Μην χασετε

Τα συγκινητικά λόγια ενός μπαμπά: «Όσα έμαθα από τότε που έχασα τον γιο μου»

Μόνο όποιος γονιός έχει –δυστυχώς- ζήσει τον θάνατο του παιδιού του, μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλος είναι αυτός ο πόνος. Κι όμως, κάποιες φορές, λένε ότι στον πόνο τους, οι άνθρωποι βρίσκουν το κουράγιο να είναι δυνατοί και να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο όσα έμαθαν. Ο Richard Pringle, ο οποίος έχασε τον γιο του από μια σπάνια ασθένεια στον εγκέφαλο και ο οποίος,  με αυτό το κείμενο, μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο και ότι πρέπει να ζούμε πραγματικά κάθε στιγμή με τα παιδιά μας…

 

«Τα 10 πράγματα που έμαθα από τότε που έχασα τον γιο μου

1. Όλα τα φιλιά και όλες οι αγκαλιές του κόσμου ποτέ δεν είναι αρκετές.

Advertisements

2.  Μπορείς πάντα να βρεις χρόνο. Σταμάτα ό,τι κι αν κάνεις και παίξε, έστω και για ένα λεπτό. Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο απ’ αυτό και τίποτα δεν μπορεί να μην περιμένει.

3.  Τράβηξε όσες περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο μπορείς. Κάποια μέρα, μπορεί να είναι τα μόνα πράγματα που θα σου μείνουν.

4.  Μην ξοδεύεις χρήματα, χάρισε τον χρόνο σου. Νομίζεις ότι τα χρήματα μετράνε; Δεν μετράνε. Ό,τι κάνεις, μετράει. Παίξτε με το νερό, πηγαίνετε μια βόλτα. Κολυμπήστε στη θάλασσα, πηγαίνετε κατασκήνωση, διασκεδάστε.

Αυτό είναι το μόνο που θέλουν. Δεν μπορώ να θυμηθώ τι παιχνίδια αγοράσαμε στον γιο μου, αλλά μπορώ να θυμηθώ τι κάναμε μαζί.

Advertisements

 

5.  Τραγουδήστε. Τραγουδήστε μαζί. Οι πιο χαρούμενες αναμνήσεις μου ήταν αυτές που είχα τον γιο μου στους ώμους ή που καθόταν δίπλα μου στο αυτοκίνητο και τραγουδούσαμε τα αγαπημένα του τραγούδια. Η μουσική φτιάχνει αναμνήσεις.

6.  Να ευχαριστιέστε τα απλά πράγματα. Τα παραμύθια που τους διαβάζετε, την ώρα που τα βάζετε για ύπνο. Τις φορές που τρώγατε μαζί. Τις Κυριακές. Να θυμάστε τις απλές στιγμές. Αυτές μου λείπουν περισσότερο. Μην αφήσετε αυτές τις ξεχωριστές στιγμές να περάσουν χωρίς να τις χαρείτε.

7.  Πάντα να φιλάτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να τα χαιρετήσετε και αν το ξεχάσετε, γυρίστε πίσω και φιλήστε τα. Ποτέ δεν ξέρεις αν είναι η τελευταία φορά που σου δίνεται αυτή η ευκαιρία.

Advertisements

8.  Κάντε τα βαρετά πράγματα, διασκεδαστικά. Τα ψώνια, τα ταξίδια με το αυτοκίνητο, τις βόλτες στα μαγαζιά. Κάντε χαζομάρες, αστειευτείτε, γελάστε και απολαύστε τις στιγμές που περνάτε μαζί. Είναι «αγγαρείες» μόνο αν εσείς τις βλέπετε έτσι. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην περνάτε καλά.

9.  Κρατήστε ένα ημερολόγιο.  Γράψτε ό,τι κάνει το μικρό σας και φωτίζει τον κόσμο σας. Τα αστεία πράγματα που λέει. Τα χαριτωμένα πράγματα που κάνει. Αρχίσαμε να το κάνουμε αυτό αφού χάσαμε τον Hughie. Θέλαμε να θυμόμαστε τα πάντα. Τώρα το κάνουμε για τα άλλα δύο μας παιδιά. Έτσι, θα έχετε αυτές τις αναμνήσεις καταγεγραμμένες και όταν μεγαλώσετε, θα μπορείτε να τις κοιτάτε και να αισθάνεστε ευγνώμονες για κάθε στιγμή από αυτές.

 

10.  Αν έχετε τα παιδιά σας, δίπλα σας, να τα φιλάτε. Να τρώτε μαζί πρωινό. Να τα πηγαίνετε στο σχολείο. Να τα δείτε να πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο. Να τα δείτε να παντρεύονται. Είστε ευλογημένοι. Να μην το ξεχάσετε ποτέ αυτό!»

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα