Μην χασετε

Τα 3 λαχανικά που ίσως σαμποτάρουν την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητη για να χάσει κανείς βάρος εύκολα και υγιεινά. Δίκαια λοιπόν, τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται οι σύμμαχοί μας σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους αλλά και σε μία ισορροπημένη διατροφή. Κι όμως, όπως μας εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση, «υπάρχουν κάποια λαχανικά που θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωσή τους, μιας και μπορούν να προσδώσουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα, και εφόσον τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, να μας “χαρίσουν” και περιττά κιλά».

Advertisements

«Μιλάμε για το καλαμπόκι, τον αρακά και την πατάτα, τα οποία για εμάς τους διαιτολόγους ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων (καλαμπόκι, αρακάς) και των αμυλούχων (πατάτα) τροφών αλλά για τους περισσότερους ανήκουν στα λαχανικά με αποτέλεσμα να τα υπερκαταναλώνουν χωρίς τύψεις και στο τέλος να απορούν πώς βλέπουν τη ζυγαριά να ανεβαίνει» εξηγεί η Διαιτολόγος.

Πρέπει λοιπόν να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου;
«Όχι! Το καλαμπόκι και ο αρακάς αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για συνοδευτικό μίας σαλάτας, αλλά σε ποσότητα που δεν θα υπερβαίνει το ένα φλιτζάνι. Το καλαμπόκι και ο αρακάς έχουν άπαχη πρωτεΐνη η οποία θα μας χορτάσει αλλά και υδατάνθρακα προκειμένου η σαλάτα να γίνει πλήρης σε μακροθρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, μία πατάτα μπορεί να συνοδεύσει αρμονικά τόσο μία σαλάτα (π.χ. πατατοσαλάτα με αβγό και λαχανικά) όσο και ένα οποιοδήποτε γεύμα μας. Χρειάζεται όμως προσοχή στην ποσότητα της πατάτας που θα προσθέσουμε, μιας και δεν χρειάζεται να βάζουμε στο πιάτο μας πάνω από μία πατάτα. Ο λόγος είναι απλός, η πατάτα θα μας παρέχει ένεργεια αλλά λόγω του ότι περιέχει υδατάνθρακες δεν θα μας χορτάσει για παραπάνω από μία ώρα ακόμα και αν φάμε αρκετές. Η συμβουλή μου είναι ότι εφόσον θέλουμε (δικαίως!) να χορτάσουμε, μπορούμε να στραφούμε σε μία πρωτεϊνική τροφή όπως είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι».

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
dutchesss.queen.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα