Μην χασετε

Τρία σημάδια ότι πρέπει να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες

Αν το έχετε βάλει σκοπό να απαλλαγείτε από το συσσωρευμένο λίπος στο σώμα σας και να ενισχύσετε τη μυϊκή σας μάζα, πιθανότατα ακολουθείτε μια διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες, την οποία και συνδυάζετε με εντατική γυμναστική.

Μια διατροφή στα πρότυπα της κετογονικής δίαιτας –δηλαδή με αρκετά λιπαρά και πρωτεΐνες και όχι παραπάνω από 50 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα– μπορεί να κάνει τον οργανισμό να εξαρτάται περισσότερο από τα λιπαρά για την παραγωγή ενέργειας, ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός καύσης του λίπους.

Επειδή όμως οι υπερβολές δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν, η πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να γυρίσει… μπούμερανγκ. Δείτε λοιπόν ποια είναι τα τρία βασικά σημάδια που θα σας υποδείξουν ότι πρέπει να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες.

1. Έλλειψη ενέργειας

Αν η κούραση χτυπάει κόκκινο ακόμη και μετά από μια χαλαρή προπόνηση, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο «καύσιμο». Tip: Καταναλώστε ένα μήλο ή μία μπανάνα (παρέχουν περίπου 25 γραμμάρια υδατανθράκων το καθένα) περίπου μία ώρα πριν την προπόνησή σας.

Advertisements

2. Πονοκέφαλοι

Όταν ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα λιπαρά για την παραγωγή ενέργειας, παράγονται μόρια που ονομάζονται κετόνες. Οι κετόνες απορρίπτονται από το σώμα, μαζί με το νάτριο (αλάτι), μέσω των ούρων, κάτι που συχνά οδηγεί στην αφυδάτωση και στον πονοκέφαλο. Tip: Φροντίστε να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα ή καταναλώστε ένα αλμυρό σνακ λίγη ώρα πριν την προπόνησή σας.

3. Κρυολογήματα

Οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην παραγωγή αντισωμάτων, των πρωτεϊνικών μορίων που εξαπολύει το ανοσοποιητικό προκειμένου να εξοντώσουν βακτήρια, ιούς και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Όταν η κατανάλωση υδατανθράκων παραμένει για καιρό κάτω από τα 100 γραμμάρια την ημέρα είναι λοιπόν πιο πιθανές οι κάθε είδους λοιμώξεις, όπως τα ελαφριά κρυολογήματα.

Αν εκδηλώνετε τα παραπάνω συμπτώματα για πάνω από δύο εβδομάδες, δοκιμάστε να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη υδατανθράκων.

onmed.gr

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα