Μην χασετε

Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα: Πώς να ζήσετε την κάθε στιγμή μαζί τους!

Μερικές φορές, η καθημερινότητα σε απορροφά τόσο πολύ που δεν καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος.  Κοιτάζεις τα παιδιά σου κι αναρωτιέσαι πότε μεγάλωσαν. Πότε ήταν μωρά στην αγκαλιά σου και πότε αυτονομήθηκαν και κάνουν τόσα πολλά μόνα τους! Είναι οι στιγμές που αναρωτιέσαι αν ήσουν δίπλα τους όσο μπορούσες ή αν χάρηκες όλες τους τις στιγμές. Πριν περάσει κι άλλο ο καιρός και φτάσει η μέρα που τα μωρά μας θα είναι πλέον ενήλικες έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά τους, ας υιοθετήσουμε 5 συνήθειες που θα μας φέρουν πιο κοντά.

Advertisements

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί το θάνατο

Να ζείτε την κάθε τους στιγμή ακόμα κι όταν αυτό μοιάζει δύσκολο

Όσο γεμάτη κι αν είναι η μέρα σας, προσπαθήστε να ζείτε την κάθε στιγμή που βρίσκεστε με τα παιδιά σας. Μερικές φορές η κούραση, οι υποχρεώσεις ή οι σκέψεις μας δεν μας αφήνουν να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Είμαστε δίπλα τους, αλλά το μυαλό μας ταξιδεύει αλλού. Είναι σημαντικό, όμως, να αφήνουμε τις έγνοιες στην άκρη και να αφιερώνουμε το 100% της προσοχής μας σε όσα κάνουν, νιώθουν ή λένε. Εξάλλου, η κάθε μέρα μαζί τους είναι πολύτιμη και ξεχωριστή. Εάν την αφήσουμε να φύγει, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να την ξαναζήσουμε.

Να συζητάτε μαζί τους με κάθε ευκαιρία

Κάποιες φορές, αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε όσα μας λένε. Μπορεί να είναι ιστορίες από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, κάποιο όνειρο που είδαν ή οι βαθύτερες ανησυχίες τους. Οι εκκρεμότητες της ημέρας, όμως, καθώς και το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουμε, μας αναγκάζουν είτε να τα διακόπτουμε, είτε να μην τα παρακολουθούμε με προσοχή. Τι πειράζει αν τους έρθει η όρεξη να μας μιλήσουν λίγο πριν κοιμηθούν; Συζητήστε μαζί τους, δώστε τους τις συμβουλές σας, αφήστε τα να μοιραστούν μαζί σας τα συναισθήματά τους και χτίστε γέφυρες επικοινωνίας πολύτιμες για το μάλλον.

Να κάνετε εκδρομές και ταξίδια πριν μεγαλώσουν

Μην αφήνετε τον ελεύθερο χρόνο σας να πηγαίνει χαμένος μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Κάντε εκδρομές, ταξίδια και γενικά μικρές αποδράσεις από την ρουτίνα σας και χαρείτε ο ένας τον άλλον όσο είναι καιρός! Ακόμα κι ένα πικ νικ ή μια διανυκτέρευση στο βουνό σε σκηνές, θα δημιουργήσουν αναμνήσεις που δύσκολα θα ξεφτίσουν. Αργότερα, θα επιλέγουν τους φίλους τους για συντροφιά και θα έχετε χάσει πολλές όμορφες στιγμές μαζί τους.

Να τους διαβάζετε βιβλία ακόμα κι αν ξέρουν να διαβάζουν μόνα τους

Advertisements

Έρχεται η μέρα που δεν σας χρειάζονται πια για να τους διαβάσετε το αγαπημένο τους βιβλίο. Ευτυχώς, έμαθαν να διαβάζουν και απολαμβάνουν μόνα τους τα υπέροχα αναγνωστικά ταξίδια τους. Ακόμα και τότε, όμως, επιλέξτε ένα όμορφο ανάγνωσμα το οποίο θα μοιράζεστε παρέα. Είναι μία συνήθεια που φέρνει κοντά γονείς και παιδιά και τους δένει με το αόρατο νήμα των παραμυθιών.

«Μαμά μου, μακάρι να έβλεπες τι μαμά είμαι»

Να τους κάνετε πολλές μικρές εκπλήξεις

Οι εκπλήξεις αρέσουν πολύ στα παιδιά. Είναι ένας τρόπος για να εισπράξουν την φροντίδα και την αγάπη σας. Νιώθουν ξεχωριστά και αντιλαμβάνονται ότι είναι η προτεραιότητά σας ακόμα κι όταν δεν είστε μαζί. Δείξτε τους ότι τα σκέφτεστε, λοιπόν, με μικρές και συχνές εκπλήξεις που θα τους χαρίσουν χαμόγελα. Ένα μικρό δωράκι, τα αγαπημένα τους αυτοκόλλητα, μία αναπάντεχη βόλτα στο δάσος ή ακόμα και μια οικογενειακή ταινία όταν δεν το περιμένουν, είναι το αλατοπίπερο που κάνει τα παιδικά τους χρόνια ευτυχισμένα και αξέχαστα.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα