Μην χασετε

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ και πώς μπορεί να επωφεληθεί το δέρμα σου από αυτό;

Μια δερματολόγος μοιράζεται όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Advertisements

Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να είναι μόνο το “μαγικό” φίλτρο που λείπει από τη ρουτίνα του δέρματός σου για να καταπολεμήσεις τα σπυράκια. Είναι το οξύ που συναντάται συνήθως σε προϊόντα νυκτός, προϊόντα που καταπολεμούν γρήγορα την ακμή, καθώς και διάφορα απολεπιστικά.

Πριν όμως δοκιμάσεις το οξύ αυτό, ακόμη και σε πολύ χαμηλή και ασφαλή δόση, είναι καλύτερο να γνωρίζεις τι ακριβώς βάζεις στους πόρους σου. Η Dr. Robyn Gmyrek, δερματολόγος της Union Square Laser Dermatology, μοιράζεται όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το προϊόν καταπολέμησης της ακμής.

 

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;
Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα β-υδροξύ που έχει οργανική προέλευση (από το δέντρο της ιτιά). Είναι λιπόφιλο, που σημαίνει ότι είναι ένα οξύ που μπορεί να διεισδύσει στους πόρους.

Τι είδους μορφές μπορεί να έχει το σαλικυλικό οξύ;
Το σαλικυλικό οξύ σε τοπική μορφή (κρέμες, καθαριστικά, τόνερ και υγρά) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών δερματικών διαταραχών, όπως η ακμή, η πιτυρίδα, η ψωρίαση και τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής.

Τι κάνει το σαλικυλικό οξύ;
Είναι αντιφλεγμονώδες και κερατολυτικό, που σημαίνει ότι βοηθά στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Διεισδύει στους πόρους για να χαλαρώσει τα φραγμένα θυλάκια, διασπώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και μαλακώνοντάς τα.

 

Πάνω σε τι είδους σπυράκια λειτουργεί καλύτερα;
Λειτουργεί καλύτερα σε άτομα που έχουν φραγμένους πόρους. Οι φραγμένοι πόροι προκαλούν μαύρα στίγματα, αλλά μερικές φορές οδηγούν σε φλεγμονώδη απόκριση από το σώμα, που προκαλεί ερυθρότητα και κύστες. Το σαλικυλικό οξύ αντιμετωπίζει την ενεργό ακμή και αποτρέπει νέες εστίες.

Advertisements

Το σαλικυλικό οξύ λειτουργεί καλύτερα στα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα, αλλά μπορεί να βοηθήσει και τις κύστεις. Η κυστική ακμή προκαλείται συχνά από εσωτερικούς παράγοντες, όπως ορμόνες και γενετική, οπότε οι τοπικές θεραπείες μπορεί να μην είναι πάντα αρκετές για τη θεραπεία της.

Ποιος δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει σαλικυλικό οξύ;
Το σαλικυλικό οξύ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε δέρμα έχει υποστεί βλάβη ή έχει ανοιχτές πληγές, είναι ερεθισμένο ή μολυσμένο. Όλα τα προϊόντα θα πρέπει να δοκιμαστούν σε μια μικρή περιοχή πρώτα πριν εφαρμοστούν σε μια μεγάλη περιοχή του δέρματος για να βεβαιωθείς ότι δεν είσαι αλλεργική.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα