Μην χασετε

«Τις ακούω όλες μέσα στο κεφάλι μου»: H τραγική ιστορία της γυναίκας με τις 92 διαφορετικές προσωπικότητες

Γυναίκα με 92 προσωπικότητες: Πρόκειται για την ιστορία της Truddi Chase. Η συγκεκριμένη γυναίκα γεννήθηκε υγιής. Αυτό, επιβεβαιώνεται και από τους ιατρούς. Σε ηλικία δύο ετών βιάστηκε από τον πατριό της. Τότε, ήταν που άρχισαν όλα. Ήταν το προσωπικό μαρτύριό της. Αυτό, θα διαρκούσε περίπου δεκατέσσερα χρόνια. Δηλαδή, μέχρι την ηλικία των δεκαέξι ετών. Δηλαδή, όταν κατάφερε να φύγει μακριά.

Γυναίκα με 92 προσωπικότητες – Αληθινή ιστορία: «Έσπασε» τον εγκέφαλό της

Προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί τον τεράστιο πόνο της και όλα όσα βίωσε η Truddi «έσπασε» τον εγκέφαλο της σε πολλές διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτές πλήθαιναν με το πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, που την παρακολουθούσαν στο μεγάλο μέρος της ζωής της (πέθανε στα 74 της τον Μάρτιο του 2010), η Chase είχε αναπτύξει στο μυαλό της 92 διαφορετικές προσωπικότητες.

Αυτές εμφανιζόντουσαν σε σταθερή βάση μέσα από εκείνη. Ο αριθμός όσο υπερβολικός κι αν ακούγεται είναι απολύτως αληθινός. Βρίσκεται καταγεγραμμένος με επιστημονικά στοιχεία σε επίσημα έγγραφα. Όπως είχε εξομολογηθεί η ίδια σε ορισμένες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις, αλλά και μέσα από την διάσημη αυτοβιογραφία της «When Rabbit Hawls», είχε εξαιρετική δυσκολία στο να μπορέσει να επικεντρωθεί στις φρικτές εμπειρίες που κατέστρεψαν τη ζωή της.

Αδυνατούσε να μιλήσει για αυτές ή ακόμα και να συνειδητοποιήσει πως αυτές ευθύνονταν για την ψυχολογική της αστάθεια. Με την μακροχρόνια θεραπεία που ακολούθησε κατάφερε να φτάσει πολύ πίσω στο παρελθόν ώστε να αντιμετωπίσει τα γεγονότα που την σημάδεψαν ανεπανόρθωτα. Όταν το 1990 η Οprah Winfrey την ρώτησε «Μπορεί τελικά η παιδική κακοποίηση να κάνει τόσο σοβαρή ζημιά στην ψυχολογία ενός ατόμου;» εκείνη απάντηση κατηγορηματικά και κοφτά «Μπορεί να κάνει και μεγαλύτερη ζημιά».

Advertisements

 

Γυναίκα με 92 προσωπικότητες – Αληθινή ιστορία:

Η Chase είχε εξομολογηθεί στην Winfrey ότι η μητέρα της εγκατέλειψε τον πατέρα της όταν εκείνη ήταν μόλις 2 ετών. Την πήρε μαζί της σε ένα ράντσο για να ζήσουν με τον άντρα που θα γνώριζε ως πατριό της. Απ’ όσο μπορεί να ανακαλέσει η ίδια από αφηγήσεις ο πατριός της ήταν φίλος του πατέρα της. Τους επισκεπτόταν συχνά στο διαμέρισμα όπου ζούσε με τους βιολογικούς της γονείς. Δηλαδή, πριν η μητέρα της τον ακολουθήσει μακριά, παίρνοντας μαζί της το μικρό κοριτσάκι.

Η Truddy είχε μιλήσει για την πρώτη της ανάμνηση από τον άντρα που έγινε ο τύρρανος της για πάρα πολλά χρόνια, λέγοντας ότι θυμόταν πάντα τον τρόπο που την είχε πρωτοαγγίξει βάζοντας και το δικό της χέρι στα γεννητικά του όργανα. Το χέρι ενός παιδιού δύο ετών. Όπως εξηγεί δεν είχε καμία απολύτως ανάμνηση από τη ζωή της ή από τα σχολικά της χρόνια μέχρι τη στιγμή που άρχισε συστηματική ψυχοθεραπεία και κατάφερε να ξετυλίξει το κουβάρι των αποτρόπεων καταστάσεων που έζησε.

Όταν κλήθηκε να περιγράψε την πρώτη φορά που είχε σεξουαλική επαφή με τον άντρα δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει πολλές λεπτομέρειες καθώς κάποια από τις άλλες προσωπικότητες της έχει διατηρήσει τις περισσότερες αναμνήσεις από εκείνη την ημέρα. «Και εδώ είναι το σημείο στο οποίο μπαίνει ο διαχωρισμός προσωπικότητας, μία απαραίτητη διαδικασία για να μπορέσω να αντέξω».

Advertisements

Γυναίκα με 92 προσωπικότητες – Αληθινή ιστορία:

Παρόλο που η Truddy, η οποία ήταν 54 ετών την ημέρα που εμφανίστηκε στην εκπομπή της Winfrey, δεν είχε καμία απολύτως επαφή με την μητέρα της από την εφηβεία της και μετά ήταν πεπεισμένη πως εκείνη γνώριζε τα πάντα για τους αλλεπάλληλους βιασμούς αλλά δεν έκανε τίποτα στην προσπαθεία της να μείνει ασφαλής και να επιβιώσει.

«Οι πολλαπλές προσωπικότητες σε κρατούν στα συγκαλά σου ακόμα και στις πιο φρικτές συνθήκες. Καμία από εμάς (οι προσωπικότητες της) δεν είχε αναμνήσεις από τις στιγμές που είχα μείνει μόνη τους. Όταν άρχισα να θυμάμαι νόμιζα ότι θα χάσω το μυαλό μου, ήταν αβάσταχτο. Είναι πολύ πιο εύκολο να ζεις κανείς με 92 διαφορετικές προσωπικότητες να μιλούν μέσα στο κεφάλι του από ότι θα ήταν να αντιμετωπίσει την κακοποίηση».

Πηγή

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα