Μην χασετε

Τα προϊόντα καθαρισμού που δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύεις μεταξύ τους και γιατί

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με ένα επικό χάος βρωμιάς στο σπίτι , είναι λογικό να αρπάξεις όλα τα απορρυπαντικά που έχεις κάτω από τον νεροχύτη σου και να μπεις γερά στη μάχη. Εάν όμως ένα απορρυπαντικό δεν κάνει σωστή δουλειά, υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει αν το συνδυάσεις με ένα άλλο ισχυρό καθαριστικό;

Advertisements

Πριν γίνεις δημιουργική και αρχίσεις να εφεύρεις νέες λύσεις καθαρισμού, πρόσεξε. Ορισμένα προϊόντα δεν προορίζονται για να αναμιχθούν με άλλα καθαριστικά και μπορεί να δημιουργήσεις τοξικές χημικές ουσίες εάν δεν είσαι προσεκτική. Για να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις μέσα στο σπίτι σου βεβαιώσου ότι έχεις διαβάσει τις προειδοποιητικές ετικέτες που βρίσκονται πάνω στα προϊόντα καθαρισμού και ό, τι κι αν κάνεις, μην αναμείξεις ποτέ τα παρακάτω προϊόντα.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) + ξίδι
Ο συνδυασμός αυτών των δύο προϊόντων δημιουργεί μια τοξική συγκέντρωση υπεροξικού οξέως, η οποία σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.

Λευκαντικό + οινόπνευμα
Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, όταν αναμειγνύεις λευκαντικό με ισοπροπυλική αλκοόλη, παράγεται χλωροφόρμιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό σου σύστημα, τα μάτια, το δέρμα, το ήπαρ και τους νεφρούς. Τα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης μπορεί να προκαλέσουν ζάλη και ναυτία.

Καθαριστικό σιφωνιού + περισσότερο καθαριστικό σιφωνιού(!)
Όταν αντιμετωπίζεις ένα επίμονο βούλωμα αποχέτευσης, σου φαίνεται δελεαστικό να ρίξεις κάθε μπουκάλι καθαριστικού μέσα στην αποχέτευση με την ελπίδα ότι θα ξεβουλώσει. Όμως μην το κάνεις. Οι ισχυρές χημικές ουσίες που περιέχει μπορούν να αντιδράσουν άσχημα όταν αναμειχθούν, ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε έκρηξη.

Λευκαντικό + αμμωνία
Σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, όταν αναμειγνύεις λευκαντικό και αμμωνία, οι ατμοί χλωραμίνης απελευθερώνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα στο λαιμό. Στην πραγματικότητα, αναμειγνύοντας χλωρίνη με σχεδόν οτιδήποτε εκτός από το νερό είναι κακή ιδέα, οπότε απλά μην το κάνεις.

Λευκαντικό + ξίδι
Ενώ αυτός ο συνδυασμός ακούγεται σαν ένα ισχυρό δίδυμο καθαρισμού, όταν το λευκαντικό συνδυαστεί με οξύ (ξύδι), θα παραχθεί αέριο χλωρίου. Και όπως και με την ανάμειξη λευκαντικού με αμμωνία, το Τμήμα Υγείας της Πολιτείας της Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η επαφή με το αέριο του χλωρίου μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη αναπνευστικών προβλημάτων ακόμη και θάνατο.

Ποιο είναι το… “ρεζουμέ” της ιστορίας; Ποτέ μην αναμειγνύεις λευκαντικό με τίποτε άλλο και να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες προκειμένου να κάνεις ένα ασφαλές καθάρισμα.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα