Μην χασετε

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μας πιάνει λόξυγκας

Ο λόξυγκας μπορεί να συμβεί τις πιο ακατάλληλες στιγμές κάνοντας μας να νιώθουμε πολλές φορές άβολα, κυρίως όταν επιμένει, αλλα και αστεία. Οι αιτίες είναι πολλές όπως πολλά είναι και αυτά που μπορεί να συμβούν στο σώμα μας κάθε φορά που έχουμε λόξυγκα.

Ο λόξυγκας συμβαίνει όταν το διάφραγμα ξαφνικά συσπάται χωρίς τη θέλησή μας, ενώ την ίδια στιγμή ο λάρυγγας συσπάται, η επιγλωττίδα κλείνει, και αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να εμποδίζεται η ροή του αέρα. Συνήθως ο λόξυγκας διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να διαρκέσει και για χρόνια, αν και αυτό είναι σπάνιο. Εάν όμως έχει διάρκεια πάνω από 48 ώρες, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε παρακάτω μερικές από τις κύριες αιτίες του λόξυγκα , καθώς και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα σας.

Το διάφραγμα σας είναι ερεθισμένο. Ο λόξυγκας εμφανίζεται όταν υπάρχει ερεθισμός στο διάφραγμα , που είναι ο μυς τον οποίο χρησιμοποιείτε όταν αναπνέετε. Αυτός ο μυς συσπάται με αποτέλεσμα να κλείνουν γρήγορα οι φωνητικές χορδές, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό ήχο του λόξυγκα.

Advertisements

Τρώτε πολύ γρήγορα. Εάν βιάζεστε να τελειώσετε το γεύμα σας, μην εκπλαγείτε αν σας έρθει λόξυγκας. Όταν τρώμε υπερβολικά γρήγορα καταπίνουμε και αέρα που διαχέεται στο στομάχι. Τα διάφραγμα είναι ο μυς που χωρίζει τα όργανα της κοιλιάς από τα όργανα του θώρακα. Άρα όταν το στομάχι διαστέλλεται, ωθεί το διάφραγμα προκαλώντας μυϊκό σπασμό εξαιτίας του ερεθισμού.

Εκτός από τον τρόπο που τρώμε, ο λόξυγκας μπορεί να προκληθεί και από τις έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν κάποιος σας τρομάζει μπορεί να σας σταματήσει το λόξυγκα.

Έχετε πολύ άγχος. Το άγχος μπορεί να αυξήσει το ρυθμό της αναπνοής, προκαλώντας πίεση στους μύες του αυχένα και της κοιλιάς, με αποτέλεσμα να ερεθίζεται το διάφραγμα και να έχετε λόξυγκα.

Μπορεί να έχετε κάποιο θέμα υγείας. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου ο λόξυγκας διαρκεί πολύ καιρό, μπορεί να είναι ένδειξη ενός προβλήματος υγείας, όπως ο διαβήτης. Άλλα παθολογικά αίτια αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, τις μεταβολικές διαταραχές, ενώ άλλα ερεθίζουν το φρενικό ή το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα