Μην χασετε

Τελικά κλαίνε τα μωρά μέσα στη μήτρα;

Το υπερηχογράφημα είναι η αγαπημένη στιγμή μιας μέλλουσας μανούλας.

Advertisements

Είναι η ευκαιρία που έχει να «δει» το μωρό που κουβαλάει στην κοιλίτσα της και όπως είναι αυτονόητο παρατηρεί και την παραμικρή λεπτομέρεια., είτε είναι μια καινούρια κλοτσιά, ένα κούνημα.

Είναι πλέον γεγονός ότι τα μωράκια εξασκούν την διαδικασία του πιπιλίσματος και της αναπνοής μέσα στη μήτρα και καθώς αναπτύσσονται μαθαίνουν πώς να καταπίνουν.

Ξέρουμε ότι σίγουρα έξω από την κοιλίτσα τα μωράκια κλαίνε  και με το παραπάνω, όμως τι γίνεται όταν είναι μέσα στην κοιλιά;

Αρχίζουν από τόσο νωρίς την «προπόνηση»;

Με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει είναι πλέον γνωστό ότι τα μωρά αρχίζουν να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα του έξω κόσμου ήδη από πολύ νωρίς.

Αντιδρούν σε  εξωτερικά ερεθίσματα όπως οι ήχοι, η φωνή της μαμάς τους, το έντονο φως και τα χάδια στην κοιλιά.

Τι γίνεται όμως με το κλάμα;

Όταν ένα μωρό κλαίει ενεργοποιούνται πολλοί μύες του σώματος και υπάρχει ένας συντονισμός μεταξύ πολλαπλών συστημάτων του σώματος συμπεριλαμβανομένων των μυών του προσώπου, των αναπνευστικών αεραγωγών και της αναπνοής.

Advertisements

Το βασικό χαρακτηριστικό που φανερώνει ότι πρόκειται για κλάμα  είναι κάποιο είδος φωνής ή ήχου.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το αν μπορούν να πουν με σιγουριά ότι τα μωρά κλαίνε μέσα στη μήτρα, καθώς το κλάμα φυσικά και δεν είναι ίδιο μέσα στη μήτρα και έξω από αυτήν.

Όμως παρόλα αυτά κάποιοι ερευνητές έκαναν μια έρευνα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και τελικά διαπίστωσαν ότι όταν υπήρχε καπνός στο εξωτερικό περιβάλλον, τα μωρά άνοιγαν το στόμα τους, είχαν τρέμουλο στο πηγούνι ή έπαιρναν βαθιές «ανάσες», αντιδράσεις που παρέπεμπαν σε κλάμα.

Ίδια ήταν η αντίδραση και σε κάποια ακουστικά και κρουστικά ερεθίσματα που προκάλεσαν ερευνητές σε κάποια άλλη έρευνα ώστε να εντοπίσουν πως αντιδράει το μωρό μέσα στη μήτρα.

Φαίνεται πως το κλάμα είναι και αυτό ένα εργαλείο επικοινωνίας που πρέπει να εξασκήσουν τα μωράκια μέσα στη μήτρα πριν βγουν στον έξω κόσμο αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να το επιβεβαιώσουν.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα