Μην χασετε

Τα 10 καλύτερα φυτά για να διακοσμήσεις το σπίτι σου το Φθινόπωρο

Και όχι μόνο το φθινόπωρο! Γιατί τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση ένα, είναι απόλυτα ανθεκτικά και δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε φροντίδα. Αν είσαι ο εξολοθρευτής του πρασίνου, μόλις σώθηκες!

Advertisements

Το γεγονός ότι η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια εποχή κατάλληλη για ανθοκομικές εργασίες. Άλλωστε το άγγιγμα του χώματος είναι ψυχοθεραπεία και το ίδιο θεραπευτικό είναι να έχεις φυτά στο σπίτι σου.

Το Φθινόπωρο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσεις με φυτά εσωτερικού χώρου (και κάποιους βολβούς) και να φέρεις την Φύση μέσα στο σπίτι σου. Από πλευράς διακόσμησης το πράσινο, ειδικά με όμορφες γλάστρες και κασπώ, μπορεί να μεταλλάξει το τοπίο και ταιριάζει εκπληκτικά με το χρώμα του φυσικού ξύλου (άρα τοποθέτησε κάποιο φυτό σε μια γωνία του παρκέ!). Κάποια από τα 10 καλύτερα φυτά για να διακοσμήσεις το Φθινόπωρο, περιμένουν να βρουν την θέση τους στο σπίτι σου!

Μπουκαρνέα ή Νολίνα

Η Μπουκαρνέα ή Νολίνα είναι φυτό εσωτερικού χώρου, αν και στο Μεξικό αντέχει και σε εξωτερικό χώρο (η παράλληλη εξέλιξη και οι μεταλλάξεις στα φυτά βλέπεις). Είναι αειθαλές φυτό αργής ανάπτυξης και χρειάζεται αρκετό φως χωρίς απευθείας ηλιοφάνεια. Η ελάχιστη θερμοκρασία που επιβιώνει είναι οι 8 βαθμοί κελσίου και θέλει ελάχιστο πότισμα.  Χρειάζεται πολύ καλή στράγγιση και καλό είναι να μην τοποθετείται πιατάκι κάτω από την γλάστρα.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ!”

Παχίρα ή Καστανιά του Μαλαμπάρ

Η Παχίρα ή Καστανιά του Μαλαμπάρ (επιστημονικά λέγεται Pachira aquatica) είναι από τα ευκολότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Επιβιώνει και με ελάχιστο φυσικό φως. Στο φυσικό του περιβάλλον μεγαλώνει σε βάλτους, οπότε συνήθως ζει υπό σκιά και σε υγρό έδαφος.

Παχυφυτο εχεβερια – Echeveria

Το γνωστό παχύφυτο εχεβερια – Echeveria ποτέ του δεν ενόχλησε, δεν ζήτησε, δεν πείραξε κανέναν! Συνηθισμένο σε άνυδρα εδάφη και ερήμους, αν το σκοτώσεις πάει να πει πως η συμπεριφορά σου στο φυτό ήταν πιο ακραία από ότι έχει συνηθίσει.

Ζάμια ή Ζαμιοκούλκας

Η Ζάμια ή Ζαμιοκούλκας ανήκει στα πιο όμορφα και ανθεκτικά φυτά με πλούσια φυλλωσιά και μεγάλο αντίκτυπο στην διακόσμηση. Θέλει σκιά και τον Χειμώνα πέφτει σε ύπνωση με τις απαιτήσεις του να είναι μικρές μέχρι την Άνοιξη που η ανάπτυξη θα γίνει πιο γρήγορη.

Πόθος ή Κισσός του Διαβόλου

Το φυτό Πόθος ή Κισσός του Διαβόλου είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά σε παραποτάμια σκοτεινά δάση και φυσικά σε εσωτερικούς χώρους. Καθαρίζει την ατμόσφαιρα και αποτελεί ένα από τα ευκολότερα φυτά για αρχάριους. Του αρέσει το ψέκασμα με χλιαρό νερό τον Χειμώνα!

Advertisements

Αλόη

Η Αλόη είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά που υπάρχουν και αντέχει στην σκιά, παρότι προτιμά τον ήλιο. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να βρίσκεται σε φωτεινό χώρο και αν είναι σε σκιά ή ημισκιά να ποτίζεται με μέτρο. Οι ρίζες σαπίζουν εύκολα στο πολύ νερό.

Αμαρυλλίς

Η Αμαρυλλίς μπορεί να σου χαρίσει ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια που υπάρχουν. Είναι βολβός και μοιάζει με το Οριεντάλ λίλιουμ, ενώ θέλει λίγο νερό και περιορισμένη γλάστρα. Χρειάζεται να τοποθετηθεί κοντά σε παράθυρο, αλλά δεν θέλει πολλές ώρες απευθείας ήλιο. Ακόμα και 1 ώρα θεωρείται αρκετή.

Συκιά – Φικος λυρατα

Η Συκιά φικος λυρατα (ficus lyrata) ως δέντρο που φυτρώνει κάτω από άλλες συκιές έχει συνηθίσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας του ήλιου! Είναι πολύ ανθεκτική και επιβιώνει και με λίγο νερό. Κοντά στον ήλιο και με λίγο περισσότερο νερό, να περιμένεις ταχεία ανάπτυξη την οποία μπορείς να «παγώσεις», κλαδεύοντας τα ψηλά κλαδιά στο μέγεθος που επιθυμείς. Απλά σκέψου το ενδεχόμενο να μην κλαδέψεις όλα τα πάνω κλαδιά την ίδια μέρα. Ακόμα και τα φυτά σοκάρονται καμιά φορά και μπορεί να το επηρεάσεις αρνητικά.

Σπαθίφυλλο ή Κρίνος της Ειρήνης

Το Σπαθίφυλλο ή Κρίνος της Ειρήνης είναι ίσως το φυτό που φιλτράρει τις περισσότερες τοξίνες σε εσωτερικό χώρο. Είναι εύκολο στην φροντίδα και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου, θέλει φως και όχι συνεχείς μετακινήσεις, αλλά δεν του αρέσει η απευθείας επαφή με τον ήλιο.

Αυτά λοιπόν τα φυτά και δέντρα είναι οι προτάσεις μας για ένα όμορφο Φθινόπωρο. Τα περισσότερα κοστίζουν από 5 μέχρι 8 ευρώ, ενώ κάποια όπως η Συκιά θέλουν ένα καλό τράβηγμα και τίποτα παραπάνω!

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα