Μην χασετε

Τα 4 θαυματουργά οφέλη της βιταμίνης C στο δέρμα σου

Από τα πραγματικά αμέτρητα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας που κυκλοφορούν, λίγα είναι αυτά που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου.

 Η βιταμίνη C είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από αυτά τα συστατικά. Αυτό το αντιοξειδωτικό προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και επιδιόρθωσής του από περιβαλλοντικές βλάβες, μειώνοντας την εμφάνιση καφέ κηλίδων και χρώσης του δέρματος και βοηθώντας στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας. Το Womens Health Mag ζήτησε από τους κορυφαίους δερματολόγους Shari Marchbein, Joshua Ζeichner και Michelle Henry, καθώς και από τον χημικό καλλυντικών και ιδρυτή του BeautyStat, Ron Robinson να αναλύσουν όλους τους λόγους για τους οποίους αυτό το συστατικό είναι τόσο σημαντικό για το δέρμα.

Αλλά πρώτα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε απλά τα βασικά στοιχεία της βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για το σώμα μας, αλλά δεν το παράγουμε μόνες μας. Αντίθετα, λαμβάνουμε βιταμίνη C μέσω της δίαιτας και, όταν πρόκειται για την περιποίηση του δέρματος, μέσω τοπικής εφαρμογής. Η βιταμίνη C εμφανίζεται φυσικά στα εσπεριδοειδή, αλλά είναι καλύτερη για το δέρμα όταν εφαρμόζεται πραγματικά τοπικά (οπότε μην περιμένεις φωτεινό δέρμα μόνο αν πίνεις πορτοκαλάδα).

Advertisements

Η βιταμίνη C προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία.

Όταν εφαρμόζεται τοπικά, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό για το δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί για την «απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν το κολλαγόνο που δημιουργείται από το υπεριώδες φως ή άλλους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες», εξηγεί η Δρ Henry.

Η βιταμίνη C ενισχύει τον τόνο του δέρματος και μειώνει την εμφάνιση καφέ κηλίδων και υπερχρωματισμού.

Η βιταμίνη C περιέχει επίσης ιδιότητες που βοηθούν, όπως εξηγεί ο Robinson, «αναστέλλει την υπερπαραγωγή μελανίνης», καθιστώντας το ένα καλό συστατικό για χρήση εάν καταπολεμάς καφέ κηλίδες ή έχεις άλλες ανησυχίες σχετικά με τον αποχρωματισμό του δέρματος. Η Βιταμίνη C, όπως ο Δρ. Zeichner εξηγεί, «παρεμβαίνει στην παραγωγή μη φυσιολογικής χρώσης για να φωτίζει το δέρμα και ακόμη και τον τόνο του δέρματος».

Η βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Το κολλαγόνο διατηρεί την επιδερμίδα μας σφιχτή, σφριγηλή και ελαστική – όλα τα καλά πράγματα – και η βιταμίνη C βοηθά στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου του δέρματος. «Η βιταμίνη C είναι ένας ουσιαστικός συντελεστής για την παραγωγή υγιούς κολλαγόνου και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του δέρματος», εξηγεί ο Δρ. Zeichner.

Advertisements

Πότε πρέπει (και δεν πρέπει) να τη χρησιμοποιείς;

Η βιταμίνη C είναι ένα από αυτά τα πραγματικά καθολικά συστατικά. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία του δέρματος όλων. Για ασθενείς με τάση ακμής, για παράδειγμα, η Δρ. Marchbein συνιστά τη βιταμίνη C για να «βοηθήσει να ελαφρύνει και να αποτρέψει περαιτέρω σκοτεινά σημεία μετά το φλεγμονώδη υπερχρωματισμό ή τα σκοτεινά σημεία που μένουν στο δέρμα μετά την εκκαθάριση της ακμής». Η μόνη προφύλαξη που πρέπει να λάβεις είναι εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, οπότε θα χρειαστεί να ενσωματώσεις τη βιταμίνη C αργά και σταθερά και να αποφύγεις τις φόρμουλες με υψηλές συγκεντρώσεις του συστατικού.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να την ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου;

Αν και μπορείς να βρεις προϊόντα βιταμίνης C για οποιοδήποτε βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι οι οροί είναι το καλύτερο στοίχημά σου για να αποκομίσεις τα περισσότερα οφέλη, καθώς είναι γενικά οι πιο δραστικοί. «Οι οροί που περιέχουν αυτό το συστατικό, προστατεύουν το δέρμα από οξειδωτικές βλάβες από ελεύθερες ρίζες και ως εκ τούτου λειτουργούν καλύτερα το πρωί», λέει η Δρ.Marchbein, η οποία σημειώνει ότι «ένας αποτελεσματικός και υψηλής ποιότητας αντιοξειδωτικός ορός είναι ένα βασικό πρωινό βήμα σε κάθε καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας».

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα