Μην χασετε

Τσάι από χρυσάνθεμα: Το αντιοξειδωτικό ρόφημα που ενισχύει την υγεία μας

Το τσάι από χρυσάνθεμα κατέχει περίοπτη θέση στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για περισσότερα από 3.000 χρόνια, καθώς εξισορροπεί τον ανθρώπινο οργανισμό με ποικίλους τρόπους.

Ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, δροσίζει το σώμα και καθαρίζει το συκώτι.

Ενισχύει την ανοσία, μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση.

 

Advertisements

Περιέχει υψηλές ποσότητες β-καροτένιο, μια μορφή βιταμίνης Α που συμβάλλει στην αντιμετώπιση παθήσεων του δέρματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προλαμβάνει προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ηλικία.

Πλούσια πηγή βιταμίνης Β και ριβοφλαβίνης που βοηθά το αδυνάτισμα και προλαμβάνει ανωμαλίες στις δομικές αλλαγές του ανθρώπινου συστήματος.

Περιέχει επίσης χολίνη που διευκολύνει το μεταβολισμό του λίπους, νιασίνη που είναι απαραίτητη για την κανονική λειτουργία του νευρικού συστήματος και της γατρεντερικής οδού και φολικό οξύ που βελτιώνει την κυτταρική ανάπτυξη και αναπαραγωγή. Καλή πηγή βιταμίνης C, προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα αλλά και από διάφορες παθήσεις των ματιών.

 

Advertisements

Εκτός από τα παραπάνω, το τσάι από χρυσάνθεμα περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο για τα δόντια και τα οστά, μαγνήσιο και σίδηρο για τη μεταφορά του οξυγόνου από το αίμα και κάλιο για να ρυθμίζει την πίεση του αίματος και την καρδιαγγειακή λειτουργία. Έχει επίσης αδενίνη, γλυκοζίτες και διάφορα αμινοξέα.

Η φυσική αντι-ιική του δράση, ανακουφίζει από προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης από ιογενείς λοιμώξεις και πόνους από ιγμορίτιδα. Καταπολεμά επίσης αναπνευστικά προβλήματα όπως η δύσπνοια, απαλύνει τον πονόλαιμο και δρα ευεργετικά στην ξηροφθαλμία, τα κόκκινα μάτια ή τη φαγούρα.

Αποτελεί φυσικό δροσιστικό ποτό, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος. Έχει αποδειχθεί χρήσιμο στη θεραπεία για σπυράκια και ακμή. Δεν περιέχει καφεΐνη και δεν προκαλεί νευρικότητα, ευερεθιστότητα και αίσθημα ανησυχίας. Βοηθά στην πέψη, ειδικά των λιπαρών τροφών.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι το φλαβονοειδές acacetin που περιέχει, έχει την ικανότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη κακοηθών κυττάρων στην περιοχή του προστάτη. Χρησιμοποείται και ως αποτοξινωτικό. Τα αντιοξειδωτικά του προστατεύουν το συκώτι και τα νεφρά, καθαρίζοντας το αίμα από τις τοξίνες. Οι διουρητικές του ιδιότητες ενισχύουν αυτή τη διαδικασία ακόμη περισσότερο, ενώ η αντιβακτηριακή του δράση καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Advertisements

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα χρυσάνθεμα και να εμφανίσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις με την κατανάλωσή του. Κάποιοι παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις ακόμη και πιάνοντας τα συγκεκριμένα λουλούδια.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε ή δοκιμάσετε το τσάϊ.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα