Μην χασετε

Τι θα ήθελαν να μας πουν τα παιδιά όταν τα μαλώνουμε

Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Κάποιες φορές, είναι πολύ πιθανό να βγαίνουμε εκτός ορίων και να φωνάζουμε στα παιδιά σε μια στιγμή αδυναμίας, όταν νιώθουμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση ή ότι δεν θα μας ακούσουν με κανέναν άλλον τρόπο. Εννοείται πως αμέσως το μετανιώνουμε και πως γενικά δεν επικροτούμε τέτοιο είδους συμπεριφορές όμως, συμβαίνουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μπούμε για λίγο στη θέση και το μυαλό των παιδιών και να σκεφτούμε πώς νιώθουν εκείνη την ώρα και τι θα ήθελαν να μας πουν. Είναι ίσως ένας τρόπος να τα καταλάβουμε και να συγκρατηθούμε την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να φωνάξουμε.

Δεν ήθελα να σε απογοητεύσω

Μου φώναξες και στενοχωρήθηκα πολύ. Μάλλον δεν σου άρεσε κάτι που έκανα ή είπα αλλά τώρα είναι αργά για να το πάρω πίσω. Δεν ήθελα να σε στενοχωρήσω ή να σε απογοητεύσω, όμως κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως το ξανακάνω χωρίς να το θέλω. Συγγνώμη, μαμά… Να ξέρεις ότι θέλω πάντα να σε βλέπω να γελάς.

Ήθελα απλώς να περάσουμε χρόνο μαζί

Advertisements

Ήθελα να μου δώσεις σημασία, ήθελα να είσαι δίπλα μου και να περάσουμε χρόνο μαζί. Ήταν ο μόνος τρόπος να σε κάνω να με προσέξεις εκείνη την ώρα. Ξέρω ότι έχεις δουλειές, ότι μας φροντίζεις όλους και ότι κουράζεσαι πολύ. Κάποιες φορές, όμως, θέλω να παίξουμε και να μοιραστώ μαζί σου κάτι που έκανα ή έμαθα, απλά και μόνο για να με καμαρώσεις.

Θυμήσου ότι τώρα μαθαίνω…

Είμαι τόσο μικρός ακόμα που συνέχεια μαθαίνω. Θα κάνω λάθος, θα πέσω, θα ξανασηκωθώ, θα κλάψω γιατί θα αποτύχω, θα γελάσω όταν τα καταφέρνω. Δεν είναι εύκολο γιατί κι εγώ δεν ξέρω τι κάνω. Θέλω την καθοδήγησή σου, θέλω να είσαι δίπλα μου, να μου δείχνεις ποιο είναι το σωστό και να με εμψυχώνεις όταν κάνω κάτι λάθος. Μπορεί να δοκιμάζω την υπομονή σου και να σε νευριάζω αλλά δεν το κάνω επίτηδες. Είναι ο μοναδικός τρόπος να ανακαλύψω τον κόσμο, τον εαυτό μου, τις δυνάμεις μου αλλά και τα όριά σου.

Δεν ξέρω πώς να εκφράσω αυτό που θέλω

Advertisements

Φωνάζω, θυμώνω, κλαίω, στενοχωριέμαι, αντιδρώ υπερβολικά και έτσι σε κάνω και σένα να φωνάξεις, να θυμώσεις, να κλάψεις, να στενοχωρηθείς και να αντιδράσεις υπερβολικά. Θέλω να σου πω πολλά πράγματα, αλλά δεν ξέρω τις λέξεις για να τα εκφράσω. Θέλω να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά αλλά δεν μπορώ. Κι αυτό με εκνευρίζει. Θέλω να επικοινωνήσω μαζί σου, αλλά είναι πολύ δύσκολο.  Ο θυμός, οι φωνές και το κλάμα είναι τα μόνα μέσα επικοινωνίας που έχω και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Βοήθησέ με να εκφραστώ, δείξε μου πώς να πετύχω γιατί ξέρω, όπως κι εσύ ξέρεις ότι οι φωνές δεν είναι ο σωστός τρόπος. Δεν θα είναι ποτέ ο σωστός τρόπος…

Μαρία Κωνσταντοπούλου

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα