5 στάδια σε μία σχέση, αλλά μόνο τα δεμένα ζευγάρια ξεπερνούν το 3ο

Έχετε σίγουρα ακούσει τη φράση «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη». Κάθε τι, για να το διατηρήσουμε ακμαίο και υγιές, πρέπει να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε, με τις σχέσεις να μην αποτελούν εξαίρεση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όλες οι σχέσεις περνούν από συγκεκριμένα στάδια μέχρι να φτάσουν στην ειλικρινή και ουσιαστική δέσμευση. Μάλιστα, το τρίτο στη σειρά, αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία μίας σχέσης. Εάν ένα ζευγάρι το ξεπεράσει, έχει πολλές πιθανότητες για παντοτινή ευτυχία! Ωστόσο, οι περισσότερες σχέσεις δεν καταφέρνουν να το περάσουν και διαλύονται.

Δείτε τα πέντε στάδια μίας σχέσης και όσοι από εσάς ξεπεράσατε με επιτυχία το τρίτο, μάλλον βρήκατε το ταίρι της ζωής σας!

Στάδιο 1o: Νέος έρωτας

Μάλλον δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και αναλύσεις για το πρώτο στάδιο μίας σχέσης! Ο έρωτας χτυπά την πόρτα και του ανοίγουμε με θέρμη, προβάλλοντας τον καλύτερό μας εαυτό. Σε αυτό το στάδιο όλα κυλούν ονειρεμένα. Ζούμε κι αναπνέουμε για μια αγκαλιά, ένα φιλί ή ένα ραντεβού με την καινούρια μας αγάπη. Η διάθεσή μας βρίσκεται στο ζενίθ, γινόμαστε δημιουργικοί και ζούμε με ένταση και πάθος. Ο νέος έρωτας σίγουρα μας ανανεώνει και, όσο κι αν ξέρουμε πως όλα αυτά είναι λιγάκι πρόσκαιρα, τον ζούμε και τον απολαμβάνουμε.

Tip: Κρατήστε τις αναμνήσεις του πρώτου καιρού σαν φυλαχτό, για να ανατρέχετε όποτε κάτι δεν πάει όπως το περιμένατε.

Advertisements

Στάδιο 2o: Ηρεμία μετά το πάθος

Η αλήθεια είναι πως το πολύ έντονο πάθος, όταν κρατάει για πολύ, γίνεται εξαντλητικό. Οι ρυθμοί, λοιπόν, πέφτουν αλλά όχι και ο ενθουσιασμός. Εξακολουθείτε να επιζητάτε τη συντροφιά του έρωτά σας, θέλετε να τα κάνετε όλα μαζί, να μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, ενώ αρχίζετε να ξεδιπλώνετε στο έτερόν σας ήμισυ κομμάτια του (πραγματικού) εαυτού σας. Θέλετε να μάθετε τα πάντα για εκείνον, κι εκείνος για εσάς. Η πραγματική ζωή εισβάλλει σταδιακά στη σχέση σας και μαζί της τρυπώνουν τα προβλήματα, οι ανασφάλειες και τα ελαττώματά σας, ενώ η ρουτίνα αρχίζει να μολύνει την ατμόσφαιρα ευφορίας και εξιδανίκευσης. Οι ευθύνες έχουν ήδη αλλάξει, και το ροζ συννεφάκι του νέου έρωτα έχει προσγειωθεί στη γη.

Tip: Μην χάσετε την λάμψη του πρώτου καιρού. Αφιερώστε λίγο χρόνο μόνο για σας τους δυο, πηγαίνετε έναν ωραίο χαλαρωτικό περίπατο ή να δείτε μια ταινία. Κρατήστε αυτόν τον δεσμό, είναι πολύ ξεχωριστός και εύθραυστος.

Στάδιο 3o: Ρουτίνα και απογοήτευση

Advertisements

Εξακολουθείτε να έχετε έντονα συναισθήματα ο ένας για τον άλλον, αλλά κάτι μοιάζει διαφορετικό. Δεν δείχνετε τον ίδιο ενθουσιασμό για να είστε συνέχεια μαζί όπως συνηθίζατε. Η επανάληψη της καθημερινότητας, οι λογαριασμοί, οι δουλειές του σπιτιού και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις διαλύουν τον ρομαντισμό και συχνά νιώθετε παγιδευμένοι σε μια ανιαρή ρουτίνα. Η έλευση των παιδιών αλλάζει τις ισορροπίες, διπλασιάζει τις ευθύνες και σβήνει τη φωτιά του πρότερου πάθους. Είναι φυσικό να αναρωτηθείτε σε αυτό το στάδιο εάν σας αρέσει η ζωή σας και αν η επιλογή του συντρόφου σας ήταν τελικά η σωστή.

Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο στάδιο μίας σχέσης, αφού τις περισσότερες φορές μας ωθεί στην απόφαση να χωρίσουμε για να αναζητήσουμε κάποια νέα σχέση με περισσότερη μαγεία! Ωστόσο, εάν είμαστε σίγουροι για την επιλογή και τα συναισθήματά μας και το ξεπεράσουμε, τότε περιμένει το επόμενο στάδιο που είναι πραγματικά σπουδαίο!

Tip: Θυμηθείτε πως ο σύντροφός σας είναι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που ερωτευτήκατε. Κάντε προσπάθειες να διατηρήσετε ζωντανή τη φλόγα. Ίσως ένα ταξίδι μακριά από την ρουτίνα και τις υποχρεώσεις ή λίγος χρόνος για τον εαυτό σας να είναι σωτήριος.

Στάδιο 4o: Σταθερότητα

Αφού ξεπεράσετε την  μετάβαση από τον απόλυτο έρωτα στην ανιαρή ρουτίνα, θα συνειδητοποιήσετε πως ο άνθρωπός σας μπορεί να σας παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια. Πλέον, γνωρίζετε πολύ καλά ο ένας τον άλλον. Έχετε αποκαλύψει ο ένας στον άλλον την καλύτερη αλλά και τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού σας, και η επιλογή σας να παραμείνετε μαζί εμπεριέχει βαθιά ειλικρίνεια και ουσία. Δεν πετάτε πια στα σύννεφα. Η πραγματικότητα, όμως, σας εξασφαλίζει μια θέση στην ευτυχία η οποία απορρέει από την ομαλή συμβίωση, τη συνεργασία αλλά και το σεβασμό του ενός για την προσωπικότητα του άλλου.

Advertisements

Στάδιο 5o: Δέσμευση

Εάν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο, αξίζετε πολλά συγχαρητήρια! Η σχέση σας είναι δυνατή σαν μια γροθιά και σίγουρα ο ένας αλληλοσυμπληρώνει τον άλλον. Ακόμα και οι πρώτες ρομαντικές και παθιασμένες στιγμές ωχριούν μπροστά στην άνεση, την ασφάλεια και την βαθιά αγάπη που μοιράζεστε μεταξύ σας. Κανείς δεν είναι τέλειος και πλέον όχι μόνο το γνωρίζετε, αλλά το έχετε αποδεχτεί πλήρως και το σέβεστε. Επιπλέον, έχετε διδάξει στα παιδιά σας (εάν έχετε) ότι κάθε σχέση απαιτεί προσπάθεια, και πως κάθε προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Στην περίπτωσή σας, έχει κερδίσει η αληθινή αγάπη.

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα