Μην χασετε

Υγιεινά λιπαρά: Ποια είναι και γιατί αποτελούν «κλειδί» για μια ισορροπημένη διατροφή;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η μείωση του σωματικού λίπους είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους. Κάτι που όμως δεν έχουμε πάντα υπόψη μας, είναι ότι η κατανάλωση διατροφικού λίπους δεν συνεπάγεται απαραίτητα αύξηση του βάρους μας.

Συγκεκριμένα, τα λιπαρά διακρίνονται σε διάφορα είδη, ορισμένα εκ των οποίων παίζουν λειτουργικό ρόλο στη φυσιολογική μεταβολική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Υπάρχουν είδη λιπαρών που, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ: για παράδειγμα, τα «κορεσμένα» (δηλαδή τα ζωικά λιπαρά) που εντοπίζονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας, αλλά και σε τρόφιμα μαγειρεμένα ή τηγανισμένα σε φυτικά έλαια, όπως επίσης και τα τρανς λιπαρά, που δεν υπάρχουν στη φύση και δημιουργούνται στη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, για τα κορεσμένα λιπαρά, νεότερες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο θεωρούσαμε παλαιότερα (π.χ. να μην αποτελούν την κύρια αιτία για την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας κ.α.), παραμένει όμως η ανάγκη μείωσής τους.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Advertisements

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση, υπάρχουν και τα υγιεινά λιπαρά, που είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ευεξίας, της καλής υγείας και της ευζωίας μας, αφού προάγουν την κυτταρική ανάπτυξη, προσφέρουν ενέργεια και εξυπηρετούν την φυσιολογική παραγωγή ορμονών.

Πρόκειται για τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά, που είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Nutrition, έδειξε ότι μία διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά προσέφερε θετικές αλλαγές στους δείκτες κορεσμού και πείνας σε περίοδο μόλις 7 ημερών. Τα ίδια αποτελέσματα προέκυψαν και από άλλες 2 μελέτες που έγιναν την ίδια χρονιά και προχώρησαν σε πιο λεπτομερή αξιολόγηση.

Επιστέγασμα των παραπάνω μελετών ήταν άλλη μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό LANCET και απέδειξε ότι η διατροφή μεσογειακού τύπου, πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, προσέφερε τα καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση του βάρους και την απώλεια κοιλιακού λίπους, όταν συγκρίθηκε με άλλες δίαιτες.

Επιλέξτε ταχίνι

Advertisements

Ένα τρόφιμο που περιλαμβάνει τα παραπάνω «καλά» λιπαρά είναι το ταχίνι. Πρόκειται για τρόφιμο φυτικής προέλευσης με υψηλή θρεπτική αξία. Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης περιέχει 7,9 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων τα 3 γραμμάρια είναι μονοακόρεστα λιπαρά (ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό), τα 3,5 γραμμάρια είναι πολυακόρεστα λιπαρά (υγιεινά αλλά και απαραίτητα) και μόλις το 1 γραμμάριο κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες μικροστοιχείων όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Μπορούμε, λοιπόν, να το θεωρήσουμε ως απαραίτητο μέρος της καθημερινής διατροφής για την μείωση του βάρους και την επίτευξη και διατήρηση μίας καλής υγείας.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Στην προσπάθεια για μια ισορροπημένη διατροφή, λοιπόν, υπάρχει λύση, γεμάτη γεύση και ενέργεια… Εντάξτε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά στη διατροφή σας και νιώστε τη διαφορά.

Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα