Μην χασετε

Τα 6 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στην καθαριότητα του σπιτιού

Λατρεύεις τη μυρωδιά της χλωρίνης μετά το καθάρισμα του μπάνιου, απεχθάνεσαι τη σκόνη και παθαίνεις υστερία στην εικόνα των λεκιασμένων επιφανειών;  Όλα αυτά τα σημάδια αποκαλύπτουν ότι η καθαριότητα σπιτιού είναι το άλφα και το ωμέγα στην καθημερινή σου ζωή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορούσες να ζεις σε ένα βρώμικο σπίτι!

Advertisements

Ακόμα και εσύ, όμως, πολλές φορές δυσανασχετείς που χάνεις αρκετό από τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο σου για να καθαρίζεις το σπίτι. Πώς θα μπορούσες να τα κάνεις όλα πιο εύκολα και γρήγορα; Ακόμα και αν είσαι μετρ στην καθαριότητα σπιτιού πιθανότατα κάποια σημεία σε δυσκολεύουν. Είναι αδύνατον να τα πηγαίνεις καλά με όλες τις δουλειές για αυτό ετοιμάσαμε μία λίστα με όσα λάθη πρέπει να αποφύγεις!

Ξεκινάμε;

Ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις στην καθαριότητα σπιτιού; 

Νο.1: “Αταξία” του χώρου

‘Όταν ο χώρος μας είναι τακτοποιημένος, τα ρούχα – τα βιβλία – τα προσωπικά μας γενικά αντικείμενα στις θέσεις τους, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και αξιοποιείται συνετά η ενέργειά μας! Ο μισός και πλέον χρόνος μας δαπανάται στην τακτοποίηση πραγμάτων που έχουν συσσωρευθεί. Γιατί λοιπόν να χάνεις χρόνο;

Tip: Τακτοποίησε άμεσα π.χ., τα ρούχα κατευθείαν στο καλάθι με τα άπλυτα, τα παιχνίδια στα κουτιά τους, τα βιβλία στα ράφια τους και ζήτησε τη συνεισφορά των μελών της οικογένειας με τρόπο που να τους παρακινεί και να τους εμπνέει! Η αίσθηση της συνεισφοράς είναι πολύ ισχυρή! Αξιοποίησέ την.

Νο.2: Έλλειψη οργάνωσης

Ξεκίνα ένα – ένα τα δωμάτια που θέλεις να καθαρίσεις, από το πιο δύσκολο ως το πιο εύκολο. Συνήθως η κουζίνα ή το μπάνιο, απορροφούν περισσότερο από το χρόνο μας. Μπορείς να έχεις μαζί σου σε ένα φορητό τρόλεϊ, τα καθαριστικά, τα πανάκια και ό,τι άλλο χρειάζεσαι για να μη χάνεις χρόνο και ενέργεια στο ψάξιμο και στις μετακινήσεις.

Tip: Ξεκίνα πρώτα από το ξεσκόνισμα ή το καθάρισμα των επιφανειών και άφησε για το τέλος το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα.

Νο.3: Προϊόντα καθαρισμού

Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες των καθαριστικών κατά την αγορά τους και επέλεξε το κατάλληλο για τις επιφάνειες που θέλεις να καθαρίσεις. Υπάρχουν πολλά προϊόντα γενικής χρήσης που καλύπτουν περισσότερες ανάγκες και ενδείκνυνται για την εξοικονόμηση χρημάτων και για τη μεγαλύτερη ευκολία που προσφέρουν στο καθάρισμα.

Tip: Βάλε τη σωστή δόση καθαριστικού. Η παραπάνω ποσότητα δεν εξασφαλίζει μεγαλύτερη, εύκολη ή πιο άμεση καθαριότητα, γιατί δημιουργεί μεγαλύτερη σαπουνάδα και θαμπάδα στις επιφάνειες. Επιπλέον, εξοικονομείς χρήματα!

Advertisements

Νο.4: Σφουγγάρια & πανάκια

Χρησιμοποίησε μαλακά πανάκια γενικής χρήσης, τα οποία διευκολύνουν περισσότερο το καθάρισμα, προστατεύουν τις επιφάνειες από τις φθορές, απορροφούν περισσότερο και πλένονται στο πλυντήριο. Τα σφουγγάρια μπορείς να τα πλένεις στο πλυντήριο πιάτων μια φορά την εβδομάδα ή να τα τοποθετείς σε ένα μπολ με ζεστό νερό και ξύδι.

Νο.5: Λάθος ώρα 

Το καθάρισμα των παραθύρων είναι μία από τις  λιγότερο αγαπημένες δουλειές όλων των γυναικών. Αν αποφάσισες να ξεκινήσεις από εκεί την γενική καθαριότητα σπιτιού για να τελειώνεις με τα δύσκολα, τότε θα πρέπει να μάθεις κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις. Οι χειρότερες ώρες για να καθαρίσεις τα τζάμια είναι εκείνες που ο ήλιος λάμπει και ιδιαίτερα όταν έχει αφόρητη ζέστη.  Τι συμβαίνει τότε; Ο ήλιος στεγνώνει αμέσως τα τζάμια αλλά παράλληλα δημιουργεί σημάδια και θαμπάδα. Έτσι θα χρειαστεί να τα ξανακαθαρίσεις προτού προλάβεις να απολαύσεις τη λάμψη τους.

Tip: Όσο και αν σε βολεύει να ξεκινάς από τα τζάμια την καθαριότητα του σπιτιού, αυτή είναι μία συνήθεια που θα ήταν καλό να κόψεις. Ξεκίνησε αργά το απόγευμα από τα παράθυρα που δεν βλέπει ο ήλιος και συνέχισε μετά στα υπόλοιπα. Ο κόπος σου δεν θα πηγαίνει στο βρόντο και τα τζάμια θα παραμένουν πεντακάθαρα!

Νο.6: Βρώμικα σφουγγάρια

Ένα μεγάλο λάθος στην καθαριότητα του σπιτιού συμβαίνει σχεδόν καθημερινά στην κουζίνα. Αν νομίζεις ότι με ένα απλό ξέπλυμα το wettex και το σφουγγάρι είναι μια χαρά για να καθαρίσουν τον πάγκο και τα πιάτα σου, πρέπει σίγουρα να διαβάσεις παρακάτω. Επάνω τους ζουν και βασιλεύουν μικρόβια, βακτήρια και κάθε λογής βρωμιές. Για να τις εξοντώσεις τοποθέτησε το στεγνό σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά. Όσο για το wettex μην ξεχνάς να το αλλάζεις αρκετά συχνά. Μπορεί ο πάγκος και το τραπέζι να φαίνονται καθαρά εξωτερικά αλλά τα φαινόμενα απατούν!

4 More Tips για την καθαριότητα σπιτιού!

  • Το καθάρισμα με βρώμικα πανιά και σφουγγάρια, είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Γιατί να είναι άδικος ο κόπος σου; Είναι προτιμότερο να πλένεις συχνά τα πανάκια και τα σφουγγάρια από το να καθαρίζεις ξανά και ξανά το χώρο!
  • Στην ηλεκτρική σου σκούπα, άδειασε ένα μπουκαλάκι βανίλια όταν αλλάζεις τη σακούλα και τοποθετείς καινούρια! Θα μυρίζει όμορφα η σκούπα και όλος ο χώρος σου!
  • Ευκαιρία για μια γενικότερη εκκαθάριση: Πράγματα ή ρούχα, που δεν χρειάζεσαι πλέον ή δεν χρησιμοποιείς συχνά, μπορείς να τα χαρίσεις, ώστε να είναι απελευθερωμένος ο χώρος σου από περιττά πράγματα και πιο εύκολος να τακτοποιηθεί και καθαριστεί.
  • Ευκαιρία για καθαρισμό και τακτοποίηση χαλιών, παπλωμάτων, καλυμμάτων καναπέ κ.α.: Αξιοποίησε τις θήκες που συμπιέζονται με την αφαίρεση αέρα με τη βοήθεια της ηλεκτρικής σκούπας, βάλε λεβάντα και φύλαξε (εξοικονομώντας χώρο) ριχτάρια, κουβέρτες, παπλώματα, καθαρά και ευωδιαστά μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα