Μην χασετε

Υπάρχει ένα πανέμορφο χωριουδάκι στη Κρήτη που δεν έχει δρόμους

Το χωριουδάκι χτισμένο αμφιθεατρικά στον απάνεμο κόλπο με τα χαμηλά σπιτάκια, το ένα και μοναδικό μπαράκι και τα τραπέζια δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα, σε βάζει από την πρώτη στιγμή σε ρυθμούς απόλυτης χαλάρωσης.

Η διαδρομή με το καραβάκι από τη χώρα Σφακίων διαρκεί όσο χρειάζεται για να προετοιμαστείς για την απλή και αυθεντική ζωή που σε περιμένει μόλις φτάσεις.

Το Λουτρό είναι ένα μικρό, γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι στην νότια ακτή του νομού Χανίων, στα Σφακιά της Κρήτης.

Το περίεργο.. εδώ δεν υπάρχουν αυτοκίνητα αλλά ούτε και δρόμοι. Το μοναδικό αυτοκίνητο που υπάρχει διανύει καθημερινά 20 μέτρα όλα κι όλα, ίσα ίσα για να κατεβάσει τα σκουπίδια από κάποιο ξενοδοχείο στην προβλήτα και να παραλάβει τις προμήθειες.

Advertisements

Το μόνο που θα δεις είναι μικρές βάρκες και θαλάσσια σκάφη.

Για αυτό, για να φτάσεις στο Λουτρό θα πρέπει ή να περπατήσεις μιάμιση ώρα από τη Χώρα Σφακίων ή να επιβιβαστείς σε καραβάκι (υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων προς και από τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια, τη Γαύδο, τη Παλαιόχωρα και την Αγία Ρουμέλη).

Πιστεύεται ότι στο σημείο που βρίσκεται το χωριό υπήρχε η αρχαία πόλη του Φοίνικα.

Αργότερα, έγινε το χειμωνικό λιμάνι της πόλης των Σφακίων, λόγω του ότι ο κλειστός κόλπος και το μικρό νησί στην είσοδο του δημιουργούν ένα φυσικό λιμάνι όπου τα πλοία μπορούν να είναι ασφαλή ακόμη και σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

Advertisements

Το χωριό ονομάστηκε έτσι από τα λουτρά που βρέθηκαν εκεί, το νερό των οποίων ερχόταν από την Aνώπολη.

Ανάμεσα στα παλιά και όμορφα κτίρια που μπορείς να θαυμάσεις είναι και το κυβερνείο που χρησιμοποιήθηκε κατά την επανάσταση του 1821.

Στο Λουτρό αξίζει να δεις τα ερείπια της αρχαίας Aράδενας με την βυζαντινή εκκλησία του αρχάγγελου Μιχαήλ και την Aνώπολη.

Εδώ δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία με πισίνες, πολυσύχναστα εστιατόρια και παράλιες. Αυτό το μικρό γραφικό ψαροχώρι δεν έχει ακόμα «χαλάσει» από το μαζικό τουρισμό.

Αν τελικά αποφασίσεις να το επισκεφτείς, να ξέρεις ότι η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία.

Advertisements

Πηγή: travelstyle

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα