Μην χασετε

Τι πλακάκια να βάλω στο σαλόνι; 10 Μοντέρνες Ιδέες Διακόσμησης!

Τα πλακάκια είναι ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο για το σπίτι, με αξία διακοσμητική και αισθητική, αλλά ταυτόχρονα πρακτική. Συνηθίζεται να επενδύουμε με πλακάκια το μπάνιο, αλλά πολλές φορές τα επιλέγουμε και για άλλους χώρους του σπιτιού. Έτσι, πολλές φορές συναντάμε ονειρεμένα υπνοδωμάτια, χαρούμενες κουζίνες και πολυτελή σαλόνια με πλακάκια. Στην τελευταία περίπτωση, συχνά ακούμε την απορία: Τι πλακάκια να βάλω στο σαλόνι μου, για να είναι μοντέρνα και πρακτικά; Έτσι, ξεκινά η αναζήτηση για τα ωραιότερα πλακάκια που ταιριάζουν στο στυλ του καθενός από εμάς ξεχωριστά.

Advertisements

Πράγματι, οι επιλογές για σχέδια, υλικά και μεγέθη πλακιδίων παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία σήμερα. Να βάλεις κεραμικά, ή πορσελανάτα πλακάκια; Ματ, ή γυαλιστερά; Μεγάλα, ή μικρά; Σε ποια χρώματα και σχέδια; Προφανώς, δεν υπάρχει η τέλεια λύση για όλους. Ωστόσο, με λίγη προσπάθεια θα μπορέσεις να βρεις το ιδανικό πλακάκι για να αναδείξει το στυλ του σαλονιού σου. Έπειτα, θα πρέπει να το αναζητήσεις στην τιμή που αντέχει η τσέπη σου, έτσι ώστε να το αποκτήσεις και να στολίσεις το χώρο σου. Εμείς είμαστε εδώ, για να σου δώσουμε μερικές ιδέες για μοντέρνα και κλασικά πλακάκια σαλονιού.

Τι πλακάκια να βάλω στο σαλόνι μου; 10 ιδέες για τη διακόσμηση του χώρου σου!

1. Τα πλακάκια σε μορφή ανοιχτόχρωμου ξύλου

Ψάχνεις κάτι μινιμαλιστικό και διακριτικό; Μια πολύ καλή ιδέα είναι τα πλακάκια σε μορφή ξύλου. Δεν πρόκειται για φυσικό ξύλο, αλλά για απλά, κεραμικά πλακάκια, τα οποία μοιάζουν με ξύλινα, αλλά είναι πολύ πιο οικονομικά. Αν η ερώτηση σου είναι: “ Τι πλακάκια να βάλω στο σαλόνι μου, για να γίνει πιο φωτεινό; “, τότε μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση ξύλου είναι ό, τι χρειάζεσαι.

Για παράδειγμα, η απόχρωση του ξύλου από πεύκο είναι μια καλή ιδέα για φωτεινά σαλόνια, σε μοντέρνο στυλ. Ταιριάζουν σε μινιμαλιστικά σαλόνια, αλλά και σαλόνια που ακολουθούν κλασική γραμμή. Επίσης, για πατώματα που μοιάζουν σαν ξύλινα, πολλές φορές επιλέγουμε laminate. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, διάβασε το άρθρο που ετοιμάσαμε για σένα, για τα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα laminate πατωμάτων!

2. Τα γυαλιστερά μαύρα πλακάκια

Το μαύρο είναι το χρώμα της πολυτέλειας. Το συναντάμε σε μεγάλους χώρους και μοντέρνα σαλόνια με άποψη. Είναι ιδανικό χρώμα για το σαλόνι σου, αν οι διαστάσεις του δεν είναι ιδιαίτερα μικρές. Αντιθέτως, δε συστήνεται για μικρά σαλόνια, γιατί τείνει να τα κάνει να μοιάζουν πιο μικρά.

Τα γυαλιστερά μαύρα πλακάκια είναι πολύ εντυπωσιακά και ταιριάζουν φανταστικά με τους τοίχους σε ανοιχτές αποχρώσεις. Ο λόγος είναι, πως δημιουργούν μεταξύ τους μια οπτική αντίθεση που σε κερδίζει. Έτσι, η ιδέα αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση: “ Τι πλακάκια να βάλω στο σαλόνι μου, για να γίνει πιο εντυπωσιακό και πολυτελές; “.

3. Τα ρουστίκ πλακάκια σε γήινες αποχρώσεις

Η ρουστίκ διακόσμηση σπιτιού έχει το στοιχείο της παράδοσης. Μας θυμίζει κλασικές ιδέες για σπίτι στο χωριό, οι οποίες σήμερα θεωρούνται πολύ μοντέρνες. Και πώς τα πλακάκια του σαλονιού σου θα σε βοηθήσουν να ακολουθήσεις το ρουστίκ στυλ; Πολύ απλά, θα σε βοηθήσουν να προσαρμόσεις τα πατώματα σου στο στυλ αυτό.

Για τη ρουστίκ διακόσμηση, προτείνουμε πατώματα σε γήινες αποχρώσεις, δηλαδή καφέ, μπεζ και κίτρινο. Όσο πιο ανοιχτή η απόχρωση των πλακιδίων, τόσο πιο φωτεινό το σαλόνι. Επίσης, σου προτείνουμε να επιλέξεις πλακίδια σε ματ χρώμα. Θα μοιάζουν πιο φυσικά και λιγότερο επιτηδευμένα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το ρουστίκ σαλόνι.

4. Τα γυαλιστερά λευκά πλακάκια

Το λευκό είναι το χρώμα της καθαριότητας, της αγνότητας και της αθωότητας. Το προτιμάμε πολύ στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, γιατί είναι απλό, λιτό, φωτεινό και ταιριάζει με όλα τα χρώματα με ευκολία. Έτσι και τα λευκά πλακάκια δαπέδου, ακολουθούν τον ίδιο κανόνα. Θα κάνουν το σαλόνι σου να μοιάζει πιο καθαρό, με την προϋπόθεση ότι τα φροντίζεις, φυσικά.

Advertisements

Επίσης, θα το κάνουν πιο φωτεινό και θα δώσουν την αίσθηση ότι είναι πιο ευρύχωρο. Αν έχεις σαλόνι μικρών διαστάσεων, τα λευκά πλακάκια είναι ό, τι καλύτερο για σένα. Βάψε τους τοίχους του σαλονιού σου σε έντονα, χαρούμενα χρώματα και ο συνδυασμός με τα λευκά πλακάκια θα σε εκπλήξει! Έτσι, η ιδέα αυτή απαντά στην ερώτηση: “ Τι πλακάκια να βάλω στο σαλόνι, για να μοιάζει πιο μεγάλο; “.

5. Τα κλασικά ασπρόμαυρα πλακάκια

Έχουμε δει το χρωματικό αυτό συνδυασμό σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Η σκακιέρα είναι ένα κλασικό σχέδιο για ασπρόμαυρα πλακάκια. Όταν η σκακιέρα σχεδιάζεται με τη χρήση μεγάλων, τετράγωνων πλακιδίων, το αποτέλεσμα είναι πολύ κομψό. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πολλά σχέδια, αν θέλεις να υιοθετήσεις το ασπρόμαυρο πλακάκι για το σαλόνι σου.

Τα ασπρόμαυρα πλακάκια με απλά, γεωμετρικά σχήματα, έχουν την τιμητική τους. Είτε σχηματίζουν τρίγωνα, ρόμβους, ή άλλα σχήματα, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Όμως, το καλύτερο με τα πλακάκια αυτά είναι, πως δεν αφήνουν το σαλόνι να γίνει μονότονο και βαρετό. Αν διαλέξεις να βάλεις ασπρόμαυρα πλακάκια στο σαλόνι σου, δε θα βαρεθείς ποτέ τη χάρη που προσφέρει στη διακόσμηση σου.

6. Τα αυστηρά πλακάκια από γρανίτη

Ένα είδος πλακιδίων που αγαπάμε πολύ, είναι τα μεγάλα, τετράγωνα, γκρι πλακάκια που θυμίζουν γρανίτη. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να είναι φτιαγμένα από αληθινό γρανίτη, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να κοστίζει αρκετά. Τα μεγάλα γκρι πλακάκια έχουν μια κομψότητα στην οποία δε μπορείς να αντισταθείς. Είναι πολύ μοντέρνα, αλλά και λίγο αυστηρά.

Ταιριάζουν με ανοιχτά και έντονα χρώματα στους τοίχους του σαλονιού. Θα αποτελέσουν ιδανική ιδέα για τη διακόσμηση σαλονιού σε βιομηχανικό στυλ, αλλά και σε κάθε μινιμαλιστικό στυλ. Είναι η απάντηση στο ερώτημα: “ Τι πλακάκια να βάλω στο σαλόνι μου, για να δώσω σοβαρό ύφος; “. Για το σκοπό σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ματ πλακάκια, ή και γυαλιστερά, για να έχεις κάπως πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα.

7. Τα πλακάκια σε διάφορες αποχρώσεις ξύλου

Ήδη μιλήσαμε για τα πλεονεκτήματα και τις χρήσεις των δαπέδων από ξύλινα πλακάκια για το σαλόνι. Είναι διαχρονικά και πάντα όμορφα, ταιριάζουν σε ποικιλία σύγχρονων στυλ διακόσμησης. Όμως, τι μπορείς να πετύχεις, αν βάλεις στο σαλόνι σου δάπεδα σε διάφορες αποχρώσεις ξύλου; Οι παραπάνω από μια αποχρώσεις θα σπάσουν τελείως τη μονοτονία και θα κάνουν το πάτωμα του σαλονιού ένα ιδιαίτερο κομμάτι της διακόσμησης.

Δύο, έως τρεις αποχρώσεις ξύλου είναι υπερ- αρκετές, για να αλλάξεις το ύφος του σαλονιού σου. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο ζεστό, πιο φιλικό. Τα πλακάκια αυτά μπορούν εύκολα να ταιριάξουν σε στυλ ρουστίκ, vintage, αλλά και ρετρό. Πριν λίγα χρόνια, τα στυλ αυτά είχαν παραμεληθεί αρκετά, όμως σήμερα έχουν την τιμητική τους. Λοιπόν, γιατί να μη δοκιμάσεις τι έχουν να σου προσφέρουν;

8. Τα μεσαία πορφυρά πλακάκια

Οι πορφυρές αποχρώσεις, δηλαδή αυτές που κινούνται γύρω από το κόκκινο χρώμα, είναι δυναμικές και ξεχωριστές. Ανάλογα με το πώς χρησιμοποιούνται, μπορούν να αλλάξουν το ύφος στη διακόσμηση του σαλονιού σου. Τα μεσαίου μεγέθους πορφυρά πλακάκια σε ματ υφή είναι πολύ αγαπημένα μας και τείνουν να συνδέονται με παραδοσιακή διακόσμηση.

Advertisements

Το ενδιαφέρον σημείο εδώ, είναι πως η διάθεση των πλακιδίων μπορεί εύκολα να αλλάξει, αν αλλάξει το μέγεθος τους. Αν τα πλακίδια είναι μικρά και τοποθετηθούν σε σειρές, είτε στο δάπεδο, είτε στον τοίχο, μπορούν να προσεγγίσουν το βιομηχανικό στυλ. Από την άλλη πλευρά, αν τα πλακάκια σαλονιού είναι μεγάλα, τότε η γενική αίσθηση είναι, πως έχουμε μινιμαλιστικό ύφος. Φυσικά, μεγάλη σημασία έχει και η απόχρωση των πλακιδίων, αφού όσο πιο έντονη φαίνεται, τόσο πιο σύγχρονο στυλ θυμίζει.

9. Τα πλακάκια δύο ειδών στον ίδιο χώρο

Τι πλακάκια να βάλω στο σαλόνι, για να το κάνουν να μοιάζει πιο μεγάλο; Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος, με τον οποίο τα πλακάκια μπορούν να σε βοηθήσουν να “μεγαλώσεις” το χώρο σου. Είναι πάρα πολύ απλό, αρκεί να χρησιμοποιήσεις δύο ειδών πλακάκια για να διαχωρίσεις τα δωμάτια. Τι εννοούμε με αυτό; Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Μπορείς να ξεκινήσεις να βάζεις στο δάπεδο του σαλονιού πλακάκια ξύλου.

Έπειτα, μπορείς να τα αλλάξεις σε λευκά πλακάκια, όταν φτάσεις στα όρια με την τραπεζαρία, ή την κουζίνα. Αν βάλεις μόνο ένα είδος πλακιδίων σε όλο τον ενιαίο χώρο, θα μοιάζει σαν ένα σύνολο και δύσκολα θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Όμως, αν τα διαχωρίσεις, αλλάζοντας τα πλακάκια δαπέδου, θα γίνουν ξεχωριστές οντότητες, κάνοντας το χώρο να μοιάζει πιο μεγάλος.

10. Τα πλακάκια για επένδυση τοίχου

Για το τέλος, έχουμε για σένα μια εναλλακτική ιδέα σχετικά με τη διακόσμηση σαλονιού με πλακάκια. Αν αναρωτιέσαι: “ Τι πλακάκια να βάλω στο σαλόνι, για να γίνει πιο ξεχωριστό; “, τότε έχουμε τη λύση για σένα. Σίγουρα, πολλές φορές συνηθίζουμε να βάζουμε πλακάκια στο δάπεδο του σαλονιού. Όμως, γιατί να μη βάλουμε και στον τοίχο; Ειδικά σε σαλόνια με τζάκι, η ιδέα της επένδυσης τοίχου με πλακάκια πέτρας, ή ξύλου, μπορεί να φέρει άψογη αισθητική. Όμως, ακόμα κι αν το σαλόνι σου δεν έχει τζάκι, μπορείς να επωφεληθείς από την αισθητική της επένδυσης τοίχου. Είναι κάτι το ξεχωριστό και διαφορετικό, το οποίο θα τραβάει τα βλέμματα. Έπειτα, θα έχεις έναν πολύ όμορφα διακοσμημένο τοίχο, ο οποίος δε χρειάζεται τίποτα άλλο.

Πηγή: blog.douleutaras.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα