Μην χασετε

Τα 5 οφέλη που έχει το κλάμα στην υγεία σου

Οι γυναίκες στις ΗΠΑ κλαίνε περίπου 3,5 φορές το μήνα, ενώ οι άνδρες περίπου 1,9 φορές το μήνα (αν θέλουμε το πιστεύουμε), σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων ερευνών Ωστόσο, η κοινωνία συχνά βλέπει το κλάμα ως ένδειξη αδυναμίας. Αλλά αν νιώθεις ότι πρέπει να κλάψεις, μην συγκρατείς τα δάκρυα σου. Έχουν πράγματι περισσότερα οφέλη για την υγεία σου από όσο νομίζεις. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά.

1. Ως προς το άγχος

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων. Τα αποτελέσματα όμως του κλάματος δεν είναι άμεσα για αυτό ίσως χρειαστεί λίγα λεπτά πριν το σώμα αρχίσει να χαλαρώνει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κλάμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS). Όταν ενεργοποιηθεί, το PNS έχει μια ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο.

2. Ως προς την πίεση αίματος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Αλλά τα καλά νέα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, είναι ότι το κλάμα όχι μόνο μειώνει την πίεση του αίματος και το κρατά υπό έλεγχο, αλλά μια έντονη περίοδος κλάματος μπορεί επίσης να σταθεροποιήσει τον σφυγμό.

Advertisements

3. Ως προς τη συσσώρευση τοξινών

Τα δάκρυα που τρέχουν από τα μάτια σoυ ενώ κλαις, μπορούν να καθαρίσουν τον καπνό και τη σκόνη που έχουν μπει μέσα τους. Επίσης, όταν κλαις, τα δάκρυα σου ξεπλένουν τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα λόγω στρες. Αυτή η απομάκρυνση των τοξινών βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα, με αποτέλεσμα να έχεις καλύτερη διάθεση. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το αίσθημα ότι το βάρος εξαφανίστηκε μετά από το κλάμα.

4. Ως προς τις μεταβολές της διάθεσης

Εάν αναρωτιέσαι γιατί η συμπεριφορά σου έχει γίνει επιθετική και εξακολουθείς να αισθάνεσαι ανήσυχη και ενοχλημένη τελευταία, τότε πρέπει να ξέρεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριστική απάντηση. Οι μεταβολές της διάθεσης μπορούν να συμβούν λόγω διαφόρων αιτιών. Ένας τέτοιος λόγος είναι η συσσώρευση μαγγανίου στο σώμα.

Όταν κλαις, αυτό το υπερβολικό μαγγάνιο ρέει έξω από το σώμα μαζί με τα δάκρυα σου. Αυτό μειώνει τη συγκέντρωσή του στο σώμα, και, ως εκ τούτου, σε κάνει να αισθάνεσαι ήρεμη και συγκεντρωμένη.

5. Ως προς τους πόνους

Όταν νιώθεις φυσικό πόνο, μερικά δάκρυα συχνά κυλάνε ακούσια. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματος για τη μείωση της αίσθησης του πόνου. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αποβάλλοντας συναισθηματικά δάκρυα, απελευθερώνονται οξυτοκίνη και ενδορφίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και μπορεί επίσης να απαλύνουν τόσο τον φυσικό όσο και τον συναισθηματικό πόνο.

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα