Μην χασετε

Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν τρώμε μόνο fast food;

Μπέργκερ, σουβλάκια, τηγανητές πατάτες, χοτ ντογκ… Άκρως απολαυστικά, τόσο που πολλοί έχουν ευχηθεί να μπορούσαν να τρέφονται μόνο με αυτά. Τι θα γινόταν, άραγε, αν τα βάζαμε καθημερινά στο τραπέζι μας;

Καταστρέφεται η χλωρίδα του εντέρου

Στο έντερό μας ζουν καλά βακτήρια, τα οποία δεν είναι αναγκαία μόνο για την επεξεργασία των τροφών. Ευθύνονται για τη γενικότερη υγεία μας, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την καταπολέμηση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Η συνεχής κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών τύπου fast food μπορεί να καταστρέψει τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια και να δημιουργήσει ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου, κάτι που πυροδοτεί πλήθος ασθενειών, ενώ φαίνεται ότι δεν καταστρέφονται μεμονωμένα βακτήρια, αλλά και ολόκληρα είδη. Αυτό μπορεί να είναι πολύ βλαβερό για την υγεία μας, καθώς όσο πιο ποικιλόμορφη είναι η χλωρίδα του εντέρου, τόσο περισσότερες λειτουργίες επιτελεί. Σύμφωνα με πειράματα, έχει φανεί ότι μέσα σε 10 μέρες συνεχούς κατανάλωσης fast food, μπορεί να χαθεί μέχρι και το 40% των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Advertisements

Εμφανίζεται κατάθλιψη

Πρόσφατα, η Σαρλίζ Θερόν αναγκάστηκε να πάρει 22 κιλά για τις ανάγκες της ταινίας Tully και αποκάλυψε πως έπαθε κατάθλιψη καθώς πρώτη φορά στη ζωή της έτρωγε καθημερινά τόση ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατάθλιψη εν προκειμένω δεν έχει να κάνει μόνο με την αλλαγή εικόνας του σώματος, αλλά και με την έλλειψη θρεπτικών ουσιών, όπως ωμέγα-3, σε μια τέτοια διατροφή, οι οποίες βοηθούν στην εξισορρόπηση της διάθεσης.

Συν τοις άλλοις, τα βακτήρια του εντέρου φαίνεται να σχετίζονται με τη διάθεση, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και της Λας Πάλμας, όσοι κατανάλωναν περισσότερο γρήγορο φαγητό, είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης από τους υπόλοιπους.

Αυξάνεται ο κίνδυνος άσθματος

Advertisements

Η αποχή από φρούτα και λαχανικά και η κατανάλωση τροφών τέτοιου είδους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος, ενώ σύμφωνα με την International Study of Asthma and Allergies in Childhood σε 500 χιλιάδες παιδιά από 31 διαφορετικές χώρες, η κατανάλωση fast food ακόμη και μόλις τρεις φορές την εβδομάδα, αυξάνει την πιθανότητα κατά 27% σε παιδιά και 39% σε εφήβους.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το λόγο που συμβαίνει αυτό, αν και υποθέτουν ότι η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από έναν οργανισμό που αναπτύσσεται έχει κακή επίδραση στο ανοσοποιητικό, κάτι που μας καθιστά περισσότερο επιρρεπείς σε αλλεργίες και αλλεργιογόνα.

Εμφανίζονται προβλήματα στο δέρμα

Η ακμή και το λιπαρό δέρμα αποτελούν ήδη σοβαρό πρόβλημα σε μικρές (και μεγαλύτερες ηλικίες) και η κατανάλωση fast food μπορεί να το κάνει ακόμα χειρότερο. Η ίδια μελέτη International Study of Asthma and Allergies in Childhood έδειξε συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης fast food και εμφάνισης σπυριών. Όσον αφορά, μάλιστα, το έκζεμα, η κατανάλωση fast food ακόμη και 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Το γρήγορο φαγητό περιέχει τέτοιου είδους συστατικά που δυσκολεύουν τον οργανισμό μας να βρει την ισορροπία και τον κάνουν πιο επιρρεπή σε αλλεργιογόνα ή ερεθιστικούς παράγοντες.

Προκαλείται ζημιά στο συκώτι

Advertisements

Το αλκοόλ δεν είναι ο μοναδικός έλεγχος για προβλήματα στο ήπαρ. Κι όμως, ακόμη και μια εβδομάδα συνεχούς κατανάλωσης junk food μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, με αύξηση των ηπατικών ενζύμων και αύξηση του λιπώδους περιεχομένου στα ηπατικά κύτταρα, κάτι που δεν είναι καλό.

Ξέρουμε ότι το συκώτι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και ευπροσάρμοστο, γι’ αυτό και ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σαν Λούις μελέτησαν τι συμβαίνει αν κάποιος σταματήσει τη συνεχή κατανάλωση fast food και στραφεί προς μια πιο υγιεινή διατροφή. Βρήκαν ότι η ζημιά μπορεί να αντιστραφεί, αρκεί να αποφεύγονται τα πολλά κακά λιπαρά, η ζάχαρη και να μπει η άσκηση στην καθημερινότητά μας.

Επιβραδύνεται η νοητική λειτουργία και αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο σε 8 χιλιάδες παιδιά από όλη τη χώρα, φάνηκε ότι υπάρχει συσχετισμός στα τεστ και στην κατανάλωση fast food, με τις επιδόσεις να πέφτουν σε όσους καταναλώνουν περισσότερες τέτοιες τροφές. Το UCLA, μάλιστα, πήγε την έρευνα παραπέρα αναφέροντας αύξηση σε προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ η έλλειψη ωμέγα-3 και πάλι, τα οποία δεν συναντάμε σε γρήγορο φαγητό, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση πιθανότητας για άνοια στο μέλλον.Τα ωμέγα-3 ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, ενώ αν αντί αυτών καταναλώνουμε λιπαρά και ζάχαρη, τα εγκεφαλικά κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται στην ισνουλίνη και μελλοντικά δημιουργείται πρόβλημα.

Εμφανίζεται μεταβολικό σύνδρομο

Το 2005, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα παρουσίασαν μια μελέτη 15 ετών για το fast food και την ινσουλίνη, όπου φάνηκε ότι η κατανάλωση γρήγορου φαγητού ακόμη και δυο φορές την εβδομάδα για μια δεκαπενταετία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τουλάχιστον 5 κιλών, με αυξημένα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη. Τι σημαίνει αυτό;

Το μεταβολικό σύνδρομο συμβαίνει όταν τα κύτταρα σταματούν την απορρόφηση γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι ολοένα και υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης χρειάζονται για την επίτευξη ισορροπίας στον οργανισμός. Οι τιμές του σακχάρου στο αίμα αυξάνται και βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης διαβήτη.

Δημιουργούνται προβλήματα στην καρδιά

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα πραγματοποίησε έρευνα 16 χρόνων για τις επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού στην καρδιά και βρέθηκε ότι η κατανάλωσή του ακόμη και μια φορά την εβδομάδα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 20%. Όσο περισσότερο fast food καταναλώνει κάποιος, μάλιστα, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα κι αν κάποιος το καταναλώνει 2-3 φορές την εβδομάδα, η πιθανότητα φτάνει το 50%.

Αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης junk food μπορεί να είναι και πιο βραχυπρόθεσμες από όσο φαντάζεστε. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Calgary, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος που περνά από τις αρτηρίες μέσα στην ίδια ημέρα.

Ακόμη και ένα fast food γεύμα μπορεί να είναι σοβαρό με άμεσες συνέπειες αφού μέσα στις επόμενες δύο ώρες από την κατανάλωσή του, οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν 15-20% μικρότερη ροή αίματος. Όταν, λοιπόν, τα γεύματα αυτά καταναλώνονται συχνά, μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται επικίνδυνα.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα