Μην χασετε

Τα 5 κορυφαία συστατικά που πρέπει να έχει η ενυδατική κρέμα σου για καλύτερο αποτέλεσμα

Ξέρεις από πρώτο χέρι πως η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω μίας υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας, ανεξάρτητα από την εποχή. Ξέρεις, πως εκτός από το serum (ορός), η ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητο step σε κάθε ρουτίνα ομορφιάς.

Advertisements

Από την

 

Παρόλο, όμως, που μπορεί να φαίνεται εύκολο να βάλεις στο καλάθι των αγορών σου (με μερικά μόνο κλικς) οποιαδήποτε ενυδατική κρέμα, είναι εξίσου σημαντικό να ρίξεις μια ματιά στη λίστα συστατικών που περιέχει η φόρμουλά της.

Να δώσεις βάση και να εντοπίσεις αυτά τα ενυδατικά συστατικά που θα συγκρατήσουν την υγρασία του δέρματος χειμώνα- καλοκαίρι, όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες. Τι λες;

 

Παρακάτω ετοίμασα μία λίστα με τα top 5 ενυδατικά συστατικά:

Υαλουρονικό Οξύ

Είναι μία από τις σταθερές αξίες (όσο αφορά την αποτελεσματικότητά του) και ενδεχομένως πιο «γνωστό» συστατικό όταν μιλάμε για ενυδάτωση. Πρόκειται για ένα υδρόφιλο μόριο που συγκρατεί έως 1000 φορές το βάρος του σε νερό, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπλαση του δέρματος.

Προσφέρει πλούσια ενυδάτωση, έχει αντιοξειδωτική προστασία στα κύτταρα και συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και της πλαστικότητας της επιδερμίδας στο πέρασμα των χρόνων. Κι αυτό γιατί, όσο μεγαλώνουμε, τα αποθέματα νερού μειώνονται στην επιδερμίδα μας με αποτέλεσμα σταδιακά- όπως μπορεί να έχεις παρατηρήσει και η ίδια- να μειώνεται η ελαστικότητα και ο όγκος της και να εμφανίζεται μεγαλύτερη ξηρότητα.

Με δύο λόγια, το υαλουρονικό οξύ είναι απόλυτο όπλο ενάντια στην αφυδάτωση, τις ρυτίδες αλλά και την απώλεια όγκου.

Advertisements

 

Γλυκερίνη

Η γλυκερίνη (ή γλυκερόλη) είναι ένα από τα πιο κοινά συστατικά που θα βρεις να περιέχονται σε πολλά skincare προιόντα και στις ενυδατικές κρέμες σου.

Στην ουσία αυτό που κάνει είναι να ενυδατώνει και να προλαμβάνει την απώλεια του νερού, κλειδώνοντας τη φυσική υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται η αφυδάτωση και προστατεύεται ο επιδερμικός φραγμός.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, σε ξηρά περιβάλλοντα, υγραντικές ουσίες όπως η γλυκερίνη δεν είναι σε θέση να απορροφούν νερό από τον αέρα με αποτέλεσμα να «αντλούν» την υγρασία από τα κατώτερα στρώματα του δέρματός μας, με αποτέλεσμα περισσότερη ξηρότητα.

Γι’ αυτό το λόγο, συνιστάται η γλυκερίνη να συνδυάζεται στις καλλυντικές φόρμουλες με άλλα μαλακτικά συστατικά όπως ενυδατικά έλαια (jojoba, shea butter κλπ) ή την ουρία που σχηματίζουν ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας και εμποδίζουν τη διαδερμική απώλεια νερού.

 

 

Advertisements

Σκουαλένιο

Είναι ένα από τα συστατικά που έχουν ξεκινήσει και συζητιούνται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Στην ουσία, το σκουαλένιο είναι μια ένωση που «κατασκευάζεται» φυσικά στο δέρμα μας – και πιο συγκεκριμένα, στους σμηγματογόνους αδένες μας. Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν σμήγμα, που δίνει στο δέρμα μας μια λιπαρή αίσθηση, αλλά επίσης βοηθά στην προστασία και την ενυδάτωσή του.

Σε αντίθεση με το σμήγμα, το σκουαλένιο είναι πιο ελαφρύ στο δέρμα και δρα ως ενυδατικός και μαλακτικός παράγοντας, ενώ παράλληλά, απορροφάται εύκολα σε αντίθεση με άλλα έλαια.

 

Ουρία

Η ουρία υπάρχει κι αυτή φυσικά στην επιδερμίδα μας και παράγεται από τη διάσπαση- μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, μιας και συγκρατεί το νερό, αποτρέποντας την απώλειά του. Παράλληλα, διατηρεί σταθερή την υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα, ενώ έχει κερατολυτική και αντιβακτηριακή δράση που την καθιστούν ιδανική για πολύ ξηρά δέρματα.

 

Κεραμίδια

Τα κεραμίδια είναι φυσικά λιπίδια που αποτελούν σημαντικό μέρος της κεράτινης στοιβάδας της επιδερμίδας.

Υπάρχουν ανάμεσα στα κύτταρα του δέρματος, δημιουργώντας ένα προστατευτικό «κλοιό» που συμβάλλει στην συγκράτηση της υγρασίας, αλλά και στην ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού που διατηρεί την ενυδάτωση και κρατά μακριά τους εξωτερικούς εχθρούς.

Με δύο λόγια, τα κεραμίδια βοηθούν το δέρμα να διατηρείται σφριγηλό, ελαστικό, απαλό και ενυδατωμένο. Χρησιμοποιώντας μία κρέμα με κεραμίδια, βοηθάς στην αναπλήρωσή τους αλλά και στην ενίσχυση του επιδερμικού φραγμού.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα