Μην χασετε

Το νόημα της ζωής βρίσκεται σε τρεις λέξεις: αγάπα, ζήσε, γέλα

Γράφει η Έφη Παναγοπούλου

Advertisements

Αγάπα, ζήσε, γέλα…
Πόσο νόημα δίνουν αυτές οι λέξεις στη ζωή μας! Τρεις λέξεις, μα τόσο μεγάλο το νόημά τους. Μόνο που εμείς οι άνθρωποι έχουμε ένα μεγάλο κακό και ξεχνάμε εύκολα.

 

Ξεχνάμε ποιος ήταν δίπλα μας στα δύσκολα, ποιος ανησυχούσε για εμάς, όταν περνάγαμε εμπόδια, ποιος μας αγκάλιασε, ποιος μας πλήγωσε. Ξεχνάμε ακόμα και ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι αμφίδρομες. Όλοι είμαστε θύτες και θύματα στην ιστορία κάποιου. Η εξέλιξη μιας σχέσης είναι να καταλάβουμε και οι δύο την αμφίδρομη ύπαρξη του προβλήματος. Ότι και οι δύο είμαστε θύτες την ίδια ώρα που ταυτόχρονα είμαστε θύματα. Μόνο αν το καταλάβουμε αυτό θα μάθουμε να αγαπάμε. Μόνο αν δούμε κατάμουτρα και νιώσουμε την αμφίδρομη αποδοχή και παραδοχή της συμμετοχής στο πρόβλημα θύμα-θύτης, θα μάθουμε να ζούμε.

Πόσο εύκολο, όμως, είναι όλο αυτό; Η θέληση όλα τα νικάει. Όταν θέλεις να αγαπήσεις και ν΄αγαπηθείς, το μυαλό κάνει θαύματα. Γιατί όλα στο μυαλό είναι. Σκέψου, λοιπόν, κάθε φορά που γίνεσαι θύμα σε διαπροσωπικές σχέσεις, να το παραδέχεσαι στον εαυτό σου, να το απολαμβάνεις. Ναι, να το απολαμβάνεις το ότι είσαι θύμα. Δύσκολο, ε; Όχι, γιατί αν σκεφτείς ότι έχεις επίγνωση, τότε σύντομα θα βγεις από αυτήν την κατάσταση και θα έχεις πάρει όλα τα μαθήματα κι όλα τα δώρα σου. Όταν γίνεσαι θύτης, να το απολαμβάνεις εξίσου. Γιατί πάλι σύντομα θα καταλάβεις το λάθος σου και θα βγεις αλώβητος, αλλά με πολλά δώρα ζωής.

 

Ακούγεται εύκολο, σαν παιχνίδι μυαλού. Και κάπως έτσι αγαπάς. Δεν σε νοιάζει τι κάνει ο άλλος, εσύ αγαπάς και μαθαίνεις σιγά σιγά και τον άλλον να αγαπάει. Άσε την ζωή που κάνεις και δεν σου αρέσει και ξεκίνα να ψάχνεις την ζωή που χάνεις. Σκέψου τι θέλεις, επικεντρώσου σε αυτό.

Και πού ξέρεις, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Αρκεί να δώσεις κάπου το χέρι σου, χωρίς να φοβάσαι, είτε αυτό είναι ένας φίλος, είτε ένας συγγενής. Δώσε χρόνο σε αυτούς που αγαπάς να σε γνωρίσουν. Μην φοβάσαι το χρόνο, γίνε φίλος μαζί του. Ο χρόνος είναι ο πιο πιστός φίλος, αρκεί να θες αρκεί να δεις, αρκεί να ανοίξεις τα μάτια σου και να δεις ποιοι είναι γύρω σου. Άνοιξε τα μάτια της ψυχής σου και ζήσε, αλλιώς κανείς άλλος δεν θα το κάνει για σένα.

Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό. Πόσο ωραίο είναι να βλέπεις χαμογελαστούς ανθρώπους, που χαμογελάνε από την ψυχή τους.. Γιατί τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια, από τα μάτια βλέπεις το ψέμα, το χαμόγελο, την πίκρα, τη δειλία, την αγάπη.

Advertisements

 

Γέλασε με την ψυχή σου, από την ψυχή σου. Γέλασε δυνατά και κάνε τους άλλους να γελάσουν με το γέλιο σου. Το γέλιο είναι ζωή, η ζωή είναι αγάπη. Με την αγάπη ζεις. Αλληλένδετα και τα τρία. Τρεις λέξεις με τόση σημασία. Δώσε μου το χέρι σου, δώσε μου χρόνο να με γνωρίσεις. Αγάπα, ζήσε, γέλα.

πηγη

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα