Μην χασετε

Τα 10 χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα μαλλιά σας

Όλοι θέλουν να έχουν πανέμορφα, δυνατά και λαμπερά μαλλιά. Αν και ο κύριος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι μια ισορροπημένη διατροφή και καλή φροντίδα των μαλλιών, θα θέλαμε να σας δείξουμε μερικά πράγματα που μπορεί να κάνετε εσφαλμένα χωρίς καν να το γνωρίζετε. Θα έπρεπε καλύτερα να αποφύγετε τα πράγματα σε αυτή τη λίστα για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή.

1. Περιμένετε πάρα πολύ για να καθαρίσετε τις άκρες ή να κουρευτείτε

Εάν έχετε σπασμένα, φριζαρισμένα μαλλιά, αν φαίνονται ακατάστατα και δεν έχουν σχήμα πια, εάν τα μαλλιά σας μπερδεύονται εύκολα ή έχουν πολλούς κόμπους – πιθανόν να έχετε καθυστερήσει για το ραντεβού σας, ειδικά αν θέλετε να έχετε μακριά μαλλιά. Τα μαλλιά σας θα είναι μακρύτερα, εάν τα κόβετε σε τακτική βάση. Όχι επειδή τα μαλλιά σας θα μεγαλώσουν γρηγορότερα, αλλά επειδή οι άκρες δεν θα χωρίζουν και δεν θα σπάνε.

Advertisements

Λύση: Επισκεφθείτε τακτικά το κομμωτήριο.

2. Βάφετε τα μαλλιά σας μόνες σας

Το να βάφετε μόνες σας τα μαλλιά σας για πολλές περιπτώσεις είναι ένα πρακτικό ζήτημα, αλλά για κάτι τέτοιο θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία κομμωτή. Πιθανότατα, τελικά θα πάτε σε ένα κομμωτήριο ούτως ή άλλως, αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολο και δαπανηρό να διορθώσετε ό, τι έχετε κάνει. Αφήστε τους επαγγελματίες να το χειριστούν από την αρχή.

Advertisements

Λύση: ραντεβού με το κομμωτήριο.

3. Βούρτσισμα ή στάιλινγκ σε βρεγμένα μαλλιά

ταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα, είναι πολύ λεπτά και πιο επιρρεπή στην θραύση. Μπορείτε να πειραματιστείτε λίγο για να το ελέγξετε την επόμενη φορά που θα πλύνετε τα μαλλιά σας. Επιλέξτε μια τούφα (μόνο μια, δεν θέλουμε να μείνετε φαλακρές) και προσπαθήστε να σπάσετε τις τρίχες. Θα διαπιστώσετε ότι σπάνε πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με τα στεγνά μαλλιά. Η βούρτσα κάνει το ίδιο πράγμα, αλλά αντί μιας τρίχας σπάει εκατοντάδες.

Η θερμότητα από ζεστά εργαλεία (ισιωτικό σίδερο, ψαλίδι για μπούκλες) κάνει το νερό να εξατμίζεται εκτενώς και, όπως όλοι μαθαίνουμε στο σχολείο, το νερό εξαπλώνεται με την εξάτμιση, σπάζοντας τα μαλλιά σας. Χρησιμοποιώντας τα ζεστά εργαλεία είναι σαν να τηγανίζετε τα μαλλιά σας για να ολοκληρώσετε τη ζημιά.

Λύση: αφήστε τα να στεγνώσουν πριν το βούρτσισμα και το στάιλινγκ και συνιστούμε επίσης την χρήση ορισμένων προϊόντων θερμικής προστασίας.

Advertisements

4. Χρησιμοποιείτε βρώμικες βούρτσες

Όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας, πολλά νεκρά σωματίδια του δέρματος καταλήγουν στην βούρτσα σας, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τα δείτε. Το νεκρό δέρμα είναι το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, όλων των ειδών. Εκτός από το να είναι απλά αηδιαστικό, μπορεί να μεταφερθεί πίσω στο τριχωτό της κεφαλής σας εάν δεν πλένετε τακτικά τα μαλλιά σας.

Λύση: πλύνετε τις βούρτσες σας ή βάλτε ιστό πάνω στη βούρτσα πριν χτενίσετε τα μαλλιά σας. Απομακρύνετε τον ιστό μετά το βούρτσισμα, αφήνοντας την ίδια τη βούρτσα καθαρή.

5. Πλένετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά και με πολύ ζεστό νερό

Οι αδένες στο τριχωτό της κεφαλής μας παράγουν φυσικά έλαια που είναι απαραίτητα για υγιή μπούκλες και το ζεστό νερό μπορεί να τα αφαιρέσει, κάνοντας τα μαλλιά σας ξηρά και εύθραυστα. Το συχνό λούσιμο τελικά θα κάνει το ίδιο πράγμα. Οι κομμωτές συνιστούν να πλένετε τα μαλλιά σας δύο φορές την εβδομάδα ή τρεις φορές εάν έχετε πολύ λιπαρά μαλλιά.

Λύση: Μην πλένετε τα μαλλιά σας καθημερινά και χρησιμοποιείτε μόνο χλιαρό νερό.

6. Μη χρησιμοποιείτε μαλακτική ή την χρησιμοποιείτε αντί για σαμπουάν

 

Τα σαμπουάν και τα μαλακτικά είναι τελείως διαφορετικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο. Τα σαμπουάν καθαρίζουν, τα μαλακτικά ενυδατώνουν.

Εδώ είναι μια απλή σύγκριση: Το αυτοκίνητό σας χρειάζεται και βενζίνη και λάδια, όχι το ένα ή το άλλο. Αυτά είναι δύο διαφορετικά προϊόντα και το αυτοκίνητό σας δεν θα το εκτιμήσει εάν ρίχνετε βενζίνη όπου πρέπει κανονικά να μπαίνουν τα λάδια. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά σας: εάν χρησιμοποιείτε μαλακτικό αντί για σαμπουάν ή δεν το χρησιμοποιείτε καθόλου, το κρανίο δεν θα σας πει «ευχαριστώ». Αν και η ζημιά δεν θα είναι τόσο δαπανηρή σε σύγκριση με το αυτοκίνητο… φυσικά.

Λύση: Χρησιμοποιήστε και τα δύο, πρώτα σαμπουάν και στη συνέχεια την μαλλακτική.

7. Δεν αλλάζετε προϊόντα, όταν τα μαλλιά σας αλλάζουν

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα στην αγορά αυτές τις μέρες – για λεπτές, χοντρές, βαμμένες, ταλαιπωρημένες τρίχες και πολλά άλλα. Έχουν ελαφρώς διαφορετικά συστατικά ανάλογα με το σκοπό. Εάν τα μαλλιά σας έχουν αλλάξει, θα πρέπει να αλλάξετε και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

Ας κάνουμε μια σύγκριση αυτοκινήτων και πάλι. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να βάζετε βενζίνη σε 4WD ντίζελ. Γιατί λοιπόν θα χρησιμοποιούσατε σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά εάν έχετε ξηρά;

Λύση: καιρός για ψώνια.

8. Βουρτσίζετε τα μαλλιά σας πάρα πολύ συχνά και το κάνετε από τις ρίζες

Αν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας από τις ρίζες, καταλήγετε στη δημιουργία ενός τεράστιου κόμπου και τραβάτε πολλά μαλλιά. Κάνοντας το αυτό  αποδυναμώνει επίσης τις ρίζες. Το υπερβολικό βούρτσισμα προκαλεί παρόμοιες ζημιές. Σε γενικές γραμμές, μην διορθώσετε κάτι αν δεν χρειάζεται διόρθωση. Με άλλα λόγια, μην βουρτσίζετε τα μαλλιά σας αν δεν χρειάζεται πραγματικά να τα βουρτσίσετε.

Λύση: Ξεκινήστε πάντα το βούρτσισμα των μαλλιών σας από τις άκρες και προχωρήστε προς τις ρίζες, χτενίζοντας τους κόμπους κατά μήκος της διαδρομής (και μην το παρακάνετε).

9. Πιάνετε τα μαλλιά σας σφιχτά πολύ συχνά

Εάν πιάνετε τα μαλλιά σας πολύ σφιχτά πολύ συχνά, μπορεί τελικά να τα βλάψει γιατί κυριολεκτικά τραβάτε τα μαλλιά σας από τις ρίζες. Εάν μια αλογοουρά είναι το προτιμώμενο στυλ σας, αποφύγετε τα λαστιχάκια μαλλιών με τα μεταλλικά μέρη ή αλλάξτε καθημερινά το ύψος της κοτσίδας, άλλοτε σε πιο ψηλό και άλλοτε σε πιο χαμηλό.

Λύση: Πιάνετε τα μαλλιά σας περιστασιακά, αλλά όχι κάθε μέρα.

10. Εκθέτετε πολύ τα μαλλιά σας στον ήλιο

Κανονικά, αν σκοπεύουμε να περάσουμε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, θυμόμαστε να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, αλλά συχνά ξεχνάμε να προστατεύουμε τα μαλλιά μας. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο βλάπτει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τα μαλλιά σας. Εάν τα μαλλιά σας είναι πολύ ξεθωριασμένα, φαίνονται ξερά και οι άκρες σας είναι σπασμένες, τότε η UV ακτινοβολία είναι πιθανώς υπεύθυνη για αυτό.

Λύση: φορέστε ένα καπέλο ή ένα μαντήλι.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα