Μην χασετε

Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνετε με τον καταψύκτη σας

Η σωστή λειτουργία κάθε ηλεκτρικής συσκευής προϋποθέτει την ορθή χρήση και συντήρησή της. Εστιάζοντας σε μία από τις βασικότερες από αυτές, τον καταψύκτη, ή -αν έχετε ψυγειοκαταψύκτη- την κατάψυξη, εντοπίσαμε μερικά από τα συχνότερα λάθη.

Αφήνετε την πόρτα ανοιχτή

Δεν είναι λίγες οι φορές που -ειδικά το καλοκαίρι– ξεχνάμε την πόρτα της κατάψυξης ανοιχτή για περισσότερη από το επιτρεπόμενο όριο ώρα. Μπορεί να κάνει ζέστη το καλοκαίρι και να θεωρούμε ίσως αθώο να ανοίξουμε λίγο την πόρτα παραμένοντας δίπλα για να απολαύσουμε αυτή την απίστευτα ανακουφιστική δροσιά αλλά πρέπει να γίνει κάτι απόλυτα σαφές: Η κατάψυξη δεν είναι κλιματιστικό. Ακόμα και αν δεν το κάνετε αυτό -δεν σάς πιστεύουμε- όταν η πόρτα της κατάψυξης παραμένει για πολλή ώρα ανοιχτή, δημιουργείται περισσότερος πάγος.

«Φορτώνετε» την κατάψυξη

Είναι καλό να υπάρχουν αποθέματα τροφίμων αλλά το να γεμίζετε την κατάψυξή σας σαν να έρχεται ένα δεύτερο κύμα πανδημίας συστηματικά κάθε άλλο παρά καλό είναι για τη λειτουργία της. Όπως το ψυγείο, έτσι και η κατάψυξη, δεν πρέπει να είναι φορτωμένα για να κυκλοφορεί ο αέρας και να λειτουργούν σωστά. Το ιδανικό είναι να τα γεμίζετε στο 70% της συνολικής τους χωρητικότητας.

Advertisements

Δεν καθαρίζετε τα πηνία συμπυκνωτή

«Τι είναι αυτά»; Θα μάς πείτε και εύλογα γιατί οι περισσότεροι, όταν αγοράζουμε ένα ψυγείο ασχολούμαστε περισσότερο με την καθαριότητά του εσωτερικά και εσωτερικά και πολύ σπάνια -κάποιοι ποτέ- με άλλες λεπτομέρειες που μάλλον είναι εξίσου σημαντικές όπως τα λεγόμενα πηνία συμπυκνωτή που βρίσκονται συνήθως στο πίσω μέρος του ψυγείου.

Εδώ συγκεντρώνεται αρκετή σκόνη που ενδέχεται να φράξει τα πηνία, κάτι που θα οδηγήσει στην κακή κυκλοφορία αέρα στο σύστημα. Το σημείο αυτό χρειάζεται ανά διαστήματα καθάρισμα λοιπόν. Ρωτήστε κάποιον τεχνικό ή αν μόλις αγοράσατε ψυγείο, η εταιρεία αγοράς του θα σάς πληροφορήσει αναλυτικά για την σωστή συντήρησή του.

Δεν φροντίζετε τα λάστιχα της πόρτας

Τα λάστιχα στην πόρτα σφραγίζουν την κατάψυξη βοηθώντας να παραμείνει η θερμοκρασία στα σωστά επίπεδα που απαιτούνται για να μην χαλάσουν τα τρόφιμα που έχετε αποθηκεύσει. Όσο περνά ο καιρός, τα λάστιχα, όπως είναι λογικό, δεν είναι πλέον τόσο καθαρά -μπορεί να έχουν πέσει και κομμάτια τροφίμων στις εσοχές του αν δεν είστε προσεκτικοί- ή καταστρέφονται αν ανοιγο-κλείνετε συχνά την πόρτα παραβλέποντας ότι ανάμεσα στα ανοίγματα υπάρχει απαιτούμενος χρόνος αναμονής 1-2 λεπτών.

Για να παρατείνετε λοιπόν το χρόνο ζωή τους – και του καταψύκτη σας προφανώς- τα καθαρίζετε συχνά και αφού κλείσετε την πόρτα της συσκευής, αν θυμηθήκατε ότι χρειάζεστε κάτι ακόμα, κάντε υπομονή 1-2 λεπτά πριν ανοίξετε ξανά την πόρτα.

Advertisements

Δεν κάνετε τακτική απόψυξη

Για να λειτουργήσει σωστά η κατάψυξή σας, εκτός του ότι δεν θα πρέπει να είναι φορτωμένη με τρόφιμα, όπως προαναφέραμε, δεν θα πρέπει να είναι επίσης φορτωμένη με πάγο. Αν λοιπόν άρχισε να συγκεντρώνεται πάγος σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι συνήθως μάλλον πρέπει να κάνετε απόψυξη. Κάθε 4-6 μήνες περίπου. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αιχμηρά αντικείμενα για να σπάσετε τον πάγο για να μην καταστρέψετε τα τοιχώματα ή κάποιο εξάρτημα αλλά να βγάλετε τα τρόφιμα και να αφήσετε να λιώσει ο πάγος μόνος του.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα