Μην χασετε

Τα 5 οφέλη του περπατήματος που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής

Θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα οφέλη του περπατήματος; Τους τελευταίους δύο μήνες το τιμήσαμε το περπάτημα όσο ποτέ άλλοτε και ήταν μια από τις συνήθειες που πρέπει να συνεχίσουμε γιατί έχει πολλά οφέλη.

Advertisements

Tο περπάτημα είναι μια από τις πιο υποτιμημένες μορφές άσκησης. Και δεν είναι μόνο τα οφέλη του περπατήματος που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής, να χάσεις βάρος και να αυξήσεις τα επίπεδα φυσικής κατάστασης σου, αλλά το βασικό είναι ότι το περπάτημα είναι δωρεάν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται ακριβός εξοπλισμός. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλή διάθεση και ένα ανεβαστικό playlist στο mp3 σου για να ξεκινήσεις. Και φυσικά το tracker στο smartphone σου για να καταγράψει τα 10.000 βήματα.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μια μεσημεριανή βόλτα σε έναν καταπράσινο χώρο μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή μας όσο και τα Χριστούγεννα, ενώ το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό για 75 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να προσθέσει δύο χρόνια στη ζωή μας. Δυστυχώς όμως, περπατάμε πολύ λιγότερο από ότι πριν από 40 χρόνια. Έτσι, για να σε εμπνεύσουμε να ξεκινήσεις να περπατάς, αν δεν το κάνεις ήδη, συγκεντρώσαμε παρακάτω τα οφέλη του περπατήματος για να ξεκινήσεις τώρα.

Το συχνό περπάτημα θα σε βοηθήσει να πετύχεις γρήγορα τον στόχο των 10.000 βημάτων σε ελάχιστο χρόνο

Ο στόχος για όλους μας – σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών – είναι να περπατάμε 10.000 βήματα την ημέρα ή μεταξύ 8 και 10 χιλιομέτρων. Για να υπολογίσεις τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται περπατώντας 1,5 χιλιόμετρο με περιστασιακή ταχύτητα περπατήματος (3,2 χλμ / ώρα), πολλαπλασίασε το βάρος σου με 1,08 και για γρήγορο περπάτημα (5,6χλμ / ώρα) πολλαπλασίασε το με 1,26. Ένα χιλιόμετρο με τα πόδια για 20 λεπτά καίει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με το τρέξιμο ενός χιλιομέτρου σε 10 λεπτά.

Το περπάτημα αποδεικνύεται καλό για την υγεία σου

Το περπάτημα έχει βρεθεί ότι μειώνει στο μισό τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό συμβαίνει επειδή μια καθημερινή βόλτα βελτιώνει τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στον εγκέφαλο, διεγείροντας την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Το γρήγορο περπάτημα για 30-60 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και 40%, ενώ εάν περπατάς 3.500 βήματα την ημέρα τότε θα μειώσεις τον κίνδυνο διαβήτη κατά 29%.

Το περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Το περπάτημα για απώλεια βάρους είναι μια υπέροχη ιδέα. Όχι μόνο κάνει καλό στις αρθρώσεις εάν φοράς τα κατάλληλα παπούτσια αλλά είναι και ένας καλός τρόπος για να αδυνατίσεις καθώς το γρήγορο περπάτημα μπορεί να κάψει περίπου 200 έως 300 θερμίδες ανά μισή ώρα.

Advertisements

Το περπάτημα είναι καλό για την ψυχική σου υγεία

Το περπάτημα αποτελεί μια εξαιρετική ενίσχυση της διάθεσης, με αποδεδειγμένα οφέλη: μια καθημερινή βόλτα 30 λεπτών μπορεί να μειώσει κατά 36% τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του στρες. Το Anxiety UK υποστηρίζει ότι 15 λεπτά με τα πόδια «μπορεί να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το μυαλό σου και να χαλαρώσεις». Σίγουρα η καλύτερη δικαιολογία για έξοδο και μεσημέρι!

Το περπάτημα σου προσφέρει την ευκαιρία να κάνεις κάτι διασκεδαστικό με το αγαπημένο σου πρόσωπο

Ας το παραδεχτούμε, το να κολλάμε στο σπίτι με τους συντρόφους και τις οικογένειές μας δεν είναι καλό για κανέναν. Ωστόσο, μια βόλτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεφύγεις από τον καναπέ και να πάρεις τον απαραίτητο καθαρό αέρα.

Εάν εργάζεσαι στο σπίτι ή να κάνεις κατ ‘οίκον εκπαίδευση, το περπάτημα είναι το μόνο με το οποίο πρέπει να τελειώσεις την ημέρα, επιτρέποντάς σου να απολαύσεις μια διαφορετική σκηνή από το τραπέζι ή τη μελέτη, ενώ αυξάνεις και τον καρδιακό σου ρυθμό. Θα μπορούσες ακόμη και να χρησιμοποιήσεις το περπάτημα για ένα νυχτερινό ραντεβού με τον καλό σου, τώρα που οι μέρες είναι μεγαλύτερες και μπορείς να απολαύσεις τα φωτεινά απογεύματα με το πρόσωπο που αγαπάς.

πηγή

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα