Μην χασετε

Τα ταξίδια με φίλες μας κάνουν καλό στην υγεία μας

Φτιάξτε βαλίτσα γιατί πρόκειται να πάτε ένα ταξίδι μόνο με τους φίλους σας. Και εάν σας φέρει κάποιος αντίρρηση, πείτε ότι το κάνετε για την υγεία σας- και δεν θα είναι ψέματα. Η επιστήμη υποστηρίζει πως τα ταξίδια με φίλους κάνουν καλό στη υγεία.

 

Και ενώ όλοι αγαπάμε τις οικογένειές μας, έχει αποδειχθεί ότι η φιλία μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής, να μειώσει τις πιθανότητες καρδιοπαθειών και ακόμη να μας βοηθήσει να ανεχτούμε καλύτερα τον πόνο. Οι φιλίες μας κάνουν επίσης να νιώθουμε καλά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η παρέα με τους φίλους μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ωκυτοκίνης, την ορμόνη που παράγεται όταν είμαστε ευτυχισμένοι.

Advertisements

Αντίθετα οι άνθρωποι που δεν έχουν ισχυρές φιλίες τείνουν να είναι πιο καταθλιπτικοί, παρουσιάζουν γνωσιακή πτώση και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν σε νεότερη ηλικία. Μια μελέτη η οποία εξέτασε τη ζωή 309.000 ανθρώπων, διαπίστωσε ότι η έλλειψη ισχυρών κοινωνικών δεσμών αύξησε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 50%, πράγμα που είχε περίπου το ίδιο αποτέλεσμα με το κάπνισμα. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος άνοιας αυξανόταν ανάλογα με το πόσο αισθάνονται οι μοναχικοί άνθρωποι.

 

Έχοντας φίλους είναι επιστημονικά καλό για την υγεία σας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν αυτές οι φιλίες. Οι άνθρωποι μετακινούνται, οι θέσεις εργασίας αλλάζουν και γενικά ο τρόπος ζωής όσο μεγαλώνουμε διαφέρει. Και ενώ όλες αυτές οι αλλαγές δεν θα έπρεπε να εμποδίζουν μια φιλία, ωστόσο είναι δύσκολο να εξισορροπηθεί η πολυάσχολη ζωή με τη διατήρηση των φιλικών σχέσεων. Παρόλα αυτά αξίζει να προσπαθήσετε, γιατί εάν έχετε μερικούς πραγματικούς φίλους, θα ζήσετε και περισσότερα χρόνια αλλά θα είστε εκτός από σωματικά και ψυχικά υγιείς.

Οι φιλίες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην ευτυχία και την υγεία μας από άλλες σχέσεις, οπότε αξίζει τον κόπο να περνάτε χρόνο και να κάνετε ταξίδια μόνο με τους φίλους σας. Οργανωθείτε λοιπόν και προγραμματίστε μια μίνι απόδραση με τους αγαπημένους σας φίλους.

Advertisements

 

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα