Μην χασετε

Τι πρέπει να κάνουν οι νέες γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος, όπως για παράδειγμα στον ιστό του μαστού.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι πολλοί, κάποιους δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε, όπως το φύλο, την ηλικία, τη γενετική προδιάθεση ενώ κάποιοι άλλοι είναι ελεγχόμενοι. Οι γυναίκες έχουν περίπου 100 φορές περισσότερες πιθανότητες, να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τους άνδρες και όπως συμβαίνει με πολλούς τύπους καρκίνου, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.

Τα καλά νέα είναι πως ένας μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων του καρκίνου το μαστού θα μπορούσε να είχε προληφθεί εάν οι γυναίκες παίρνανε τα κατάλληλα μέτρα. Γι αυτό και παρακάτω θα δούμε μερικά απλά πράγματα που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος ή χάστε κιλά εάν είστε υπέρβαρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία, ειδικά αν είστε στην εμμηνόπαυση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Επίσης, μια μελέτη που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2008 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας MD Anderson Cancer Center έδειξε ότι οι παχύσαρκες και οι υπέρβαρες γυναίκες είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού και μεγαλύτερη πιθανότητα επιθετικότερων ασθενειών από ό, τι οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος.

Advertisements

Ελέγξτε το οικογενειακό σας ιστορικό. Έχετε συγγενείς που περάσανε τη συγκεκριμένη νόσο; Εάν δεν γνωρίζετε τώρα είναι η ώρα να μάθετε. Εάν έχετε στενά μέλη της οικογένειας που αναπτύξανε καρκίνο του μαστού τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσετε, καθώς ορισμένοι παράγοντες είναι γενετικοί.

Κάντε μηνιαία αυτο-εξέταση στο μαστό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει σωστή οδηγία από το γιατρό σας και ότι κάνετε σωστά την αυτό-εξέταση. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε για τυχόν αλλαγές στο σώμα σας. Και φυσικά μετά από την ανάλογη ηλικία μην αμελείτε να κάνετε μαστογραφία μια φορά το χρόνο.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε δυο με τρία ποτήρια την εβδομάδα.Το αλκοόλ, που καταναλώνεται ακόμη και σε μικρές ποσότητες, πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την περικοπή του κρασιού, της μπύρας και των ποτών με πολύ αλκοόλ.

Να είστε σωματικά δραστήριες. Η άσκηση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, ακόμα και όταν είναι ελαφριάς μορφής. Οι γυναίκες που κάνουν γρήγορο περπάτημα 3 ώρες κάθε εβδομάδα επωφελούνται από μια μείωση του κινδύνου που διατρέχουν για καρκίνο του μαστού της τάξης του 20%.

Advertisements

Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα, ωστόσο οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.

Συμπεριλάβετε στα γεύματα σας φρούτα, λαχανικά, και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά, οδηγούν σε αύξηση βάρους και κατ επέκταση σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

Όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, οι καθημερινές επιλογές είναι αυτές που μετράνε.  Δεν μπορείτε φυσικά να εξαλείψετε τον κίνδυνο εντελώς, αλλά ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μειώνονται οι πιθανότητες.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα