Μην χασετε

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις τελείως το αλκοόλ για 4 εβδομάδες

Ένα συνηθισμένο άτομο με μέσο εισόδημα πίνει περίπου 9,5 λίτρα αλκοόλ ετησίως, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Και αυτό το άτομο δεν θεωρείται ότι είναι εθισμένο στο αλκοόλ, σημειωτέον. Μερικές φορές κάνει και ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και πίνει λίγο στο σπίτι, απολαμβάνοντας, για παράδειγμα, ένα ποτήρι κρασί πριν από τον ύπνο για να απαλύνει το άγχος. Τι θα συμβεί, όμως, με το σώμα αυτού του ατόμου εάν σταματήσει τελείως να πίνει αλκοόλ, για 28 ημέρες;

Advertisements

Το Bright Side έκανε το πείραμα με εθελοντές που ήθελαν να μάθουν αν θα υπάρξουν αλλαγές στην υγεία και την εμφάνισή τους, αν κόψουν τελείως το αλκοόλ για 4 εβδομάδες. Για να μην είσαι ανυπόμονη, η απάντηση είναι ναι και οι αλλαγές είναι αρκετά δραματικές.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Πρώτη εβδομάδα

Η όρεξη φαίνεται να αυξάνεται. Στην πραγματικότητα, τρως περισσότερο, αν πίνεις αλκοόλ. Και όταν σταματάς να πίνεις, θέλεις ενστικτωδώς να κρατήσεις τα χέρια σου απασχολημένα, συνήθως με φαγητό. Επομένως, είναι καλύτερο να αντικαταστήσεις τα τρόφιμα με χυμούς και φρούτα, μετά την διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ.
Η επιθυμία σου για γλυκά μπορεί επίσης να αυξηθεί. Το αλκοόλ, ειδικά το γλυκό είδος, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει όρεξη για ζάχαρη.
Είναι δύσκολο να έχεις ποιοτικό ύπνο μετά την διακοπή της κατανάλωσης. Αυτό μπορεί να ισχύει και για τους ανθρώπους που συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτήρι πριν πέσουν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν γρηγορότερα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχεις πονοκεφάλους, οι οποίοι αποτελούν σήμα σημαντικών αλλαγών στο σώμα σου, καθώς αποτοξινώνεται από το αλκοόλ.

Δεύτερη εβδομάδα

Το ήπαρ αρχίζει να αναρρώνει. Όταν οι άνθρωποι πίνουν αλκοόλ τακτικά, τα ηπατικά κύτταρα πεθαίνουν και ουλές εμφανίζονται στη θέση τους. Το όργανο μπορεί να ανακάμψει, αλλά είναι μια πολύ αργή διαδικασία.
Ένα άλλο ισχυρό κίνητρο μπορεί να είναι οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος σου. Το αλκοόλ διαταράσσει την κυκλοφορία του αίματος σου και οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου στο δέρμα.
Η πέψη σου αρχίζει να βελτιώνεται. Το αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος. Με άλλα λόγια, το στομάχι «τρώει» τον εαυτό του αργά. Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τρως περισσότερο όταν πίνεις αλκοόλ.
Οι άνθρωποι που πειραματίστηκαν με τη διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ, ισχυρίστηκαν ότι από τη δεύτερη εβδομάδα, γίνεται πολύ πιο δύσκολο να απορρίψουν προσκλήσεις για να συναντηθούν με φίλους. Όσοι συμμετείχαν στο πείραμα ήταν πολύ ενθουσιασμένοι στην αρχή, αλλά γύρω στη δεύτερη εβδομάδα, χρειάστηκαν πολλή επιπλέον θέληση.

Τρίτη εβδομάδα

Την τρίτη εβδομάδα, τα εμφανή σημάδια της κατανάλωσης αλκοόλ (όπως οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σου και το πρήξιμο του προσώπου σου) εξαφανίζονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ουροποιητικό σου σύστημα μπορεί πλέον να λειτουργήσει σωστά.
Είναι πιο εύκολο να ξυπνήσεις το πρωί. Όταν ένα άτομο είναι λίγο ελαφρώς μεθυσμένο, μπαίνει σε μια βαθιά φάση ύπνου, παρακάμπτοντας αμέσως τα αρχικά στάδια. Και όταν πέφτει η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα, ο ύπνος δεν είναι πια βαθύς και οι άνθρωποι ξυπνούν συχνότερα.
Το ποτό μειώνει την παραγωγή σάλιου, κάτι που επηρεάζει την κατάσταση των δοντιών σου. Έτσι, εάν δεν πίνεις αλκοόλ, έχεις μικρότερο κίνδυνο να έχεις κοιλότητες και το σμάλτο των δοντιών σου γίνεται ισχυρότερο.
Το αλκοόλ όχι μόνο σκοτώνει τον πόνο, αλλά και τους υποδοχείς της γεύσης και την αίσθηση της όσφρησης. Με την πάροδο του χρόνου, η δυνατότητα οσμής και γεύσης ανακτάται.

Advertisements

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Τέταρτη εβδομάδα

Εάν έχεις επιπλέον βάρος, η σωματική μάζα σου μειώνεται δραματικά. Οι αριθμοί είναι φυσικά ατομικοί, αλλά κατά μέσο όρο είναι περίπου 3-4 κιλά το μήνα.
Το αλκοόλ αυξάνει την πίεση του αίματος σου. Εάν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης υπέρτασης. Οι άνθρωποι που δεν πίνουν αλκοόλ δεν έχουν τόσο συχνά αυτή την κατάσταση.
Το δέρμα σου γίνεται πιο καθαρό και εξαφανίζεται η ακμή
Οι άνθρωποι έχουν καθαρότερο μυαλό και εργάζονται πιο αποτελεσματικά. Αυτή είναι ίσως η λιγότερο προφανής αλλαγή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι όταν πίνεις αλκοόλ τακτικά, ο εγκέφαλος σου πρήζεται λίγο και εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Αυτές οι αλλαγές είναι πολύ αργές, αλλά μη αναστρέψιμες.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα