Μην χασετε

Τραγανές πατάτες baby τσακιστές στο φούρνο που τρώγονται με το χέρι

άντε αυτές τις πατατούλες σε τραπέζι, σε πάρτι ενηλίκων αλλά και σε παιδικό πάρτι και θα δείτε την πιατέλα να αδειάζει στο λεπτό.

Είναι γιατί τρώγεται πολύ εύκολα με το χέρι, γιατί είναι νόστιμες και γλυκές σαν λουκουμάκια, γιατί είναι εθιστικές και με το που καταπίνεις τη μία θέλεις να πάρεις άλλη μία, τι να πω!

Η αλήθεια είναι ότι τις ευχαριστιέσαι πιο πολύ από τις τηγανιτές γιατί έχει την ιδανική δόση πατάτας στη μπουκιά και έχουν λιγότερες θερμίδες γιατί έχουν βραστεί πρώτα πριν μπουν στο φούρνο. Έχουν πολύ λίγο λάδι στην επιφάνεια όσο χρειάζεται για να τις ξεροψήσει. Ο τρόπος “σπασίματος” της πατάτας αυξάνει την εκτεθειμένη στη θερμότητα επιφάνεια και ψήνει καλύτερα τη σάρκα της.

Τη γεύση ολοκληρώνει μια ιταλική gremolata, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μίγμα ξύσματος λεμονιού, ψιλοκομμένου σκόρδου και μαϊντανού. Δίνει χρώμα, φρεσκάδα, άρωμα και ένταση ταυτόχρονα. Για μένα το χοντρό αλάτι είναι απαραίτητο συμπλήρωμα, έστω για μια ιδέα πασπαλίσματος.

Advertisements

Στις φωτογραφίες δεν έχω βάλει gremolata αλλά έχω ψήσει μαζί με τις πατάτες σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα τους, οι οποίες καραμελλώνουν.Στο σπίτι μας τις ονομάζουμε “καραμελάκια σκόρδου” και εξαφανίζονται πριν από τις πατάτες! Αντί για μαϊντανό, έχω βάλει φρέσκα φύλλα ματζουράνας (ταιριάζει πολύ και φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο).

Αν σας φοβίζει το φρέσκο σκόρδο, ρίξτε το πάνω στις πατάτες λίγο πριν το τέλος του ψησίματος.

Αν θέλετε για 1 ή 2 άτομα, μπορείτε να τις ψήσετε με το ίδιο ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Η συνταγή είναι του Michael Chiarello, διάσημου Ιταλοαμερικανού chef.

Αυτή η συνταγή παρουσιάστηκε στην στήλη μαγειρικής του Μες την Καλή Χαρά, στον Alpha, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010. Το βίντεο θα το δείτε στο άρθρο Απλά υλικά με τη σωστή τεχνική γίνονται εξαιρετικά.

Advertisements

Υλικά

  • Μικρές πατάτες με τη φλούδα τους
  • Λάδι όσο να αλείψετε τις πατάτες με τα χέρια σας
  • Χοντρό αλάτι & φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι για το σερβίρισμα

Gremolata

  • 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάλτε τις πατάτες σε μπολ με κρύο νερό να μαλακώσει το χώμα που έχουν. Πλύντε τις με ένα βουρτσάκι, ειδικά στα σημεία με βαθουλώματα. Καθαρίστε όποια μάτια ή μαύρα στίγματα με το μαχαίρι. Αλλάξτε νερό και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό (όχι θολό).

Συγχωρέστε τη λεπτομέρεια, αλλά έχω στο νου μου τα νέα παιδιά και την κόρη μου όταν γράφω και ξέρω πως γι’αυτά αυτές οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές.

Βάλτε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό, αλατισμένο, να τις σκεπάζει. Αλατισμένο εννοώ να έχει νόστιμη γεύση το νερό, δοκιμάστε τη γεύση του.

Βράστε για 15-20 λεπτά μέχρι να τρυπιούνται με το μαχαίρι. Αδειάστε σε σουρωτήρι και αφήστε τις να κρυώσουν. Όταν μπορείτε να τις πιάσετε, σπάστε μια μια πατάτα στην παλάμη σας, χωρίς να τη διαλύσετε. Θέλετε να μειώσετε το ύψος της και να της δώσετε περισσότερο πλάτος. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ το μεταλλικό εργαλείο με το οποίο χτυπάμε το κρέας να πλατύνει (απαλό χτύπημα) ή ένα διάφανο ποτήρι για να βλέπω τι γίνεται από κάτω!

Μπορείτε να προετοιμάσετε τις πατάτες μέχρι αυτό το στάδιο αρκετές ώρες πριν το ψήσιμο. Οι φήμες τις θέλουν να καταψύχονται κιόλας, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

Advertisements

Βάλτε τις σε ρηχό ταψί (ή στη λαμαρίνα του φούρνου), περιχύστε με τόσο λάδι όσο να τις αλείψετε με τα δάχτυλά σας. Ψήστε τις σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών αντιστάσεων για 35-40λεπτά περίπου. Παρακολουθείστε τις, στα μισά του ψησίματος θέλουν γύρισμα από την άλλη μεριά. Όταν είναι έτοιμες, μπορείτε να ρίξετε λίγο τυρί τριμμένο πάνω στην κάθε πατατούλα και να το ξαναβάλετε στο φούρνο για μερικά λεπτά να  λυώσει. Έτσι αρέσει πολύ στα παιδιά!

Σερβίρετε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, μαύρο πιπέρι και αλάτι.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα