Μην χασετε

Τα 5 οφέλη της σούπας στη διατροφή των παιδιών και πως θα επιλέξετε τα υλικά που θα τις κάνουν πιο νόστιμες και θρεπτικές

Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται και το φθινόπωρο είναι εδώ οι σούπες αρχίζουν να ξαναμπαίνουν στη διατροφή μας και να μας ζεσταίνουν τις κρύες μέρες.

Δείτε παρακάτω τα οφέλη τους στη διατροφή των παιδιών και σίγουρα θα τις εντάξετε πιο συχνά στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο!

  • Οι σούπες αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να αυξήσουμε την κατανάλωση των λαχανικών στα παιδιά. Προσθέτοντας μεγαλύτερη ποικιλία προσφέρετε στα παιδιά μεγαλύτερη ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά. Μην ξεχνάτε ότι αυτός ο τρόπος κατανάλωσης λαχανικών μπορεί να είναι πιο εύκολα αποδεκτός από τα παιδιά που δε συμπαθούν τα λαχανικά.
  •  Οι σούπες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό γεγονός που τις καθιστά ένα σημαντικό μέσο ενυδάτωσης για τα παιδιά. Τους χειμερινούς μήνες άλλωστε ο κίνδυνος αφυδάτωσης παραμένει, καθώς η επιθυμία για υγρά μειώνεται.
  • Οι σούπες είναι εξαιρετικά θρεπτικές. Μπορούν με τα σωστά υλικά να αποτελέσουν ένα πλήρες, νόστιμο και θρεπτικό γεύμα για τα παιδιά, καθώς μπορούμε να προσθέσουμε τροφές από τις περισσότερες ομάδες τροφίμων όπως κρέας, δημητριακά, γαλακτοκομικά, λαχανικά και όσπρια.
  • Μην ξεχνάτε ότι οι σούπες αποτελούν ιδανικό γεύμα για την περίοδο των ιώσεων καθώς θα ανακουφίσουν, θα ενυδατώσουν και θρέψουν τα παιδιά.
  • Πέρα από τα διατροφικά οφέλη οι σούπες μπορούν να αποτελέσουν κι ένα αρκετά οικονομικό γεύμα αναλόγως των υλικών που θα επιλέξετε.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα επιλέξουμε τα υλικά που θα κάνουν τις σούπες των παιδιών νόστιμες και θρεπτικές.

 

 Ζωμός

Το πρώτο βήμα για την προετοιμασία της σούπας είναι να επιλέξουμε το ζωμό που θα αποτελέσει τη βάση της. Συνήθως ο ζωμός από κοτόπουλο και λαχανικά είναι πιο εύκολα αποδεκτός από τα παιδιά, ωστόσο το ψάρι και το μοσχάρι μπορούν να μας δώσουν επίσης νόστιμους ζωμούς. Προτιμήστε τους σπιτικούς ζωμούς και αποφύγετε τους έτοιμους καθώς είναι πλούσιοι σε συντηρητικά. Για κάθε μερίδα σούπας θα χρειαστείτε περίπου 1-1 ½ φλιτζάνι ζωμού.

Advertisements

Πηγή πρωτεΐνης

Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχάρι και το ψάρι αποτελούν πολύ καλές πηγές ζωϊκής πρωτεΐνης, ενώ τα όσπρια είναι πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Δεν είναι απαραίτητο λοιπόν οι σούπες των παιδιών να περιέχουν μόνο ζωϊκές πηγές πρωτεΐνης, ειδικά όταν μέσα στην εβδομάδα έχει καταναλωθεί πολύ συχνά κρέας.

Πηγή αμύλου

Οι επιλογές των αμυλούχων τροφών που μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα είναι πολλές. Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες είναι μία πολύ καλή πηγή αμύλου και είναι ιδιαίτερα αγαπητές στα παιδιά. Το κριθαράκι, το ρύζι και η κινόα μπορούν να αποτελέσουν τη βασική πηγή αμύλου της σούπας. Αν αρέσουν στα παιδιά μπορείτε να επιλέγετε τα προϊόντα ολικής άλεσης για να ενισχύσετε το περιεχόμενο της διατροφής τους σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Λαχανικά

Οι επιλογές των λαχανικών είναι ακόμα περισσότερες και μπορείτε να επιλέξετε τα αγαπημένα λαχανικά των παιδιών. Μπορείτε επιπλέον να προσθέσετε και λαχανικά που τα παιδιά δεν έχουν ξαναδοκιμάσει έτσι ώστε να ενταχθούν και αυτά στη διατροφή τους. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως όσο περισσότερη η ποικιλία και το χρώμα στα λαχανικά τόσο περισσότερα τα θρεπτικά συστατικά. Θα χρειαστείτε περίπου 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένων λαχανικών ανά μερίδα, ενώ φροντίστε να μη βράσουν περισσότερο από το απαραίτητο για να μειώσετε την απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Λίπος

Το ελαιόλαδο παραμένει η καλύτερη επιλογή λίπους για τις σούπες και καλό είναι να το μαγειρεύετε και αυτό όσο το δυνατόν λιγότερο για να μη χάνει τα θρεπτικά του συστατικά. Αποφύγετε την προσθήκη βουτύρου που αποτελεί συχνό συστατικό σε διάφορες συνταγές, αλλά αυξάνει το περιεχόμενο της συνταγής σε κορεσμένο λίπος.

Advertisements

Τέλος, μην ξεχνάτε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά προς το τέλος του μαγειρέματος για να ενισχύσετε τη γεύση και τη μυρωδιά της σούπας. Αποφύγετε ωστόσο τους συνδυασμούς πολλών μπαχαρικών και μυρωδικών, καθώς μπορεί να μην είναι ανεκτά κυρίως στα μικρότερα παιδιά.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL), Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα